2. listopadu 2021 • 13:00

Otázky pro Spartu: kde jsou lídři, koho koupit a zůstane Jandač?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Říká se, že skutečně dobrý tým prohraje maximálně třikrát v řadě. Pak se vzchopí, odrazí. Spartě se ale odpich ne a ne podařit. Rupla už šestkrát za sebou a propadá se extraligovou tabulkou, aktuálně je sedmá. „Porážky nám vzaly sebevědomí,“ zní z kabiny. Jak z krize ven? Co se právě probírá v holešovických kancelářích? Štiplavá je zejména otázka trenérská.

  • Lídři? Haló? Jste tam?

    Nikdo to nevezme na sebe, nezklidní tým. Zejména v závěrech zápasů. Během posledních šesti duelů, které Sparta prohrála, pokaždé vedla. V prvních čtyřech případech dokonce ještě během třetí třetiny. Brutální kolaps předvedla zejména v Olomouci. „Předešlé zápasy jsme hráli dobře, ale ztratili jsme je v koncovkách. Hlavně my starší musíme taková utkání uhrát,“ pravil po nedělním debaklu 3:6 s Plzní jeden z nejzkušenějších borců, útočník Roman Horák.

    Právě lídři jako on do toho musí v klíčových chvílích šlápnout, ukázat, proč mají právě oni takovou porci minut na ledě i odpovídající gáži. Není to o slovech v kabině, ale o osobním příkladu mezi mantinely. Nastalá krize musí každého hráče štvát, místo toho však z některých jedinců máte pocit, že je jim to tak trochu jedno. Že doutnající požár nijak výrazně neprožívají. Z hlavních person z šedi vyskakuje zejména Erik Thorell. Trenér Josef Jandač už dřív přiznal, že když potřebuje nějakou lajnu pozvednout, dá do ní na pár zápasů švédského dravce. Teď by Sparta potřebovala takové Thorelly ještě tři. Minimálně.

    Bodování v posledních šesti zápasech
    Erik Thorell 9 (4+5)
    Filip Chlapík 5 (2+3)
    Roman Horák 4 (3+1)
    Michal Řepík 3 (1+2)
  • Sejít z cesty. Obchodovat

    Před sezonou neudělali manažeři Petr Ton a Jaroslav Hlinka žádný velký veletoč. Už dřív nahodili směr, kterým chtějí jít. Nemínili z něj uhnout. Odešlo jedenáct hráčů, přišlo jich jen šest. Více prostoru dostali mladí, kádr se tím pádem lehce zeštíhlil. Současná nepříznivá situace je však dost možná donutí k neplánované tržní aktivitě. Kvůli zraněním jsou aktuálně mimo  Alexander Salák (b), Adam Polášek (o), Vladimír Sobotka (ú), Miroslav Forman (ú), Jan Buchtele (ú) a David Vitouch (ú).

    Velký zásah Spartu poznamenal. Zároveň je však nutné dodat, že výkony všech indisponovaných útočníků zůstávají zatím za očekáváním. Vedení Pražanů by chtě nechtě mělo začít být aktivní. Několik zajímavých jmen by k možnému obchodu jistě bylo. Nabízí se třeba liberecký Dávid Gríger nebo Adam Musil či Robert Kousal z Pardubic. V nabité sezoně Sparta honí víc zajíců, než může pochytat. Extraliga, Liga mistrů, Spengler Cup. Na takovou nálož potřebujete široký kádr, pořádnou základnu. Tu rudí nemají.

    6

    Pouze tolik hráčů Sparty odehrálo v současné sezoně kompletních 18 zápasů. Do nich už celkem zasáhlo 31 hráčů. Tým od startu ročníku sužují zranění.
  • Brankoviště: co třeba Kovář?

    Nemůžete říct, že by za sérii proher nesli hlavní odpovědnost brankáři. Hodit to na ně, šmahem je odsoudit. Zároveň ani nejdete do kolen z toho, že by Spartu v krizi nějak zázračně drželi. Alexander Salák byl pouze u prvního krachu s Kladnem před dvěma týdny, pak se doma opařil a se zraněním je mimo. Zpátky se vrátí nejdříve po reprezentační pauze, tedy v polovině listopadu. Jeho místo zaujala dvojka Jakub Neužil. K výhře tým ani jednou nedovedl. Zejména proti Pardubicím předvedl skvělý výkon, i tak ale pomohl jen k bodu. Jinak? Spíše bída. Neukázal, že by byl tím, kdo v posledních minutách zavře branku na zámek. Že chytí cosi navíc, jak se říká.

    V osmnácti odehraných kolech už Sparta inkasovala šedesát gólů! V minulé sezoně se na kopu branek ve své síti dostala až den před Silvestrem ve 27. utkání ročníku. Na to, kolik vedení klubu nasypalo financí do zbytku mančaftu, bylo hazardem jít do sezony s duem Salák-Neužil. Mohli podepsat třeba Dominika Furcha, který byl na startu sezony k mání. Neudělali to. Na dočasnou výpomoc teď přivedli jihlavského Rusa Maxima Žukova a jako trefa to zatím nevypadá. Co teď? Ve hře by mohl být příchod Jakuba Kováře, který v září ze zdravotních důvodů skončil v Jekatěrinburgu, případně návrat Matěje Machovského z Rigy. I ten je však aktuálně zraněný.

    Čísla brankářů Sparty

    ALEXANDER SALÁK
    zápasy: 10
    výhry: 7
    průměr: 2,66
    úspěšnost zákroků: 90,1 %
    JAKUB NEUŽIL
    zápasy: 8
    výhry: 2
    průměr: 2,9
    úspěšnost zákroků: 89,9 %
    MAXIM ŽUKOV
    zápasy: 2
    výhry: 0
    průměr: 4,88
    úspěšnost zákroků: 82,1 %
  • Trenérská otázka: zůstane Jandač?

    Každá chabá výsledková série dostává pod tlak mužstvo, trenéři nejsou výjimkou. Na Spartě obzvlášť. A v případě Josefa Jandače tuplovaně. Ten se po minulé sezoně vyjádřil, že na pozici nelpí, neboť je mu víc než komukoli jinému jasné, že má na zádech terč. A zároveň cejch kouče, který neumí dotáhnout rudou bárku až do vysněného cíle. Sparta se vinou řady předchozích bolavých karambolů v play off ocitla v nezáviděníhodné situaci, kdy finále je bráno jako neúspěch, prohrané semifinále pomalu za propadák. Můžete vyhrát základní část o parník, prohrajete však sedmý zápas v play off a budete za blbce.

    Pražané čekají na titul od roku 2007, sám Jandač dostal několikero příležitostí učinit bolehlavu přítrž. Nepovedlo se. Právě proto nynější krize vyvolává otázky, zda je či není namístě angažmá bývalého reprezentačního trenéra podpořit, lehce pozměnit, či rovnou ukončit. Celá debata má háček. Když se řekne A (odchod), musí se rychle zmínit B (koho za něj). A tady abyste pohledali. Deník Sport má za to, že Spartě dává logiku přemýšlet o návratu Miloslava Hořavy. Ve hře, ovšem spíš až od příští sezony, může být karlovarský Martin Pešout.

    8

    Tolikátou sezonu načal Josef Jandač ve Spartě, jednou ji dovedl do finále, dvakrát bral bronz.
Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud