1. listopadu 2018 • 11:49

Fasel slíbil, že skončí ve vedení světového hokeje. Na MS 2020 zvolí nástupce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel uvedl, že v roce 2020 ve funkci skončí. Na další období už osmašedesátiletý Švýcar, jenž je v čele IIHF od roku 1994, s ohledem na svůj věk kandidovat nebude. O jeho nástupci se rozhodne během mistrovství světa 2020, které se bude hrát právě v jeho rodné zemi.



"S definitivní platností jsem se rozhodl, že už do toho nepůjdu a o setrvání ve funkci se nebudu ucházet. Za dva roky mi bude 70 let. A myslím, že to je ten správný čas skončit," uvedl Fasel pro ruskou agenturu TASS.

Rodák z Fribourgu, který je civilním povoláním zubař, působil jako hráč v letech 1960 až 1972 v týmu Fribourg-Gottéron, ale už ve 22 letech se dal na dráhu sudího. Rozhodoval dalších deset let a v roce 1982 se stal šéfem rozhodčích ve Švýcarsku.

Tři roky nato už vládl z pozice prezidenta celému švýcarskému hokeji. V červnu 1994 byl zvolen šéfem IIHF a stal se nástupcem Günthera Sabetzkiho. Od roku 1995 je členem Mezinárodního olympijského výboru, a to jako vůbec první zástupce ledního hokeje v historii.

Významným milníkem Faselovy éry byla dohoda s NHL o startu hráčů z nejlepší ligy světa pod pěti kruhy v Naganu 1998, kde dosáhl poprvé v historii na olympijské zlato český tým.

Fasela čeká již brzy cesta do České republiky. Přijal pozvání do Prahy na úvodní utkání českých hokejistů v turnaji Karjala, v němž vyzvou ve čtvrtek 8. listopadu Švédsko. Zápas je součástí oslav 110. výročí organizovaného hokeje v tuzemsku.

Vedle Fasela dorazí do české metropole také šéf ruského hokeje a bývalý legendární brankář Vladislav Treťjak, který je rovněž členem IIHF.

Za možného Faselova nástupce ve funkci prezidenta IIHF je považován šéf německého hokeje Franz Reindl.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud