Květoslav Šimek
23. března 2022 • 14:25

Vítkovice ladí detaily bitev s Třincem: Střílet, clonit a zažehnout Lakatoše

Vstoupit do diskuse
0
  • Vítkovice prohrávají v sérii s Třincem 0:2 na zápasy. Doma musí zabratVítkovice prohrávají v sérii s Třincem 0:2 na zápasy. Doma musí zabratFOTO: ČTK / Ožana Jaroslav

    Co musí Vítkovice zlepšit, aby se neopakoval klasický scénář z vyřazovacích bojů s třineckými Oceláři? V play off narazili Ostravané na regionálního rivala čtyřikrát a pokaždé padli. Ve čtvrtfinále teď znovu prohrávají 0:2 na zápasy. Doma se chtějí před burácející Ostravar Arenou kousnout. Obě bitvy v Třinci byly poměrně vyrovnané, dramatické. Oceláři je zkušeně urvali (3:0 a 2:1). „K čemu nám je, že bojujeme, když nevyjedeme z pásma?“ mračil se vítkovický útočník Dominik Lakatoš. „Nehrajeme dobře. Přitom to v nás je, sil máme pořád dost.“ Na čem tedy musí tým Miloše Holaně doma zapracovat?

  • Víc střelby

    Ani v jednom utkání v Třinci se Ostravané nedostali ani na 25 střel, které by prošly na Ondřeje Kacetla. V prvním utkání jich měli 18, ve druhém 24. Pro srovnání, Třinec měl dohromady 63 střel. „Musíme si víc věřit kolem branky a být tam silnější,“ nabádá obránce Lukáš Kovář. Snadno se to řekne, hůř udělá, protože Oceláři skvěle brání i blokují. Ověřenými specialisty na krocení střel na vlastních tělech jsou Vladimír Dravecký a Milan Doudera, přidal se k nim Martin Marinčin (všichni 3 bloky). Celkem jich nasbírali 22 (Vítkovice 31). A pozor, dva bloky si připsal i Martin Růžička. Přitom úkoly ofenzivní hvězdy jsou jiné. Názorně to ukazuje, že přísný kouč Václav Varaďa poctivou práci směrem dozadu vyžaduje po všech.

    2

    Jen tolik střel zatím na třineckou branku poslal vítkovický obránce Alexej Solovjev. Od modré přitom umí překvapit švihem, i „golfákem“. Z vítkovických beků měl v základní části nejvyšší úspěšnost střelby – 14,86 %. Ze 74 ran nasázel 11 gólů (6 v přesilovkách). Jeho palba chybí.

    Vítkovice potřebují zvýšit aktivitu ve střelběFoto ČTK / Sznapka Petr

  • Zaclonit výhled

    Disciplína, která se střelbou úzce souvisí. Ani zběsilá palba ze všech pozic totiž není moc platná, pokud brankář vidí. A třinecký gólman Ondřej Kacetl už ukázal, že si s šancemi z „očí do očí“ poradit umí. Ostravané mají v týmu bouráky, kteří umí být na brankovišti hodně nepříjemní – Lukáš Krenželok, Marek Kalus, Robert Flick, Samuel Bitten... Jen se tam dostat. Přetlačit v soubojích třinecké obránce Davida Musila, Jana Zahradníčka nebo Tomáše Kundrátka taky není úplně legrace.

    97,62 %

    Takovou úspěšnost zákroků má Ondřej Kacetl po dvou zápasech v Třinci. Jediný gól paradoxně dostal ze situace, kdy vůbec v brance nebyl. O druhé čisté konto ho připravil smolný odraz od plexiskla před opuštěnou klec.

     

    Víc se tlačit před gólmana a zaclánětFoto ČTK / Sznapka Petr
  • Lakatošův oheň

    Vítkovice zvedl po příchodu z Finska, stejně tak ve finiši předkola s Olomoucí (1+3). Proti Ocelářům se živelný útočník zatím neprosadil. V průměru odehrál přes 16 minut čistého času, z toho 3:18 v přesilovce. Vystřelil čtyřikrát, byl u dvou inkasovaných branek. „Je to složité, my se moc do šancí nedostáváme,“ krčil rameny Dominik Lakatoš. „Třinec je silný, ale nejsem spokojený s tím, co jsme předvedli. Až nám to začne cvakat na hokejky, tak budeme opravdu vyrovnaným soupeřem.“ Od elitní vítkovické formace, která teď hraje ve složení Lakatoš – Hruška – Fridrich, se body čekají. Na nule není jen Lakatoš, ale i Hruška s Fridrichem.

    5

    Tolik trestných minut si v play off odseděl Dominik Lakatoš. Vyloučený byl v prvním zápase předkola za bitku s olomouckým Lukášem Klimkem, kdy se mstil za krvavý faul na Lukáše Kováře. Ke své hře emoce potřebuje. Trefit soupeře, poštěkat se, provokovat – to je Lakatošův styl, který ho dostává do varu.

    Hokejisté Vítkovic potřebují od Dominika Lakatoše vícFoto Dominik Bakeš / Deník Sport

  • Přesilovky

    Klíčová „dovednostní soutěž“ každého play off. Přestože si Vítkovičtí na disciplínu a vyloučení dávají extra pozor, tak právě početní výhody nasměrovaly Oceláře dvakrát k bodům. V prvním i druhém duelu zkušeně udeřili z první přesilovky, úspěšnost v nich mají 50 %. Dvě vyloučení ze čtyř potrestali. Ostravané hráli přesilovky tři, dali z nich jeden gól (33,3 %). To není špatné, ale i v tomto jsou zatím za soupeřem pozadu. Chtějí-li se doma vrátit do série, musí bilanci otočit. Vyloučením se při svém stylu hry nevyhnou, ovšem úspěšnost bránění oslabení musí zlepšit. V základní části v tom byli na 80,69 %, v play off klesli na 75 %.

    4

    Tolik sekund Třinci stačilo k tomu, aby ve 40. minutě druhého utkání za stavu 0:0 využil početní převahu. Miloš Roman vyhrál vhazování, Tomáš Kundrátek posunul puk na Vladimíra Svačinu a ten ho dával před branku osamocenému střelci Andreji Nestrašilovi. Skvěle sehraný signál.

    Zlepšit se Vítkovice musí také v početních výhodáchFoto ČTK / Ožana Jaroslav

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud