Pavel Bárta
4. listopadu 2010 • 18:00

Jaké budou následky kontumace pro extraligu?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak už je v podstatě jasno. Aféra hráčských registrací v extralize přinese Mladé Boleslavi a Plzni pohromu. Zasáhne i Kladno. Tyto celky s největší pravděpodobností odepíší body ze zápasů, do nichž nasadily své hráče neoprávněně. Zároveň si však nikdo další nepohorší a ani nepolepší. Tak podle informací Sportu dopadne hokejový skandál.



Aféra s registracemi se rozjela minulý pátek, kdy Plzeň ohlásila hostování plzeňského Petra Přikryla do prvoligových Litoměřic. „Ukázalo se, že na hostování z Plzně odejít nemůže, protože je registrován ve Spartě. Tím všechno začalo,“ prohlásil ředitel nejvyšší soutěže Stanislav Šulc.

Západočeský klub následně požádal o prověření některých dalších hráčů, mezi nimi obránce Frola, u kterého se prokázal stejný problém. Poté vyplavaly nesrovnalosti u čtveřice dalších hráčů. Klastředeční denského útočníka Kotrly a také u boleslavského tria Divíšek, Marušák, Fabuš.

Na kontumaci daplatí i plzeňští hokejistéFoto ČTK


Jejich kluby pochybily v tom, že sice zaslaly potvrzené profesionální smlouvy řediteli extraligy, ale registraci nenechaly řádně potvrdit.

Pro zjednodušení administrativy nahrazuje v nejvyšší soutěži registrační průkazy soupiska, kterou před utkáním schvalují i rozhodčí. Nicméně sama o sobě k potvrzení registrace nestačí.



Podle soutěžního řádu smí extraligový hráč po transferu za nový klub nastoupit pouze v případě, že má od ředitele soutěže potvrzeno tzv. Prohlášení o podstoupení Hráčské smlouvy, případně Ohlášení přestupu, pokud je bez kontraktu.

Zmíněné kluby to neudělaly, a nesplnily tak základní podmínku soutěžního řádu. „Z právního hlediska se jejich přestup vůbec neuskutečnil,“ shrnul Šulc.

Po zjištění nesrovnalostí u šestice hokejistů začal s vedoucím registračního oddělení ČSLH Vladimírem Schiefnerem prověřovat všechny ostatní hráče.

„Jedenáct klubů má náležitosti v pořádku, jediné otazníky vznikly u Martynka, ovšem ty se záhy vysvětlily. Prověřili jsme znovu také případy zmíněné šestice hráčů a ukázalo se, že Fabuš startoval oprávněně. Měl správně vyřízenou transferkartu,“ potvrdil šéf extraligy.

Lukáš Cikánek loví puk ze sítě.Foto Pavel Mazáč (Sport)


Středeční prověrka registrací extraligových hokejistů neodhalila žádné nové případy. „Všechny zbývající kluby prošly kontrolou bez výjimky,“ uvedl včera odpoledne Šulc. Nepotvrdily se pochybnosti u českobudějovického Martynka, ze seznamu „hříšníků“ zmizel dodatečně mladoboleslavský Fabuš, u nějž se pochybení neprokázalo. Ostatní zůstalo při starém.

Nepříjemná kauza spadá plně do kompetence Asociace profesionálních klubů, která je řídícím orgánem extraligy. Ten bude případ řešit dál a předá ho také disciplinární komisi, která posoudí zavinění konkrétních osob.

Trojici týmů akutně hrozí kontumace utkání, v nichž nasadili hráče bez potvrzené registrace. Jinou možnost hokejové řády ani neznají. „Nemíním rozhodnutí prodlužovat. Možná padne už v pátek, ale nerad bych říkal konkrétní termín,“ upřesnil Stanislav Šulc.

Kluby se mohou odvolat, o čemž už byly informovány. Starty nezaregistrovaných hráčů by však podle Šulce neměla řešit valná hromada APK. „Jedna z mála věcí, kterou nemůže, je rozhodovat o nějakém pardonu. Nemůžeme si říci, že když máme tolik másla na hlavě, tak od 17. září do dnešního dne řády neplatí,“ uvedl Šulc.



Případná kontumace se u Plzně, Mladé Boleslavi a Kladna týká rozdílného počtu zápasů. Západočeský tým měl registrace v pořádku před nedělním zápasem proti Liberci, Mladá Boleslav a Kladno až před úterním 18. kolem.
Plzeň by tak přišla o body z úvodních šestnácti kol, Mladá Boleslav a Kladno dokonce ze sedmnácti!

U celků, které prošly kontrolou bez úhony, se naskýtají dvě možnosti: buď jim připočíst body za kontumovaná utkání, nebo ponechat pouze ty, které si vybojovaly na ledě a žádné nepřidávat. Tato varianta je spravedlivější a podle informací Sportu se jeví i jako víc pravděpodobná. Tabulka by však přesto získala podstatně jinou podobu, než má.

Děsivá série je u konce.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Příklad odjinud. Pokud na MS nastoupí do zápasu hráč, který nebyl řádně zaevidován na oficiální soupisce, musí jeho tým počítat s možnými důsledky. Takové věci si musí vedení ohlídat.

Během olympiády v Naganu 1998 zase obránce Ulf Samuelsson hrál coby vlastník amerického pasu za Švédsko neoprávněně. Vedení švédské výpravy zděsilo, že si takovou věc předem neověřilo.

Podle předpisů ČSLH, kterými se extraliga musí řídit, leží zodpovědnost za správnou registraci hráčů na klubových funkcionářích. „Žádný hokejový řád mně ani komukoli druhému neukládá, abych kontroloval, jestli je pravda, co klub uvede na soupisku, jestli štáby lidí v klubech dělají, co mají. Je to výhradně věc klubu a ty za to musejí nést důsledky,“ uzavřel Šulc.

O CO V AFÉŘE JDE

* Plzeň chtěla poslat brankáře Přikryla na hostování a přitom se zjistilo, že je stále hráčem Sparty.

* Prokázalo se, že hráče bez platných registrací nasadily také Mladá Boleslav a Kladno.

* Podle hokejových řádů nesou odpovědnost za registrace kluby.

SCÉNÁŘ PODLE SPORTU

* Kontumace všech zápasů, do kterých hráči neoprávněně zasáhli.

* Plzeň přijde kvůli neoprávněnému startu Přikryla a obránce Frola o 19 bodů, Mladá Boleslav za zařazení Marušáka a Divíška o 22 bodů, Kladno za nasazení Kotrly o 6 bodů.

* Týmy, které mají registrace v pořádku, si po kontumaci zápasů ponechají body, které vybojovaly na ledě. Další jim připsány nebudou.

* Kluby, jimž mají být body odebrány, se proti verdiktu odvolají a budou hledat způsob, jak se hájit právní cestou.

V čem je problém


* Každý hráč, který se zapojí do zápasu extraligy, musí být registrovaný v klubu, za který nastupuje. Pokud tomu tak není, jde o neoprávněný start za což následuje kontumace.

* Při přestupu nebo hostování musejí dosavadní a nový klub vyplnit Ohlášení přestupu, respektive Prohlášení o postoupení Hráčské smlouvy. To schválí vedení soutěže a tím je hráč v novém klubu zaregistrován. Právě tohle Plzeň, Boleslav a Kladno neudělaly.

* Za registraci je zodpovědný klub, v němž má hráč smlouvu, to jasně a jednoznačně uvádí Přestupní řád pro kluby extraligy a I. ligy.

* Šéf extraligy Stanislav Šulc před sezonou (a po každé změně) podepisuje hráčskou soupisku daného klubu, ale nemá povinnost kontrolovat, zda hráči na ní uvedení jsou řádně zaregistrovaní.

Reakce klubů

KLADNO
„Bohužel jsme udělali administrativní chybu, za kterou budeme pykat. Nedá se nic dělat, nemá cenu se odvolávat proti pravidlům, která jsou jasně daná. Ale do budoucna by se podobné věci měly kontrolovat ještě před startem extraligy a je jasné, že pan Šulc na to sám stačit nemůže. Teď to holt dopadlo, jak dopadlo a už s tím nic neuděláme. Daleko větší tragédie je to pro ta mužstva, která měla více bodů. My ještě měli štěstí v neštěstí a ztratili nejméně.“
Milan Volf, výkonný ředitel HC Vagnerplast Kladno

MLADÁ BOLESLAV
„Tohle (kontumace) by byla velká rána pod pás. Jsem překvapen tím, že se taková věc objeví po odehrání sedmnácti kol. Uvidíme, co z toho vznikne. Já samozřejmě doufám, že vše dobře dopadne. Nechtěl bych o celé záležitosti v tuto chvíli spekulovat. Nechceme vydávat nějaká zavádějící prohlášení. Nechme to vyřešit a poté se k tomu vyjádříme.“
Cyril Suk, generální manažer BK Mladá Boleslav

PLZEŇ
„S panem Šulcem jsme jednali, ale nebudeme se k tomu blíže vyjadřovat.“ Milan Tichý, sportovní ředitel HC Plzeň 1929


Na kontumaci daplatí i plzeňští hokejisté
Na kontumaci daplatí i plzeňští hokejisté

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud