Miroslav Horák
29. března 2014 • 04:58

První slova končícího Straky po posledním zápasu: Dejte mi pivo!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebrečel, necítil lítost, svůj konec prožíval v pozitivních emocích. Martin Straka, jeden z nejlepších útočníků historie českého hokeje a také jeden z nejsympatičtějších, uzavřel kariéru v Brně. V pátek večer porážkou 3:4 v prodloužení, která pro jeho Plzeň znamenala stop ve čtvrtfinále play off. V kabině ze sebe svlékl dres a týmovým kustodům s úsměvem na rtech poručil: Dejte mi pivo!



MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 3. • 19:00
HC Kometa Brno
HC Kometa Brno
4:3
ONLINE
28. března
19:00
HC Škoda Plzeň
HC Škoda Plzeň
Góly

Domácí: 16:45. H. Zohorna, 26:38. Němec, 43:02. J. Svoboda, 64:19. H. Zohorna

Hosté: 22:34. Indrák, 24:53. Petruška, 30:23. Lev

Sestavy

Domácí: Čiliak (Trvaj) – Miller, Hanzlík, Kempný, Kováčik, Žižka, Kuboš, Dlapa – Hruška, Čermák (C), J. Svoboda – Káňa, Němec, T. Svoboda – Pivko, Raška, H. Zohorna – Burian, Koreis, Vondráček – Mrázek.

Hosté: Machovský (Mensator) – Seman, Hanzlík, Jeřábek, Slovák, Boháč, Mozík, Moravčík – Schleiss, Straka (C), Kratěna – Pletka, Lev, Indrák – Vlasák, Kašpařík, Holec – Pitule, T. Sýkora, Dvořák – Petruška.

Rozhodčí

Fraňo, Hradil – Gebauer, Lederer

Stadion

KAJOT ARENA - Brno

Návštěva

7 200 (vyprodáno) diváků

A pak se rozpovídal o pocitech, jež se mu v tu chvíli honily hlavou.

„Jsem rozhodnutý skončit s hokejem, je to definitivní. Bylo to skvělých 25 let, s trošku smutným koncem, ale tak to v hokeji bývá. Někdy je to lepší, příště zase horší. Loni to bylo skvělý, letos jsme vypadli ve čtvrtfinále. Těžko k tomu něco dodávat. Snad jen to, že jsem hrál hrozně. I dnes. Co já jsem tady vyvedl…“ kroutil hlavou a přitom se u toho lehce pousmál.

Bylo zkrátka vidět, že je nad věcí. Absolutně. Se Škodovkou chtěl jít dál, moc, ale také věděl, že forma top hráčů Plzně není zrovna ideální. Včetně té jeho. V šesti utkáních vstřelil jediný gól.

Vyřazení vzal z velké míry i na sebe. „Jednoznačně. Nemá cenu se tomu vyhýbat, je to pravda,“ přikývl. „My, co jsme to měli zvládnout, tak jsme to nezvládli. A takhle to nedopadlo… Nevadí. Paradoxně jsem možná rád, že to mám za sebou. Jak povídám, bylo to skvělých 25 let.“

Tak skvělých, že ze dne na den nedokáže přepnout a nemyslet na to, že už není hokejistou. „Bude mi hlavně chybět parta kluků. Na dnešní utkání jsem se hrozně těšil, ale trápil jsem se hrozně. Nebyla tam žádná lehkost, konec zápasu byl pro mě spíš vysvobozením a úlevou. Zato naši mladý hráli skvěle. Taky jsem jim za to poděkoval. Všechno mají před sebou, ale zároveň jsem jim zdůrazňoval, že příštích dvacet let jim uteče jako voda,“ povídal Miroslavu Indrákovi a dalším mladým puškám, kteří v Brně předvedli parádní výkon.

SESTŘIH: Play off hokejové extraligy, Kometa Brno - Plzeň 4:3 v prodloužení
Video se připravuje ...

Martin Straka, to je v hokeji pojem. Nejvíc bude vzpomínat na triumf na olympijských hrách v únoru 1998. „Nagano je nejvýš. Tam jsem byl jako mladej kluk, to byla skvělá trofej. A pak titul mistra světa ve Vídni. Všichni kluci kolem mě už titul měli, jenom já snad ne. Tam jsem se ho dočkal. A hned vedle toho určitě ligový titul. To byla skvělá jízda. Dodnes vnímám, kolik úsilí jsme pro to museli udělat. Bylo to úžasný,“ rozzářil se při sladkých vzpomínkách.

Nyní ho dopředu žene vidina toho, aby Plzeň jako klubu patřila dlouhodobě ke špičce extraligy. A děkuje na všechny strany, že nyní neprožívá podobné starosti jako jeho kamarád Jaromír Jágr. Jeho Kladno se totiž nebezpečně potápí a hrozí mu pád do první ligy.

„To jsem opravdu rád, že jsme se do takové situace ještě nikdy nedostali. Jako hokejista to zaplaťpámbu už nikdy nezažiju. To jsem povídal i klukům. A hlavně to nechci zažít jako majitel. To musí být hodně těžký,“ ví Straka, co Jágr cítí.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud