30. března 2024 • 10:50

Král ocelový a zlatý žije! Proč je Třinec v semifinále: letadlo i zkušenost

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Třinečtí Oceláři vyhráli čtrnáctou sérii play off v řadě. Ovšem nechybělo moc a vítězové posledních čtyř ročníků ze sedla i přes skvěle rozjetou čtvrtfinálovou jízdu s Českými Budějovicemi vypadli. A hodně tvrdě. V sérii ztratili náskok 3:0 na zápasy, postup do semifinále urvali až v sedmém duelu. Doma vyhráli 2:0, vítěznou trefu zajistil v 50. minutě z dorážky Miloš Roman. V semifinále Oceláře čeká Sparta. Co je poslalo o krok dál? 

  • Zkušenosti

    Žádný extraligový tým nemá za poslední sezony kádr tak obouchaný dramatickými duely v play off jako Třinec. Ligové zlato ve své sbírce nemají pouze Richard Nedomlel, Adam Polášek, Viliam Čacho, Adam Helewka a Petr Šenkeřík. I oni však vědí, jak vyhrávat tituly. Všichni ve svých kariérách slavili zlato v dorostu nebo juniorce a třeba Polášek získal se Spartou dvě ligová stříbra (2016, 2022) a bronz (2014). V klíčových momentech to bylo znát, zkušenosti hrály výraznou roli.

    6

    Tolik extraligových titulů už nasbíral útočník Martin Růžička. Jeden má se Spartou (2006), dalších pět s Třincem (2011, 2019, 2021, 2022, 2023). K tomu má zlato z mistrovství světa z roku 2010.

    Třinecký kapitán Petr Vrána výrazně přispěl ke gólu, který poslal Oceláře do semifinále play off Třinecký kapitán Petr Vrána výrazně přispěl ke gólu, který poslal Oceláře do semifinále play offFoto ČTK / Pancer Václav

  • Jistota v bráně

    Budějovický Dominik Hrachovina chytal výborně. Parádními zákroky držel tým ve hře. Jenže Oceláři se mohou opřít hned o dva nadstandardní brankáře. Oba se mezi tyče dostali a byli výraznými postavami týmu. Marek Mazanec odchytal šest zápasů, tři s nulou. Do šestého duelu v Českých Budějovicích naskočil fantom posledních play off Ondřej Kacetl. Hned první rána od Milana Gulaše ho sice zaskočila, ale i on byl nakonec spolehlivý. V bráně je velká síla Třince.

    1,50

    Takový průměr inkasovaných branek si v play off drží Marek Mazanec. Po předkole a čtvrtfinále je v tomto lepší pouze olomoucký Branislav Konrád, který ovšem odehrál jen dva zápasy (1,17).

    Třinecký gólman Marek Mazanec vychytal ve čtvrtfinále tři čistá konta Třinecký gólman Marek Mazanec vychytal ve čtvrtfinále tři čistá kontaFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Širší kádr

    Budějovický útočník Jan Ordoš hrál s heroickým sebezapřením a zlomeninou kotníku. Další solidní střelec Brant Harris kvůli zranění stihnul jen tři zápasy, mimo hru byl reprezentační obránce Mikuláš Hovorka a jeden z klíčových beků Jan Štencel dostal na jeden duel disciplinární stopku. Ani Oceláři nebyli kompletní, citelně jim chybí především obránce Jakub Jeřábek. Ale do sedmého duelu třeba naskočil žolík Daniel Kurovský. Díky cloně a šťastnému odrazu si připsal asistenci na vítězný gól. K tomu se v tréninkovém tempu udržuje i parta borců z partnerského Frýdku-Místku.

    11

    Tolik gólů v základní části nastřílel Daniel Kurovský (47 zápasů, 11+9). Do play off naskočil až v sedmém čtvrtfinále, odehrál v něm 12:49 minut a připsal si asistenci na vítězný gól.

    Jan Ordoš dohrával čtvrtfinále se zlomenou nohou Jan Ordoš dohrával čtvrtfinále se zlomenou nohouFoto ČTK / Pancer Václav

  • Zažitý styl

    Někdo třineckému hokeji říká buzerantský, někdo mistrovsky účelný. Faktem je, že v play off funguje a hrát proti Ocelářům není příjemné nikomu. Tým Motoru pod vedením kouče Ladislava Čiháka se postupně v sérii učil, dokázal najít skuliny. Dílem i proto, že Třinečtí od účelného stylu místy ustupovali. Často museli, protože inkasovali jako první. Navíc elitní formace s Martinem Růžičkou (7/ 0+2), Andrejem Nestrašilem (7/ 1+1) a Danielem Voženílkem (7/ 1+1) zatím nenavázala na bodovou explozi ze základní části, ve které se všichni tři vešli do elitní pětky kanadského bodování.

    2

    Takové je zatím gólové maximum třineckých hráčů ve čtvrtfinále. Dvakrát se trefili Richard Nedomlel, Libor Hudáček, David Cienciala, Miloš Roman a Viliam Čacho.

    Třinečtí Oceláři oslavují postup do semifinále play off s brankářem Markem Mazancem Třinečtí Oceláři oslavují postup do semifinále play off s brankářem Markem MazancemFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Historie v zádech

    Otočit v českém play off sérii na čtyři vítězné zápasy ze stavu 0:3 se zatím nepovedlo nikomu. Budějovičtí věřili, že se do historie zapíší jako první, ale nepovedlo se jim to. Stejně blízko už v minulosti byli hokejisté Znojma (čtvrtfinále 2007), Sparty (semifinále 2021) a Vítkovic (semifinále 2023), ale otočku nedotáhl nikdo. Povedlo se to jen Opavě v baráži o extraligu proti Znojmu v roce 1998.

    2

    Třinecký Adam Polášek a budějovický Lukáš Pech byli podruhé u snahy o historickou otočku. Před třemi lety spolu hráli ve Spartě, sérii s Libercem tehdy z 0:3 srovnali na 3:3. Sedmý duel však ztratili 1:2.

    Třinečtí Oceláři oslavují postup do semifinále play off Třinečtí Oceláři oslavují postup do semifinále play offFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Sázka na letadlo

    Je to investice v řádu statisíců, která se však vyplatí. Své o tom vědí hokejisté Litvínova, kteří před devíti roky díky příspěvku klubového fanouška cestovali na sedmý zápas do Třince letadlem. Byl jím paradoxně Vladimír Koubek, majitel fotbalového budějovického Dynama, jež sídlí kousek od tábora hokejového Motoru. Oceláři osedlali boeing na šestý duel série v Budějovicích, ušetřili čas, nervy na silnici a hlavně energii hráčů. Rozdíl se projevil v poslední bitvě ve Slezsku, domácí hráči byli očividně čerstvější, hosté se dostali jen k desíti střelám na Mazancovu branku.

    407

    Tolik kilometrů od sebe dělí třinecký a budějovický stadion. Přesun busem trvá okolo pěti až šesti hodin, zatímco let mezi Mošnovem a Budějovicemi půl hodiny.

    Hokejisté Třince vyrazili na šestý zápas do Českých Budějovic letadlem Hokejisté Třince vyrazili na šestý zápas do Českých Budějovic letadlemFoto HC Oceláři Třinec

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud