Pavel Ryšavý
3. prosince 2023 • 04:45

Brankáři ve hře o MS v Praze: Adepti z NHL, evropská cesta i nečekaný krok

Vstoupit do diskuse
3
  • Kdo všechno může být ve hře o MS v Praze na pozici brankáře?Kdo všechno může být ve hře o MS v Praze na pozici brankáře?FOTO: Koláž isport.cz

    Koho do brány reprezentace na MS v Praze? Otázka, která skýtá hned několik možných odpovědí. Přitom ale ani jedna z nich není ta, o které byste si nyní řekli: Jo, není o čem. Gólmani v NHL zrovna nezáří, občas vytáhnou super zápas, aby hned na to klesli do průměru, možná i níž. Zajímavé varianty se rýsují třeba na farmě. Co evropská cesta? Nebo se spíš zaměřit na extraligu? Možností se rýsuje spousta a trenéři národního týmu mají o čem přemýšlet. I o nečekaném kroku…

  • Parta z NHL

    Je tady trochu problém, zatím v NHL neexistuje jediný český brankář, ze kterého by si zámoří sedlo na zadek. Všichni občas vytáhnou famózní výkon, ale je jich málo. Vítek Vaněček z New Jersey se třeba ve statistice chycených gólů nad očekávání řadí mezi nejhorší brankáře ligy, Lukáš DostálKarlem Vejmelkou jsou jen o něco lepší. Vejmelku navíc poslední dobou začíná v Arizoně přechytávat Connor Ingram, parťák dostává víc prostoru. Petr Mrázek chytá ve slabém Chicagu, jednu chvíli se spekulovalo o trejdu do Edmontonu, ale téma utichlo. Jinde by mohl být třeba lepší, ale hlavní u něj je, že drží tělo. Z Čechů je top. A Dan Vladař s Calgary létá na houpačce.

    Vítek Vaněček v brance New Jersey Devils Vítek Vaněček v brance New Jersey DevilsFoto Reuters

  • Překvapení z farmy

    Těžko si představit, že by brankář z farmy jel na mistrovství světa na úkor někoho z NHL. Ale když už? David Rittich nahodil super mód, za poslední tři zápasy drží úspěšnost zákroků na 95 %. Pokud by končil sezonu s podobnou fazónou, dost to znamená. Farmářská soutěž má vysokou úroveň, vyskočit může Jiří Patera, případně Tomáš Suchánek, velmi dobře se v prvních šesti zápasech ukazuje Pavel Čajan. Jenže tahle akce má taky pár háčků. Kdyby jejich týmy nepostoupily do play off, tak je stále může využívat první tým v NHL a stáhnout je na konec sezony k sobě. Abyste utrhli hráče z AHL, narazíte na víc proměnných.

    David Rittich chytá na farmě v Ontariu Reign David Rittich chytá na farmě v Ontariu ReignFoto profimedia.cz

  • Evropská cesta

    Česká dvojice ve Švédsku nedrží úspěšnost zákroků nad 90 %. Ale můžete je přehlédnout? Sotva. Petr Kváča před odchodem do Rögle platil roky za extraligovou hvězdu, reprezentací byl možná i neprávem opomíjen. V Liberci chytal vždycky stabilně, je potřeba ho vidět na akci. Marek Langhamer, jenž chytá za Oskarshamn, se pomalu stal stabilním účastníkem velkých turnajů. Když ho strčíte do práce, odvede dobrou práci. Šimonu Hrubcovi se v národním týmu moc nedaří, ale znovu patří v Curychu mezi nejlepší ve Švýcarsku. Třeba u něj stačí vyladit jen nějaké detaily, nastavit dobře hlavu. Velká finále taky přece zná z Třince a z KHL.

    Petr Kváča ještě v dresu Liberce Petr Kváča ještě v dresu LiberceFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Kvalita z extraligy

    V české soutěži jsou tři králové, Dominik Furch, Jakub Kovář a Roman Will. Všichni už si na MS zachytali, velkou akci by asi kdykoliv příště pořád ještě zvládli. Jen asi žádnému z nich by nedávala smysl pozice brankáře číslo tři. Uvidí se, jak budou vypadat ve druhé půlce sezony. Ale teď byste řekli, že nejblíž reprezentaci musí mít pardubický Will. Skvělý ročník má ve Varech pak ještě Dominik Frodl, který by naopak v pozici brankáře číslo tři na turnaji splňoval, co potřebujete. Nepodělal by se, kdyby musel do branky, nachystal by se. Bonusem je jeho povaha, dovedl by ostatní kolem sebe semknout.

    Gólman Roman Will v brance Pardubic Gólman Roman Will v brance PardubicFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Nečekaný krok

    Na reprezentační úroveň vyskočil Jakub Málek, jedenadvacetiletý brankář vypadal dobře na poslední akci, kde dostal dva zápasy, navíc ve Finsku chytá za Ilves, tedy tým ze špice. Vysoký standard si drží v Plzni Dominik Pavlát, navíc naposledy proti Švýcarsku udržel nulu, udělal všechno dobře. Je potřeba s ním počítat dál. Vyletět pořád může Nick Malík ve Finsku, jen KooKoo nevypadá zrovna jako špička ligy. A pak je tady třinecký fantom Ondřej Kacetl, muž velkých play off, který ale v národním týmu nikdy nechytal. Ale zase jeho schopnosti dovedou nasadit do hlavy brouka i trenérům.

    Ondřej Kacetl vyráží střelu Ondřej Kacetl vyráží střeluFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud