Miroslav Horák
21. března 2021 • 12:40

Musil roste před očima. U Čutty se naučil bruslit, sáhne si na 300 tisíc?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejde přehlédnout. Jakmile přeskočí hrazení, je ho plný led. Pro extraligové obránce je to nejotravnější stvoření, jaké si dovedou představit. Je platný na obou koncích hřiště, před brankou odvede fantastickou práci. Má sílu jako kůň. Plné zuby ho začínají mít i Hradečtí. Adam Musil. Klíčový liberecký bojovník s končící smlouvou. A tudíž žhavé zboží na trhu. To on převrátil první čtvrtfinálový duel play off s Mountfieldem na libereckou stranu (4:3p), v pátek byl zase vidět (3:0).



Každým střídáním potvrzuje stoupající kredit. Třiadvacetiletý potomek slavného sportovního rodu, syn hokejového šampiona Františka Musil a tenistky Andrey Holíkové začíná naplno ždímat svůj potenciál.

Donedávna se zdálo, že si cestu mezi uznávanou smetánku plejerů bude jen těžko probíjet, po předloňském přesunu ze zámoří do Liberce se dlouho nemohl najít. Uvízl v méně využívaných formacích, jen zřídkakdy se dostal k přesilovce. Body mu naskakovaly svátečně, v ročníku 2019/20 trhnul 9 gólů a 15 bodů, slabé vytížení doháněl na prvoligové farmě v Benátkách. Čekalo se víc. Klub od něj, ale hlavně on sám od sebe. Temné období už je pryč.

Rodák z kanadské Delty ležící v Britské Kolumbii se nevzdal. Však patří k Holíkům, ti podléhání splínům nemají v povaze. Zatnou zuby a dřou. Musil si vybral bývalého známého obránce Jakuba Čuttu, aby mu pomohl pozvednout výkonnost. Slovo dalo slovo, ve volných chvílích se zavřel do jeho tréninkového centra, které sousedí s hlavní libereckou arénou. Investoval do sebe a vyplatilo se. „Tam jsem se naučil bruslit,“ pousmál se bývalý juniorský reprezentant Kanady po jedné z individuálních lekcí na skatemillu.

A i Čutta na něm zaznamenal rychlé pokroky, co se pohybové složky týká. Progres „na suchu“ se brzy projevil i v herní stránce na ledě, Musilovi se díky tomu zvedlo sebevědomí a odvaha pouštět se do pořádných akcí. Díky tomu překonal i nástup na marodku zkraje této sezony, vrátil se motivovaný a plný energie.

SESTŘIH: Liberec - Mountfield HK 3:0. Vlach zvalchoval hosty, zazářil Najman 0+3
Video se připravuje ...

Ta v něm explodovala a z dělníka na černou práci se Patriku Augustovi vyklubal člen elitní formace. „Adam je velice pracovitý, chytrý a odolný hráč, má všechny předpoklady k tomu být dominantním hráčem v jakékoli evropské lize,“ míní Jakub Čutta. A nemusí zůstat jen u toho.

„V hlavě je nastavený i na to zabojovat o místo v NHL. Klíčové je, že se chce pořád posouvat kupředu. Uvidíme, jak do toho přes léto zase kopne a nakolik si zvýší šance na případný vstup do NHL,“ dodává Čutta. O elitní světové lize Musil vždy snil, viděl ho tam i jeho děda Jaroslav Holík.

Adam Musil v posledních týdnech září
Adam Musil v posledních týdnech září

Kolem univerzálního vojáka Musila v posledních měsících začaly kroužit nejbohatší tuzemské kluby. Dobíhající smlouva s Tygry je velkým lákadlem pro libereckou konkurenci. Zprvu se za oponou přihlásila Sparta, o něco později se přimotaly Pardubice a v posledních dnech se začíná mluvit také o třinecké organizaci, kde v defenzivě válí jeho starší bratr David.

Znalci finančních poměrů a platů v extraligové společnosti udávají, že příští Musilův kontrakt může atakovat hranici 300 tisíc korun měsíční mzdy. To by byl údajně více než dvojnásobek jeho současných odměn pod Ještědem. Očekává se, že Musil po klubové sezoně začne navlékat reprezentační dres a zabojuje o šampionát v Rize. V jeho případě není nic nemožné, limity neexistují.

Bílí Tygři Liberec Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud