14. dubna 2023 • 08:30

Došlo pivo, klobásy, děti spát v Hradci nemusely. Večer plný rekordů, jakých?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historický maraton pro Vítkovice! Ostravští hokejisté v šestém semifinálovém duelu Generali ČP play off triumfovali pod Bílou věží 2:1 gólem ze 139. minuty. Nejdelší zápas hraný na domácím území rozhodl Dominik Lakatoš a vymámil sobotní semifinálový Game 7. Vítěz půjde do finále, poražený má utrum. Co všechno se dělo kolem zápasu v Hradci?



„Ty vole, tady budeme do půlnoci,“ zahlásil pod novinářským sektorem jeden z hradeckých fans po druhém prodloužení. No, moc nechybělo. Po třetím prodloužení docházelo na stáncích jídlo, někde měli už i vytočené pivo a zavřeno. Jinde jste mohli koupit aspoň svařák.

Začalo se v 17 hodin a končilo ve 23:20, po více než šesti hodinách…

Vyprodáno ve čtvrtek nebylo, přišlo 6322 diváků. Ne všichni návštěvníci vydrželi do konce, místa se polehounku vyprazdňovala.

Hráči ovšem fárali a fárali. Sráželi se v 80. i 100. minutě. Na startu čtvrtého prodloužení se rozhořela i menší bitka za vítkovickou brankou. Ale rychle skončila, jen blázen by plýtval silami na zbytečnosti. Právě od téhle chvíle už bylo víc a víc cítit, že se jezdí na poloprázdnou nádrž. Střely létaly pomalejší, nepřesnější. Nebylo kde brát.

Ve 133. minutě začala stadionem objíždět mexická vlna. Polonazí hradečtí fans v kotli řvali a zpívali. Těm bylo hej!

Hodně je rozpálil Greaeme McCormack, z jeho zápěstí vyletěla necelých deset minut před koncem základní hrací doby raketa „země – síť“. Střela znamenala kýžené vyrovnání na 1:1. Kdyby tak věděl, co způsobí...

„Obě mužstva zaslouží kredit, když si vezmete, jak dlouho vydržela hrát nadoraz. A už si ani nevzpomínám, co bylo na začátku, jak byl zápas dlouhý,“ prohlásil vítkovický kouč Miloš Holaň po 139 minutách čistého hokejového času.

Článek pokračuje pod grafikou.

Pod Bílou věží se zdálo, že půjde o nekonečný duel. Svým způsobem nekonečný byl, hrálo se šest celých dvacetiminutových úseků a skoro celý sedmý. Hráči se vydali do maxima, ždímali fyzické i mentální síly. Verdikt padl v sedmé „třetině“, díky čemuž byl překonán deset let starý zápis z Českých Budějovic, kde také vyhrály Vítkovice. Hosté na sebe naskákali ve vítězném ryku a tanci, domácím klesly hlavy. 

Velký zápas hrál hradecký bek Jérémie Blain. Na ledě si zapsal čas 50:39, možná právě jeho aktivita nakopla tým k vyrovnání, k obrovskému úsilí. Hrál stylem: buď padnu, nebo vyhraju. Do řeči mu nakonec moc nebylo, přeci jen končil velkou bitvu jako poražený. „Jsem frustrovaný, jasně. Ale jinak jsem se cítil v pohodě,“ komentoval svoji kondici.

Pokud v sobotu vyhrají Vítkovice, po čtvrtečním rekordním utkání si připíší další. Ještě nikdy a nikomu se nepodařilo vyhrát sérii play off z manka 0:3.

Trenéři se v zápase postupně měnili na motivátory. „Tady je to pak o pozitivním myšlení, víře. Hlavně chcete hráče povzbudit. Taktických pokynů slyšeli už dost v celé sérii. Potřebujete, aby kluci měli svěží hlavy, to je asi náš úkol,“ rozebíral Holaň, jak se koučuje zápas, kdy hráči makají za hranicí únavy. „Souhlasím, v takovém zápase je důležitá víra v sebe sama, že máte víc sil než soupeř a dovedete zápas dotáhnout do vítězného konce,“ přidal Tomáš Martinec.

Čekali jste jako z historek o NHL před kabinami dodávky s desítkami krabic s pizzou? Tak budete zklamaní. Nic takového. Tady mělo všechno svůj řád. Hokejisté do sebe hrnuli gely, jedli ovoce, maséři jim dávali na střídačce kousat banány.

Výstroj taky držela. Kdo byl zvyklý měnit rukavice během zápasu za suché, tak je měnil. 

Mimochodem, McCormack, tedy chlap, který poslal zápas do dalšího prodloužení, je na nastavení expert. V roce 2017 hrál v Norsku za Sarpsborg a zápas se Stavangerem se rozhodnul až v čase 217:14, tedy v osmém prodloužení. Jde o světový rekord. „Šílený,“ vzpomínal. „Lidé spali na tribunách, navíc všechny naše výstroje byly zničené, protože byly mokré po strašně dlouhou dobu,“ vybavoval si.

Tak daleko to v Hradci nedošlo. Při třetím prodloužení si děti v klidu kopaly za brankou pukem, energie měly ještě dost. Po čtvrtém by asi za mantinel vyrazily taky, tahle partička na zimáku pořád ještě zůstávala, i když se blížila půlnoc. Domů ji jen poslal Dominik Lakatoš.

Všichni školáci si domů odnesli jednu parádní slovní úlohu, kterou můžou trápit své matematikáře. Pokud se něco skládá ze tří třetin, je možné nakonec dostat třetin skoro sedm? Ale jistě, pane profesore.

Těšíte se, co Vítkovice s Hradcem nachystají v sobotu? 

Rekordní čísla z Hradce

138:51

Čistý čas v minutách nejdelšího utkání domácí ligové historie

6 hodit 20 minut

Hrubý čas nesmlouvavé bitvy, začalo se v 17 hodin a končilo ve 23:20

77

Tolik zákroků si připsal vítkovický brankář Aleš Stezka

139:49

Tolik minut nastavení už se během semifinálové série odehrálo

8

Kdyby se na jeden zápas počítalo klasických šedesát minut, v téhle chvíli se hrálo v sérii už 8 utkání a navrch téměř celá jedna třetina. V sobotu se hraje „devátý“ duel, jedná se o nejdelší sérii v ligové historii.

50:53

Tolik času odehrál Jérémie Blain, nejvíc ze všech hráčů v poli v utkání. Takovou porci tu nikdo dosud nezvládl. O šest vteřin méně hrál spoluhráče Graeme McCormack.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud