12. června 2018 • 15:19

Návrat šikovného rebela do Česka: Martin Réway bude hrát za Hradec

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

V  hokejovém životopise Martina Réwaye najdete dost záznamů: Extrémně šikovné ruce, hokejové myšlení na nejvyšší úrovni, ale taky pověst trouble makera se sklony k divokému životu, do toho rok bez hokeje kvůli potížím se srdcem, pak 18 zápasů za Slovan v minulé sezoně která mu ale zrovna moc nevyšla. Teď přibývá ještě jedna kolonka: Mountfield Hradec Králové. Slovenský útočník se vrací do extraligy.



O jeho příchodu do Hradce se spekuluje od konce května, kdy Slovan Bratislava dal najevo, že s ním do mužstva pro novou sezonu nepočítá. „Víme o tom a samozřejmě se o něm a o dalších hráčích bavit v rámci sportovního úseku,“ prohlásil generální manažer Aleš Kmoníček ve své sekci na klubovém webu, kde odpovídá fanouškům.

Nebyla to jen zdvořilostní formulka. Už v tu chvíli začal naprosto reálný zájem o útočníka s geniálním hokejovým mozkem. Réway zvažoval i návrat do slovenské extraligy, kdyby nabídka dávala smysl, potřebuje hlavně hrát, hodně hrát. Hradec, který staví nový tým, mu může nabídnout velkou roli.

„Týmy se nepřetrhly, aby mě podepsaly. Ale tomu jsem rozuměl, pak už jsem uvažoval víc nad tím, začít brzy letní přípravu a být nachystaný,“ popisoval svoje pocity slovenským novinářům. Začal trénovat v Banské Bystrici a pomalu se rozjela jednání s Mountfieldem.

V Česku na něj vlastnila práva pražská Sparta, kde na sebe upozornil jako nováček v sezoně 2014-2015, bylo mu 19 let a on dokázal sbírat bod na zápas (celkem 37 ve 35 zápasech). Jenže ta o něj nyní nestála. S Martinem Réwayem byly starosti i mimo led, táhne si s sebou pár škraloupů. Třeba se klubu na čas ztratil, když Slovensko vyhrálo bronzovou medaili na MS juniorů. Jednu chvíli se ani nehlásil trenéru Vladimíru Vůjtkovi u slovenské reprezentace.

Kolovaly o něm různé historky, Praha si vyprávěla, kam vyrazil na tah. Všechno nebyla pravda, ale legendy v sobě určitý reálný základ nesly. Skvěle pak začal ve Spartě druhou sezonu, v jednu chvíli byl i nejproduktivnějším hráčem extraligy, ale nakonec klubu oznámil, že chce pryč, nebyl šťastný. Mluvilo se o problémech s trenérem Josefem Jandačem, prý si nesedli.

Sparta ho nakonec uvolnila a on odešel do Fribourgu. O jeho návrat ztratila zájem. Mounftield se chytil na jeho hokejové buňky, které uhranuly i Montreal. Ten mu nabídl smlouvu a na podzim 2016 měl nastoupit do jeho služeb, jenže měl potíže se srdcem a rok nehrál hokej. Minulou sezonu začal na farmě, ale nakonec se s klubem domluvil, že se vrátí do Evropy a zvolil Slovan Bratislava. Herní výpadek na něm byl ovšem znát. Nezářil tak, jak byste od něj čekali.

„Chtěl bych odehrát rok bez zranění, ideálně všechny zápasy sezony. K výkonu potřebuju radost ze hry a sebevědomí. Rád bych šel do týmu, který chce vyhrávat, doufám, že se to podaří,“ vykládal na Slovensku ke svému novému angažmá.

V pondělí vystavil na Instagram fotky koupaliště v Hradci a náměstí, byl to signál, že dohoda je blízko. V úterý ho čekala velká zdravotní prohlídka, klub chtěl mít jistotu, že opravdu zvládne fyzickou zátěž a Réway je v pořádku. Podle informací isport.cz všechno dopadlo dobře.

Nyní je mu 23 let a znovu přichází do extraligy. Začíná další česká kapitola v hokejovém životě Martina Réwaye. Ta první ve Spartě byla hodně divoká horská dráha.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud