29. prosince 2019 • 16:28

(Ne)uzavřená Evropa. Jak fungují hokejové ligy? Placená licence i repre

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak fungují evropské hokejové ligy?Jak fungují evropské hokejové ligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    Uzavřít extraligu, nebo zachovat systém se sestupem či baráží? Nejvyšší hokejová soutěž stojí před důležitým rozhodnutím, kam se bude do budoucna ubírat. Podívejte se na přehled, jak fungují další sledované soutěže v Evropě. 

  • Finsko

    Počet týmů: 15

    Systém: Uzavřená soutěž. Nikdo nepadá, z nižší Mestis nikdo nepostupuje. Nižší soutěž funguje na principu výchovy mládeže do top týmů.

    Poslední změny: V roce 2013 Jokerit odešel do KHL, v roce 2016 zkrachovalo Espoo. Nahradily je KooKoo a Mikkeli.

    Finskou ligu vede Karpat Oulu Finskou ligu vede Karpat OuluFoto Facebook

  • Rusko

    Počet týmů: 24

    Systém: Uzavřená soutěž, byť od 29 klubů v sezoně 2016/17 počet účastníků klesá. Do ligy vstupují nové organizace pouze při rozšiřování nebo jako náhrada. Čili funguje na podobném principu jako NHL.

    Poslední změny: Letos soutěž z ekonomických důvodů opustil Slovan Bratislava, loni Togliatti a Jurga.

    Nejproduktivnější český hokejista v KHL Dmitrij Jaškin (vlevo) přispěl dvěma góly a dvěma asistencemi k vítězství Dynama Moskva nad Čerepovcem 8:1. Nejproduktivnější český hokejista v KHL Dmitrij Jaškin (vlevo) přispěl dvěma góly a dvěma asistencemi k vítězství Dynama Moskva nad Čerepovcem 8:1.Foto Profimedia.cz

  • Švédsko

    Počet týmů: 14

    Systém: Poslední dva týmy z elitní SHL hrají baráž způsobem klasické play off série na čtyři vítězné zápasy. Nejhorší vyzve vítěze nižší soutěže, předposlední pak v pořadí druhého.

    Poslední změna: Letos poprvé sestoupily dva kluby (Timra a Mora), nahradily je Oskarshamn a Leksands.

    Atmosféra na zápase Indiánů z Frolundy Atmosféra na zápase Indiánů z FrolundyFoto Facebook

  • Švýcarsko

    Počet týmů: 12

    Systém: Nejhorší čtyři týmy hrají play out, poslední dva si to pak rozdají v sérii na čtyři vítězná utkání. Poraženého čeká barážová série s nejlepším týmem druhé nejvyšší soutěže.

    Poslední změna: Letos se baráž nehrála, protože druholigový šampion Langenthal nemá odpovídající stadion pro elitní soutěž.

    Davos každoročně hostí Spengler cup, bojuje i ve švýcarské lize Davos každoročně hostí Spengler cup, bojuje i ve švýcarské lizeFoto ČTK

  • Slovensko

    Počet týmů: 13

    Systém: V této sezoně nesestupuje nikdo, ale jeden tým postoupí. Vedení soutěže chce totiž rozšířit počet účastníků na čtrnáct. Část sezony tradičně absolvuje i výběr do 20 let, pro nějž je liga přípravou na MS.

    Poslední změny: Žilina v letošní baráži prohrála s Michalovcemi, po konci v KHL se vrátil Slovan Bratislava. Loni do ligy vstoupily maďarské kluby z Miškovce a Budapešti.

    Slováci v rámci přípravy hrají i domácí nejvyšší soutěž Slováci v rámci přípravy hrají i domácí nejvyšší soutěžFoto Profimedia.cz

  • Německo

    Počet týmů: 14

    Systém: Soutěž je 17 let částečně uzavřená. Vítěz druhé ligy může postoupit, pokud si mj. koupí licenci za 800 tisíc eur (v přepočtu přes 20 milionů korun), prokáže finanční záruky a má odpovídající stadion. Po této sezoně se vrátí model s propojením DEL a DEL2. Ještě není rozhodnuto, jestli se bude hrát baráž, nebo půjde o přímý sestup a postup.

    Poslední změna: V roce 2016 zkrachoval Hamburk, licenci získal Bremerhaven.

    Němečtí Orli z Mannheimu Němečtí Orli z MannheimuFoto Facebook

  • Rakousko

    Počet týmů: 11

    Systém: Soutěž je uzavřená. Po 40. kole se oddělí elitní pětka a nejhorších šest týmů hraje každý s každým o zbylá tři postupová místa. Mužstva jdou do kvalifi kace pouze s bonusovými body za umístění, reálné bodové zisky ze základní části se mažou, takže každý má i ve špatné sezoně šanci na postup do play off .

    Poslední změny: Minulou sezonu už nedohrál krachující Medveščak Záhřeb.

    V rakouské lize vede Salcburk V rakouské lize vede SalcburkFoto Facebook

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud