Michal Koštuřík
22. července 2023 • 18:10

Moses jako nový Mueller? Červenka ho doporučil. Kouč: Měl by být ten střelec

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový Peter Mueller? Může být. Třeba bude Steve Moses (33) ještě lepší. Profesní životopis posily Komety je poutavý. Jsou v něm mraky gólů na zajímavých adresách v zámoří, v KHL, ve finské i švýcarské lize. Teď přibude extraliga. Moc lepších útočníků v létě na trhu nebylo a borce, jehož vychovala organizace Boston Bruins, doporučil i reprezentant Roman Červenka. Amerického snajpra poznal v Rapperswilu. „Říkal, že je dobrý bruslař a střelec,“ tlumočí kouč Patrik Martinec. 



Když vás chválí hráč kalibru Romana Červenky, fakt musíte něco umět. Brno sáhlo po Stevu Mosesovi i proto, že jeho schopnosti vyzdvihl jeho nedávný spoluhráč ze švýcarské ligy. Poslední sezony sice neměl rodák z Massachusetts bodově nijak exkluzivní, ale pořád umí. V extralize se může rychle zařadit mezi hvězdy a nejžhavější adepty na korunu krále střelců. „Měl by to být ten střelec,“ věří trenér Patrik Martinec. Zvlášť když mu bude nabíjet šikula Petr Holík, nejlepší nahrávač soutěže. „Máme takový plán,“ potvrzuje šéf střídačky v rozhovoru pro iSport.cz.   

Kometa hledala po odchodu nejlepšího střelce Luboše Horkého do Finska schopného praváka do elitní formace i na přesilovku. Zaplatit hráče umí, takže Moses na její nabídku kývnul. V Liize, kde působil rok v HPK Hämeenlinna (55 zápasů, 13 branek+17asistencí), už pokračovat nechtěl. Styl soutěže mu úplně nesedl. Otevřel se možnosti zkusit poprvé Česko. Toužilo po něm víc extraligových klubů, přetahovanou vyhrálo Brno.

Dohoda se upekla zatím na rok, obě strany se potřebují oťukat. Povahově má být Američan v pohodě, žádný problémový rapl. „Když děláte cizince, sháníte o něm informace, kde se dá. Červus s ním hrál před dvěma lety, od té doby se snad nic nezměnilo. Věříme tomu, že to bude dobrý,“ přeje si trenér.   

Po prvotním kontaktu s agentem došlo na přímou komunikaci s hráčem. Martince i jeho kolegu Jaroslava Modrého čekalo příjemné překvapení. „Z toho kluka jsme cítili zájem. Sám povídal o tom, jaké máme hráče. Bavili jsme se vyloženě o mužstvu, o hokeji. Byl v obraze,“ pochvaluje si přístup nevysokého křídelníka. „Když to přeženu, někteří cizinci se ptají, jestli tady máme internet a teče teplá voda,“ usměje se.

Moses byl jiný příklad. O Kometě si předem sehnal informace, nastudoval soupisku. A hned si taky vybavil, jak skvěle se mu během kariéry hrálo s českými centry. Ve finském Jokeritu měl chemii s Petrem Koukalem, v Rapperswilu si vyhověl s Červenkou. „Říkal, že se sem strašně těší a věří, že by to mohlo zase fungovat,“ líčí Martinec. „Má za sebou historii ve velkých ligách,“ upozorňuje.

V Kometě dostane na konci července na prvním tréninku k ruce zkušeného technika Holíka. Spojení nejproduktivnějšího hráče týmu s elitním kanonýrem se vyloženě nabízelo. V hlavě ho měl dokonce i samotný Američan. „Věděl, jaký je Holík hráč,“ informuje kouč. „Ptal se, jestli máme plán, že bude hrát s ním. Řekli jsme, že jo. Zkusíme to takhle a uvidíme, jak to půjde na ledě. Máme i další kvalitní centry,“ dodává.

Atletický šampion Edwin Moses před lety zdolával překážky nejrychleji na světě. Pamatujete si, jak dominoval na čtyřstovce s plůtky? Jeho hokejový krajan stejného příjmení s podobnou lehkostí překonává gólmany. Byť už netrhá střelecké rekordy jako před osmi lety v KHL, kde vedle Čecha Koukala nasázel za jeden ročník 41 branek a vystřílel si nominaci na pražské MS.

Pro Kometu každopádně může být poklad, klíčová ingredience pro návrat mezi tuzemskou špičku. Takže druhý Mueller? Anebo prostě Mojžíš (anglicky Moses), nový vůdce mužstva.

Americký útočník Steve Moses (vlevo) posiluje brněnskou Kometu
Americký útočník Steve Moses (vlevo) posiluje brněnskou Kometu

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud