9. listopadu 2023 • 13:52

EXTRALIGOVÁ NEJ: TOP 5 obránců. V čele Rytíř! Mezi elitou i dva cizinci

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V extralize začala reprezentační pauza, tudíž je ideální čas ke zhodnocení individuálních výkonů. Deník Sport a web iSport.cz druhým rokem pracují s pokročilými daty a využívají analytické prostředky. Od středy nabízíme přehled nejlepších hokejistů dosavadní sezony na jednotlivých pozicích.

    Model deníku Sport a webu iSport.cz sbírá více než 25 různých statistik, se kterými následně pracuje. Konečné hodnoty hráčů či brankářů jsou vyjádřeny v percentilech. Pokud hráč disponuje percentilem 90, znamená to, že je v daném atributu lepší než 90 % ostatních hráčů na jeho pozici. Model při hodnocení zvlášť rozděluje brankáře, obránce a útočníky.

    Všechna data u útočníků a obránců, se kterými pracujeme, jsou ze hry 5 proti 5. Výjimkou jsou logicky pouze atributy s názvem ‚Přesilovka‘ a ‚Oslabení‘. Dále je třeba brát v potaz, že pracujeme se statistikami pouze z jedné sezony. Vybraní hokejisté v následujícím žebříčku jsou tedy oceněni pouze na základě výkonů ze současného ročníku.

  • 5. Daniel Gazda (Kometa Brno)

    Šestadvacetiletý obránce potvrzuje, že minulý rok v Chance lize pro něj byl pouze ztrátou času. Hráč těchto kvalit patří do extraligy. A Kometa s jeho výkony musí být zatím nadmíru spokojena. Když je Gazda na ledě, Brno své soupeře pravidelně přehrává. Důkazem je hodnota 59,1 % v poměru očekávaných gólů pro a proti. Pro porovnání: druhý Ďaloga se může pyšnit hodnotou 53,3 %. Nemalý rozdíl. Dominance Gazdy se projevuje i v reálných gólech. Při hře v plném počtu hráčů s ním na ledě Kometa skórovala už patnáctkrát, zatímco inkasovala sedmkrát. Opět nejlepší výsledek mezi beky týmu. S 16,3 střeleckými pokusy při přepočtu na 60 minut hry v plném počtu je sedmým nejaktivnějším obráncem extraligy.

  • 4. Ronald Knot (Liberec)

    V létě 2021 odešel do zahraničí, minulý rok si vyzkoušel i zámořskou AHL. Před sezonou se vrátil zpět do Liberce a od samého startu sezony podává výborné výkony. Od Knota neočekávejte, že by v extralize sbíral 25 a více bodů. Můžete se na něj ovšem spolehnout především v defenzivě. Po osmnácti kolech je při hře v plném počtu dle našeho modelu nejlépe bránícím obráncem extraligy. Bílí Tygři s Knotem na ledě (ve hře pět proti pěti) vstřelili už osm branek, zatímco inkasovali pouze dvě. V kolonce poměru očekávaných gólů pro a proti se Knot může chlubit hodnotou 56,9 %, a to i přesto, že má jednu z nejtěžších rolí mezi obránci v soutěži.

  • 3. Willie Raskob (Vítkovice)

    Americký zadák má našlápnuto k tomu, aby byl považován za jednoho z nejlepších zahraničních hráčů v historii extraligy. Už v minulém ročníku předváděl excelentní výkony. Na základě našeho modelu byl nejlepším ofenzivním obráncem při hře v plném počtu, přičemž ve stejném trendu pokračuje i tuto sezonu. S 2,2 bodu při přepočtu na 60 minut hry je nejproduktivnějším zadákem ve hře pět proti pěti. Pouze Raskob a Mário Grman vykazují v rámci vítkovických beků pozitivní hodnoty v poměru očekávaných gólů. Prvně jmenovaný navíc tento ročník ještě nebyl ani jednou vyloučen. Působivé na obránce, který hraje průměrně přes 18 minut za zápas.

  • 2. Peter Čerešňák (Pardubice)

    Slovenský borec nesmí v našem výběru chybět. Třicetiletý bek od sezony 2020/21 patří mezi smetánku ligy. Jinak tomu není ani v současném ročníku. Když je Čerešňák na ledě, Dynamo dominuje ještě více než obvykle. Poměr 69,2 % očekávaných gólů pro a proti je výtečná hodnota! Dokonce nejlepší v celé extralize. Odráží se to i v reálných gólech, když se Pardubice s ním na ledě prosadily dvanáctkrát, zatímco inkasovaly jen pětkrát, a to opět při hře v plném počtu. Po Knotovi je doposud nejlepším defenzivním obráncem soutěže, přičemž spolehnout se na něj můžete i směrem do útoku. Komplexní postrach soupeřů.

  • 1. Jiří Ticháček (Kladno)

    V sezoně 2021/22 předváděl Ticháček vynikající výkony, aby v minulém ročníku patřil naopak mezi nejhorší hráče. Fanoušci proto byli zvědaví na jeho další představení. A Ticháček udivuje. Od prvního utkání se prezentuje dominancí na obou stranách kluziště. Je vynikající na puku i bez něj. Mezi Rytíři je jediným obráncem, který vykazuje pozitivní hodnotu v poměru očekávaných gólů ve hře pět proti pěti (53,3 %). Za jeho přítomnosti ve stejné herní situaci Kladno vstřelilo devět gólů, sedm jich inkasovalo. Jako obránce si navíc drží rovnoměrný podíl ve dvouminutových trestech, když čtyřikrát pykal, ale zároveň pro Rytíře čtyři přesilovky vybojoval. Reprezentační nominaci shrábl zcela zaslouženě.

  • Další pořadí

     

    6. Petr Zámorský Plzeň
    7. Jakub Sirota Olomouc
    8. Mikuláš Hovorka České Budějovice
    9. David Musil Pardubice
    10. Stuart Percy Vítkovice

    Petr Zámorský klepe na dveře TOP 5 obránců dle modelu iSport.cz Petr Zámorský klepe na dveře TOP 5 obránců dle modelu iSport.czFoto Michal Beránek / Sport

     

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud