24. ledna 2014 • 19:30

První zápas, první rvačka. A gól. Posila Komety se do toho opřela

Autor: tej, jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadského obránce Ryleyho Millera předcházela před příchodem do Komety pověst bruslivého beka se sklony ke zdravé agresivitě. Hned v prvním zápase v modrobílém dresu proti Slavii (4:3 po nájezdech) to kanadský brousek převedl: už jeho druhé střídání vyvrcholilo rvačkou! Miller si podal Davida Šticha za jeho nebezpečný faul u mantinelu. Na trestné lavici strávil víc minut (14) než na ledě (11:27). Pranic mu to nevadilo. Uvedl se totiž i gólem a asistencí. Byl to debut jak se patří.



MATCH OVERVIEW LEGACY
24. 1. • 18:20
HC Kometa Brno
HC Kometa Brno
4:3
ONLINE
24. ledna
18:20
HC Slavia Praha
HC Slavia Praha
Góly

Domácí: 05:34. T. Svoboda, 30:10. J. Svoboda, 46:43. Miller, . Němec

Hosté: 40:43. Skokan, 43:18. Sklenář, 56:52. Langhammer

Sestavy

Domácí: Trvaj (Čiliak) – Hanzlík, Miller, Kempný, Kováčik, Žižka, Kuboš – J. Svoboda, J. Hruška, Zohorna – Káňa, Němec, T. Svoboda – Burian, Koreis, Novotný – Wasserbauer, Čermák (C), Vondráček.

Hosté: Furch (A. Svoboda) – Štich, Kadlec (C), Wharton, Kolařík, Holub, Šenkeřík, Knot – Krenželok, Langhammer, Bednář – Tomica, Jelínek, Doležal – Sklenář, Růžička, Skokan – Poletín, Klhůfek, Stránský.

Rozhodčí

Jeřábek, Šindler – Brejcha, Suchánek

Stadion

Návštěva

7 200 (vyprodáno) diváků

Zápasy mezi Brnem a Slavií jsou pokaždé vypjaté. Nejinak tomu bylo i nyní. Zatímco Slavia hrála nezvykle tvrdě, Kometě se to ani v nejmenším nelíbilo. A hráči se nechávali až příliš snadno vyprovokovat. Výsledkem byly tři potyčky jen v první třetině a věčně obsazená trestná lavice. A to byla přesně chvíle pro nového bitkaře.

Během pěti sezon v zámoří nasbíral Ryley Miller 655 trestných minut. Dalo se čekat, že rukavice bude zahazovat i v extralize. Během prvních dvou „zahřívacích“ zápasu v prvoligové Třebíči ho trenéři nabádali ke klidu, v Brně už takové pokyny nedostal. A tak se s chutí pustil do práce.

„Sám si hned zkraje řekl, že pokud se něco stane, bere si to na starosti. V juniorce to dělával, nemá s tím problém,“ řekl o novém spoluhráči brněnský útočník Tomáš Svoboda.

Štich před rvačkou, ke které došlo, taky neměl důvod uhýbat. Sám ji vyvolal svým nešetrným zákrokem u mantinelu na menšího a lehčího Wasserbauera, kterého poslal čelem na hrazení. „Neodhadl jsem situaci, chtěl jsem hráče dohrát a myslel jsem si, že se ještě otočí od mantinelu. Takové zákroky se stávají. Miller na mě začal mluvit, skočil na mě. Bylo to férové,“ bilancoval Štich.

Že se spíš tahali než bili se rozhodlo hned v začátku potyčky. Štich si soka špatně chytil, a pak už v defenzívě hlavně dbal na to, aby moc neinkasoval. Raději Millera držel.

„Mohlo to být lepší,“ zhodnotil rvačku i Kanaďan. „Vždycky se snažím víc ran dát než dostat. Tady jsme byli moc natěsno,“ povídal.

Slávista David Štich a brněnský Ryley Miller předvedli parádní bitku
Video se připravuje ...

Dohromady si odseděli 30 trestných minut, Štich o dvě víc za faul. Pak si dali na chvíli oraz a ve třetí třetině byli u další situace; tentokrát už mohli rozhodnout zápas. Byl to právě Štich, kdo tečoval Millerovu střelu na 3:2 pro Kometu do vlastní branky. „Neviděl jsem vůbec puk. Odtlačoval jsem chuml před sebou, Domino (Furch) řval, že nevidí. Hokejku jsem nechal na ledě a puk tečoval rovnou jemu mezi nohy,“ zalitoval slávistický bek.

Miller o tom, kdo se podílel na jeho premiérové extraligové trefě, nevěděl.

„To byl on? Tak že mu děkuji,“ rozesmál se, když mu to novináři řekli.

Připsal si tzv. hattrick Gordieho Howa, tedy gól, asistenci a rvačku. Vzhledem k tomu, že gólů dal v seniorských letech jen i s tím včerejším jen 18, to vypadalo, že Howův hattrick bude jeho prvním. Ale omyl.

„Je to asi třetí. Vypadá to, že když už dám gól, kterých moc nedávám, asistenci k tomu vždycky přidám. Rvačka k tomu přijde jaksi sama, těmi jsem známý,“ usmíval se 21letý Kanaďan.

Pro Kometu ho vytipoval její kondiční trenér Normand Lacombe, vítěz Stanley Cupu s Edmontonem. Pak už byla cesta do Brna jasná. Kometa navíc takhle loví víc zámořských posil.

„My takového hráče (jako je Miller) potřebujeme. Víc bych to nechtěl rozvádět,“ vyjádřil se k tomu, jaké posila dostala do zápasu pokyny, brněnský trenér Martin Pešout. Millera chválil i za jiné než jen rváčské schopnosti. „Dal gól, má nahrávku, vzadu neudělal chybu. Můžeme být navýsost spokojeni. Doufejme, že budeme mít to, co do vánoc, tedy stabilních šest beků. A že budeme produkovat i stejný hokej jako v první části sezony,“ vrátil se k období, kdy Kometa atakovala úplnou špici tabulky.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud