Premium
2. listopadu 2018 • 11:45

Říha a bolavé téma o mladých! Ulevíme si, když můžeme, tvrdí Čaloun

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned při první nominaci rozjel trenér Miloš Říha velkou diskuzi: mladí musí přidat! Narazil na roky pálivé téma. Tedy? Český hokej má problém vychovávat hráče tak, aby mohli hned vletět do extraligy. Trvá jim to, musí se adaptovat. Fini i Švédi tenhle proces zvládnou hladce a českým hráčům uletí. Ve Skandinávii hokejista dominuje už kolem dvacátého roku, chodí na přesilovky. V extralize se taková věc rovná zázraku. Co na problematiku říkají televizní expert David Pospíšil, trenér Třince a reprezentace do 20 let Václav Varaďa a v obsáhlém rozhovoru Jan Čaloun, který trénuje mládež v Ústí nad Labem? Dozvíte se to v placené části článku.



Reprezentační trenér Miloš Říha vzal v úterý granát a hodil ho do stodoly. „Mladých nemáme tolik jako Švédové nebo Rusové. Štve mě, že se naši kluci v soutěžích víc neprosazují. Když se starším spoluhráčům nevyrovnají hokejovým uměním, mělo by to být aspoň nasazením a bojovností.“ Prásk! Ten výbuch byl slyšet všude.

Švédsko na turnaj Karjala Cup nominovalo tým, kde je jeden hráč narozený před rokem 1990 (brankář Lars Johansson) a jinak si prohlédne jedenáct nováčků. Finsko hlásí osm nových tváří. Rusko nechává doma hvězdy Dacjuka, Mozjakina, Guseva. Má to logiku, první turnaj není ještě o mistrovství světa. Kde jinde testovat nové tváře, když ne tady?

Říha chce taky. Proto ukázal na Radovana Pavlíka a další tři hráče bez reprezentačních zkušeností. Ale zároveň mladým hráčům doma vzkázal: Pracujete málo, mně se to nelíbí!

„Mám pocit, že by extraligoví trenéři mladé hráče klidně hráli. Jenže nemají koho. Prostě nejsou,“ konstatuje televizní expert David Pospíšil. „Musíme se podívat dolů, proč takoví kluci nepřichází. Mládí není zásluha, a když jsem trenér, potřebuju nahoru herní kvalitu. Proto nám bodování vyhrávají občas borci, kterým je vysoko přes třicet, oni hokej nějak uměli a pořád to v nich je. Myslím, že tohle hodně souvisí se soutěžemi, 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud