Michal Kvasnica
12. dubna 2019 • 15:42

Talent Galvas opustí Olomouc. Místo Chicaga má namířeno do Finska

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | Tři sezony v české extralize a dost. Přestože je olomouckému obránci Jakubu Galvasovi stále pouhých 19 let, další starty v dresu „kohoutů“ v nejbližší době kvůli končící smlouvě nepřidá. Podle informací iSport.cz se velký talent chystá po maturitě do zahraničí. Nejde však překvapivě o Chicago, které Galvase draftovalo v roce 2017, ale o Jukurit, jenž ve finské lize skončil v tomto ročníku na čtrnáctém místě.



V těchto týdnech úspěšně složit maturitní zkoušku a pak vyrazit do světa. Takový je plán nejproduktivnějšího olomouckého beka Jakuba Galvase, který pomohl Moře k bezvadnému sedmizápasovému čtvrtfinále proti Plzni. Další zápasy v „plecharéně“ nepřidá.

„Má u nás kontrakt do konce dubna, nic dalšího zatím podepsáno nemáme,“ řekl generální manažer HC Olomouc Erik Fürst.

Všechny strany logicky mlčí, transfery se budou oznamovat až v květnu. Podle informací webu iSport.cz je však už nyní jisté, že má Galvas namířeno do finského Jukuritu, jenž v tomto ročníku skončil v tamní nejvyšší soutěži na předposledním čtrnáctém místě.

Překvapení, protože na Galvase drží práva Chicago, které jej draftovalo v roce 2017 ze 150. pozice? Trochu určitě, o finské variantě totiž nemluvil v posledních sezonách 19letý bek ani nikdo z Olomouce. V týmu Blackhawks navíc loni v létě strávil týdenní rozvojový kemp.

Nyní už bude hokejista, jenž se na přelomu roku představil na mistrovství světa do 20 let v Kanadě, polykat skandinávské tréninkové dávky, což je možná jeden z hlavních důvodů odchodu. Finsko je totiž kromě kvality soutěže proslulé tvrdou dřinou. Brankáři Jakub Škarek (Lahti) či Lukáš Dostál (Ilves), kteří mají aktuální zkušenost, by mohli vyprávět.

Další plus? Osamostatnění se a angličtina, což jsou společně s fyzickým fondem tři klíčové vlastnosti pro následný úspěch v zámoří, který by Galvas jednou rád udělal.

Zda bude finský mezikrok přínosnější než klíčová role v Olomouci pod vedením úspěšné trenérské dvojice Jan Tomajko – Zdeněk Moták, která dokáže z hráčů vymačkat maximum, ukáže až čas. Teď musejí „kohouti“ shánět náhradu nejen do útoku za Aleše Jergla (přestup do Hradce Králové), ale i do obrany.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud