Pavel Ryšavý
1. března 2024 • 12:41

Play off dál s brzdou z covidu: 12 týmů nemá obdoby. Vůle ke změně není

Autor: Pavel Ryšavý, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu skončí základní část jednoho z nejkvalitnějších extraligových ročníků v historii. Mocní typu Pardubic nebo Sparty utrácejí velké peníze za borce, kteří by za normální situace (bez války na Ukrajině) váleli v KHL. Těží z toho i zbytek ligy, drží hráče, které by obyčejně už neměl. Jen Česko stále jede svoji covidovou obranu, do play off jde 12 týmů. „To je podle mě nonsens,“ řekl bývalý šéf ligy Josef Řezníček. Projít do vyřazovací fáze je pohoda, jakou najdete málokde na světě.



Covid je už slovo z pravěku, přesto extraliga dál využívá prvek, který nastavila v pandemickém období. Nikdo nevěděl, koho trefí zrovna vlna nemoci a kdy. Takže se pro sezonu 2020/2021 dočasně rozhodlo, že do předkola play off postoupí o dva kluby navíc. Jen termín „dočasně“ vlastně někdy znamená, že věc může fungovat na věčné časy a nikdy jinak.

Pandemie je pryč, extraliga ale dál zůstala v modelu, že do vyřazovacích bojů se jde ve dvanácti. Přitom v žádné aspoň trochu silné lize v Evropě na takový režim nenarazíte.

Hlavním motivem základní části je konkurence, rvát se o možnost si zahrát o titul. Jen ti nejlepší mají nárok se probít dál. V extralize ne, tady jdou dál prakticky všichni. V číslech to znamená, že 86 % klubů skáče aspoň do předkola. Takovou pohodu nemáte ve Švédsku, Finsku, v Německu, dokonce ani v Norsku ne. Jen Poláci jsou benevolentnější, dál postupuje osm klubů z devíti, tedy 89 %.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud