Michal Koštuřík
28. července 2023 • 18:00

Vzadu je kvalita, ale… Kometa hledá beka. Modrý: Musíme být připraveni

Autor: Michal Koštuřík, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Půlka defenzivy je nová. Ostřelovač Daniel Gazda, kreativní Lukáš Kaňák, sebevědomý Alex Lintuniemi. K tomu stálice - obranář Holland, stále se lepšící Radek Kučeřík, reprezentant Jan Ščotka a sprinter Marek Ďaloga. „S kluky je radost pracovat,“ řekl pro iSport.cz druhý kouč Jaroslav Modrý. Kometě chybí vzadu málo, ale něco přece. Jeden produktivní „macho“ bek“. Pořád se hledá.



Do pozice obránce číslo jedna si v Brně malovali Filipa Krále. Konstruktivní rodák z nedalekého Blanska však při návratu ze zámoří extraligu odmítl a vybral si finský Pelicans Lahti. Kometa jde znovu na trh. Čeká, co se na něm objeví. „Musíme být připraveni,“ přitakal Martincův kolega Jaroslav Modrý.

A když se nikdo s adekvátními schopnostmi nenajde? Sezonu rozjede a možná i dokončí s tím, co má. Tedy se sedmičkou prověřených beků a mladíkem Františkem Němcem. „Když se naskytne něco, co pomůže našemu klubu, budeme o tom přemýšlet,“ uvedl Modrý, bývalý vynikající zadák se stovkami startů v NHL. „Teď budeme pracovat s touto skupinou a posouvat ji dál. Máme sedm velice kvalitních obránců plus mladého Němce. Pro trenéra je radost s takovým materiálem pracovat,“ dodal.

Trenéři si v přípravných zápasech budou se sestavou „hrát“, zkoušet různé varianty. Třeba zjistí, že další pomoc odjinud nepotřebují a dominantní bek se vyprofiluje z posil Lintuniemiho či Gazdy. Oba mají předpoklady urvat si místo v první početní výhodě, kam v uplynulém ročníku patřil Tomáš Kundrátek.

Hlavně v play off vynikal, ve dvou sériích nastřílel tři góly a na čtyři přihrál. „Měl vynikající střelu a kluci věděli, jak ho využít, aby byl efektivní,“ popsal Modrý přínos borce, který už znova patří mistrovi z Třince. „Začátek měl kostrbatý, bojoval se zraněními. Ale pak ukazoval, proč jsme si ho vzali do Komety.“

Když nebyl Kundrátek k dispozici kvůli zdravotním trablům, docházelo i na variantu s pěti útočníky. Na modré čáře stabilně operoval Adam Zbořil. „Ukázal tam plno dobrých věcí,“ pronesl s uznáním kouč. „Obránce má samozřejmě větší obranný instinkt. Když jde o něco riskantnějšího, je zodpovědnější než útočník. Určitě je výhoda mít na přesilovce aspoň jednoho obránce. Ale svět se pohybuje nějakým směrem a také my se snažíme z talentu, který v týmu máme, vymačkat co nejvíc,“ sdělil.

Při předchozím angažmá v Českých Budějovicích měl pod sebou na hostování ranaře Gazdu. Zblízka viděl, jaký dynamit má v ruce. I proto je dnes hráčem brněnské organizace. „Má vynikající střelu, to bude jeho síla,“ očekával. Zadarmo ale nic nedostane, výkony z Chance ligy musí zlínský odchovanec ještě o dost zvednout. Jen s dělovkami z dálky si mezi elitou nevystačí. „Je na každém hráči, jakou pozici si vybuduje. Jsme na startovní čáře, kluci budou bojovat o minuty,“ upozornil.

To platí rovněž pro Fina Lintuniemiho, jehož zná pro změnu z Ameriky. Potkali se v AHL. „Kreativní obránce, vidí dobře led. Určitě nám má co dát. Když se láme zápas, chce být na ledě a dělat rozdíl. To je jeho velká devíza,“ zamlouvalo se Modrému. „Ten kluk má svoji kvalitu a určitě udělá náš tým lepším,“ nepochyboval.

Důvěru obdržel i nenápadný Kaňák, byť při štacích v Plzni a ani poté v Třinci nepatřil ke stěžejním postavám. Každopádně je silný na puku, zdobí ho bruslení a cit pro hru. „Má plno věcí, na kterých se dá stavět,“ potvrdil jeden z koučů. „Potřebujeme mít v týmu hloubku, aby hráči dokázali hrát i větší role, kdyby přišla zranění, nemoci,“ dodal ke Kaňákově perspektivě.    

Nicméně platí, že pro top obránce je v mužstvu pořád místo.

Probrali jsme týmy v extralize: Co každému nejvíc schází? Odvaha, klenot i střelci
Video se připravuje ...

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud