20. května 2015 • 16:16

Trenér Růžička povede Chomutov. Smlouvu dostal na deset let

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vladimír Růžička povede vedle reprezentačního týmu i extraligové hokejisty Chomutova. S nováčkem nejvyšší soutěže podepsal smlouvu na deset let, jeho asistenty budou Břetislav Kopřiva a Jan Šťastný. Klub to oznámil na svém webu.



"Z naší strany jde o gesto, že mu obrovsky věříme. A z jeho strany, že to myslí s Piráty vážně. Myslím, že to je taková důvěra a souznění, které mezi sebou máme, protože ho považuji za jednoho z nejlepších hokejových trenérů v Evropě," uvedl chomutovský šéf Jaroslav Veverka starší pro iDnes.cz.

Připustil, že podobně dlouhý kontrakt nikdy nikomu nenabídl. "Ale jak z historie vyplývá, Vláďa je člověk, který je připravený se oddat jednomu klubu. Oddal se Slavii, a když tahle éra skončila, na základě dlouhodobých vztahů se rozhodl působit v Chomutově. A nepřemýšlí na rok, na dva, ale koncepčně," vysvětlil Veverka, který má už i cíl pro první sezonu po návratu mezi elitu. "Postup do předkola play off," prozradil.

Jméno jednapadesátiletého mistra světa a kapitána olympijských vítězů Růžičky bylo v minulosti spojeno především s Litvínovem a Slavií, kterou jako trenér dovedl v letech 2003 a 2008 k dvěma mistrovským titulům. Loni A-tým Slavie opustil a u prvoligových Pirátů Chomutov začal pracovat jako konzultant. Chomutovský tým, za který nastupoval i Růžičkův syn, si letos v baráži vybojoval postup do extraligy, z které naopak sestoupila právě Slavia.

Piráty dosud koučoval Kopřiva, jenž se nyní přesune na pozici asistenta. Další asistent Šťastný s Růžičkou v uplynulé sezoně spolupracoval u mladšího dorostu Slavie, o ročník dřív dovedl k titulu starší dorostence Bílých Tygrů Liberec. Varianta dalšího působení dosavadního asistenta Aleše Tottera v klubu se řeší.

Reprezentaci Růžička dovedl ke zlatu z mistrovství světa v letech 2005 a 2010, letos v Praze obsadil s týmem stejně jako loni čtvrté místo. Právě loni se k národnímu vrátil poté, co z funkce krátce po olympiádě v Soči odstoupil Alois Hadamczik.

Letos v polovině března pak předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král oznámil, že se s Růžičkou domluvil na podmínkách nové roční smlouvy. Sám kouč však avizoval, že by se rád vrátil i ke každodenní práci spojené s vedením týmu na klubové úrovni.

Zdálo se pravděpodobné, že Růžička vyslyší déle přetrvávající vábení z Kontinentální ligy, měl být dokonce jedním z hlavních kandidátů na post kouče Omsku. S vedením Avangardu jednal, dokonce se již učil rusky, ale před měsícem a půl jednání skončila, když se Omsk nakonec rozhodl posunout do pozice hlavního trenéra dosavadního asistenta Jevgenije Kornouchova.

"Letos jsem o tom hodně uvažoval a byl jsem rozhodnutý, že kdyby to klaplo, tak bych tam šel. Ale dali k týmu jiného trenéra a život běží dále," uvedl tehdy Růžička pro ČTK a web hokej.cz. "O žádné jiné nabídce (z KHL) neuvažuji," dodal Růžička a zároveň přiznal, že se velmi pravděpodobně domluví na převzetí pozice trenéra v Chomutově.

Krátce před šampionátem byla Růžičkova pozice na reprezentační střídačce zpochybňovaná, když se na internetu objevilo video, podle nějž dostal 500.000 korun od Miroslava Palaščáka, aby jeho syn mohl působit ve Slavii. Trenér kvůli tomu čelí trestnímu oznámení. Sám se zároveň rovněž rozhodl bránit právní cestou.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud