20. listopadu 2019 • 15:30

Vytočený Smoleňák po trestu: Práskáme tady na sebe jako estébáci

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po faulu přihrál pád, což nepopírá a trest přijímá. Přesto Radek Smoleňák dává nahlas najevo znechucení nad procedurou, podle níž se disciplinární postih klube na světlo. „Jsme extraliga práskačů,“ štve hradeckého kapitána.



Zkrácení měsíční gáže o 10 procent, tedy o několik desítek tisíc korun, to je verdikt šéfa komise Viktora Ujčíka za Smoleňákovo provinění v nedělním utkání s Třincem (1:4). „Ano, ze záznamu to vypadá strašně,“ nebrojí kapitán Mountfieldu proti trestu. Vadí mu praxe, kdy si v táboře soupeře dává někdo práci, aby hráče oponenta dodatečně nechal oškubat.

Je to zavedený postup. Kluby nejpozději druhý den po utkání posílají do ústředí soutěže podněty k přezkoumání zákroků. Následně je na Ujčíkovi, zda vynese postih, či nikoli. Oceláři si takto našli situaci z první třetiny, kdy sudí Jeřábek vyloučil Matěje Stránského za podrážení Smoleňáka.

„Hráč zneužil předchozího kontaktu s holí protihráče k tomu, aby důsledky zákroku teatrálním způsobem zvýraznil a ovlivnil tak úsudek rozhodčích,“ vylíčil Ujčík svůj pohled. „Po kontaktu cíleně ustal v pohybu směrem vpřed a záměrně upadl na ledovou plochu, přičemž kontakt nebyl takové intenzity ani charakteru, aby byl pád jeho nevyhnutelným důsledkem.“

V pořádku. To sedí. „Na záznamu to vypadá strašně, nejsem blbej, abych to neviděl. Nemyslím si, že jsem to v zápalu hry takhle chtěl, ale stalo se a trest přijímám,“ reagoval smířlivě Smoleňák.

Mountfield HK - Třinec: Za tenhle nafilmovaný pád dostal Smoleňák pokutu
Video se připravuje ...

Tady však jeho vnitřní klid končí. „Přijde mi bizarní, jak se k tomu došlo. Na svazu nebo pro svaz dělají mraky lidí, kontrolují autory přihrávek, gólů, evidují plusy, minusy, hity, čas na ledě, všechno. A pak je tu systém, kdy na sebe týmy žalují, klidně vyhodí peníze za podnět, jen aby někoho napráskaly. Neříkám, že na svazu nic nedělají, ale proč se tam nenajde člověk, který projede záznamy sporných situací a pak nechá disciplinárku rozhodnout?“ zlobí se bývalý reprezentant.

Počínání zainteresovaných, kteří v klubech tento model praktikují, nedokáže vstřebat. „Radost lidí, kteří pitvají záznam a posílají sestřih na svaz za účelem sebrat druhým peníze, nedovedu pochopit. Připadá mi to jako návrat do starého režimu. V roce 2019 na sebe práskáme, žalujeme támhle Pepu Nováka, že sebou švihnul na led. Vtipné je, že se hrálo 17. listopadu, přijde mi to stejně ubohé, jako když estébáci někoho udávali a práskali.“

Daný postup by se skřípěním zubů pochopil v play off. „Dejme tomu, že klub upozorní disciplinárku na zákrok soupeře ve snaze vyndat ho ze sestavy. Ale teď? Je po zápase, Třinec si odveze body a stejně do toho jde… Proč má tohle někdo zapotřebí? Vychováváme děti, aby na sebe ve školce a ve škole nežalovali a pak tady mezi dospělými máme tohle… Kdo neholduje bývalým pořádkům, nevěřím, že mu tohle přijde normální,“ uzavírá Smoleňák s vírou, že se vedení extraligových klubů zamyslí a zaběhnuté postupy se změní.

Kvůli údajnému simulování byl Radek Smoleňák popotahován loni na jaře, kdy také obdržel trest srážky ze mzdy, ovšem uspěl s odvoláním a disciplinárka postih zrušila.

SESTŘIH: Mountfield HK - Třinec 1:4. Oceláři bez Bartošáka obrali Růžičkův Hradec
Video se připravuje ...

Z verdiktu disciplinární komise:

„Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se na základě podnětu klubu HC Oceláři Třinec zabýval ve zkráceném řízení jednáním hráče Radka Smoleňáka v utkání Mountfield HK–HC Oceláři Třinec (17. 11. 2019).  Na základě videozáznamu shledal, že hráč zneužil předchozího kontaktu s holí protihráče Matěje Stránského k tomu, aby důsledky zákroku teatrálním způsobem zvýraznil a ovlivnil tak úsudek rozhodčích. Po kontaktu cíleně ustal v pohybu směrem vpřed a záměrně upadl na ledovou plochu, přičemž kontakt nebyl takové intenzity ani charakteru, aby byl pád jeho nevyhnutelným důsledkem. Předseda disciplinární komise ELH proto potrestal hráče Radka Smoleňáka (Mountfield HK) finanční pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny za Nafilmovaný pád nebo přehrávání.“

Takhle vypadal přifilmovaný pád Radka Smoleňáka
Takhle vypadal přifilmovaný pád Radka Smoleňáka

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud