Pavel Ryšavý
17. ledna 2019 • 16:30

Jak propouštěli Svobodu: Skončil, přitom byl v Pardubicích na ledě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý brankář a pardubický trenér gólmanů Adam Svoboda způsobil vážnou dopravní nehodu. Byl opilý, naměřili mu 1,8 promile, vjel do protisměru, trefil ve svém volvu felicii, která jela po druhé straně. Bylo štěstí, že bouračka neskončila tragicky, jen zraněním. Klub hříšníka odvolal z funkce u A týmu, ovšem od mládeže ne. Překvapený z toho byl i pardubický primátor Martin Charvát. Ve středu večer klub vydal oficiální prohlášení, Svoboda podle něj rezignoval. Dnes byl také odvolán také z funkce trenéra brankářů reprezentace do 18 let po jednání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje.



Byla to hodně výmluvná scéna. V úterý večer probíhal diskusní kotel, na jedné straně vedení Dynama Pardubice, trenér Ladislav Lubina a kapitán Tomáš Rolinek . Na druhé několik stovek rozladěných fans. (Více o diskuzi čtěte ZDE>>>)

Zhruba po dvaceti minutách začal jeden z příznivců dotaz: „Adam Svoboda byl vyhozen. S tím naprosto souhlasím...“ Větu nedokončil. Vpadl do ní další muž: „Nebyl vyhozen, vždyť je na ledě.“

Lidi se nahrnuli ke sklu, kde mohli vidět Adama Svobodu, který o víkendu opilý boural, jak klasicky vede trénink mladých brankářů. Normální pracovní den. Klub sice avizoval, že jeho zaměstnanec skončil u extraligového týmu, ovšem v organizaci pokračoval. Ještě ve středu během dne to tak bylo.

Na veřejnosti zpráva způsobila poprask. Krok, že hříšník, který může mluvit jen o štěstí, že nezpůsobil nehodu s vážnými následky, sice skončil u dospělých, ale pokračoval u mládeže, vypadal divně. Polovičatě. Charakteristicky pro vládu generálního manažera Dušana Salfického.

„Pardubický hokejový klub je ve velké krizi a některé kroky současného managementu jsou pro mě těžko pochopitelné. Závislost na drogách a alkoholu nepatří do vrcholového sportu. Tato i předchozí aféry značně poškozují značku pardubického hokeje, asi ještě více než současné tristní sportovní výsledky. Zaměstnanec, který je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, jenž navíc způsobil dopravní nehodu se zraněním dalšího účastníka této nehody, skončí u A týmu. Ale pokračuje u mládeže? Tam, kde má být sportovním i morálním vzorem? To je pro mě neakceptovatelné,“ uvedl pardubický radní Vít Ulrych, který byl mezi fanoušky přítomen na diskusním kotli.

Adam Svoboda na tréninku pardubických juniorů
Adam Svoboda na tréninku pardubických juniorů

Zaskočený byl i pardubický primátor Martin Charvát, kterého deník Sport oslovil jako zástupce majoritního akcionáře, tedy města, co soudí o působení Adama Svobody u mládeže: „Z prohlášení HC Dynamo jsem pochopil, že klub s panem Svobodou ukončil spolupráci. To, že dál trénuje mládež, je pro mě nová a překvapivá informace, kterou musím prověřit u generálního manažera.“

Podle informací Sportu pak věci vzaly ve středu odpoledne spád. Klub vydal tiskovou zprávu, že trenér brankářů sám rezignoval: „Vedení si velmi váží jeho rezignace na všechny funkce v klubu. Udělal pro Dynamo hodně práce jako hráč i trenér.“

Salfický, který ho chtěl nechat dál pracovat v organizaci, na diskusním fóru zkusil vysvětlit svůj pohled na to, proč Petra Čáslavu , jehož policie šetří kvůli pozitivnímu testu na kokain za volantem, u extraligového týmu nechal, zatímco Svobodu odvolal, byť jen naoko: „Jsou to dva úplně odlišné případy. Petr Čáslava i Adam Svoboda si svoje věci řeší svojí osobní cestou. Můj postoj k tomu je, že mi vůbec nepřísluší tyhle věci komentovat. A říkám vám, že to jsou dvě úplně rozdílné věci.“

Na námitku, že nejsou, protože jde o princip, jen se liší v detailu, když Svoboda boural a Čáslava ne, odvětil, že on sám mohl bourat přeci taky.

Klub měl možnost elegantní cesty, odstřihnout své hříšníky do vyřešení případů mimo veškeré hokejové funkce. Vsadil na vyčkávání. Ze spolumajitele a obránce Čáslavy se postupně stal spolumajitel a asistent trenéra. „Srovnávat pány Čáslavu a Svobodu považuji za nefér. Pan Čáslava nezpůsobil nehodu pod vlivem alkoholu, nikoho nezranil ani nezpůsobil hmotnou škodu. Jako předseda dozorčí rady můžu hodnotit kroky managementu, respektive představenstva. Čekám na jeho rozhodnutí, jak se k oběma hráčům po vynesení verdiktu postaví,“ dodal primátor Charvát ještě ve středu odpoledne.

Večer byla situace jiná. Svoboda situaci vyřešil sám. Tedy oficiálně.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud