Pavel Ryšavý
19. června 2023 • 04:50

Varaďa si vyhrál luxus. Plat? Klidně čtyřikrát víc než Pešán. Zbytek je jinde

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Václav Varaďa vládne. Nejblyštivější trenérská značka začala cepovat Pardubice. Logicky, vidíte to i na financích. Vždycky najdete mínusy, na druhou stranu, on je ten, který vyhrál s Třincem třikrát za sebou pohár. Stvořil bestii, sepsal recept na vítězství. V Česku si může říct prakticky o cokoliv a dostane to. Ovšem podmínky pro trenéry v extralize celkově? Nic extra. Klidně trénujete za sumy kolem 80 tisíc korun. Varaďa ale může v Pardubicích brát klidně čtyřikrát víc než Filip Pešán v Liberci.



Trénovat v extralize je meta. V zahraničí se o české kouče zrovna neperou, není po nich poptávka, což má i spojitost s dlouhodobými výsledky národních týmů. Takže pokud se dostanete na kýžený stupínek doma? Gratulace! Jen v balíku zrovna nebudete, pokud si tedy nezasloužíte sbírkou medailí a pohárů extrémní ohodnocení. Dřív se takhle vysoko vyjímal Vladimír Růžička, teď je na špici Václav Varaďa.

Pro kontext je důležité pochopit, jak se s trenéry v Česku nakládá. „Samozřejmě vás manažeři a majitelé tlačí, co nejníže to jde,“ uvedl jeden z nich anonymně pro deník Sport.

Pokud vytáhnete v chudším klubu trenéra od mládeže, extraliga se trénuje klidně i za 60-80 tisíc korun. Máte šanci, buďte za ni rádi!

Ani pak nepřichází razantní navýšení. Peníze skáčou nahoru třeba po 20 tisících, když máte dobrý ročník. Je taky podstatné myslet na to, že pozice trenéra není zrovna stabilní zaměstnání. Hráči inkasují měsíčně i kolem 500 tisíc korun, ale třeba po pěti porážkách v řadě se pakuje kouč. Odchodné? Taky nic extra. Standardem je, že dostanete při vyhazovu zaplacené tři měsíce.

To se ještě musíte modlit, aby někdo nepřišel na to, že jste porušili smlouvu. Pak vás čeká místo finančního padáku nula. Výjimečně se trenérovi povede,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud