Pavel Ryšavý
12. října 2020 • 17:50

Hokej v Česku se zastavil. Co můžete naladit v televizi místo extraligy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Hokej v Česku se na nějaký čas opět zastavil. Oproti jarním měsícům je tady ale jedna drobná útěcha. Můžete sledovat ligy v Evropě a není problém naladit zápasy v televizi.Hokej v Česku se na nějaký čas opět zastavil. Oproti jarním měsícům je tady ale jedna drobná útěcha. Můžete sledovat ligy v Evropě a není problém naladit zápasy v televizi.FOTO: koláž iSport.cz

    Život v Česku se kvůli pandemii postupně zastavuje. Hokej se ode dneška stoupnul úplně, teoreticky na 14 dní, ale tenhle časový údaj nelze brát jako stoprocentní jistotu. Oproti jarním měsícům je tady ale jedna drobná útěcha. Můžete sledovat rozběhnuté ligy v Evropě, kolem se hraje a není problém naladit zápasy v televizi. V článku iSport.cz nabízíme seznam, co můžete vidět a na co se teď zaměřit.

  • KHL

    Od kdy se hraje: 2. září
    Kolik lidí smí do hlediště: záleží na konkrétní gubernii

    Češi v soutěži: 22
    Jakub Kovář (Jekatěrinburg), Jakub Jeřábek (Podolsk), Tomáš Hyka, Lukáš Sedlák, Roman Will (Čeljabinsk), Robin Hanzl, Lukáš Radil (Spartak Moskva), Jindřich Abdul (Čerepovec), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk), Šimon Hrubec, Andrej Šustr (Kunlun), David Sklenička, Jakub Krejčík (Jokerit), Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva), Ondřej Vitásek (Riga), Jiří Sekáč (Omsk) Dominik Furch (Minsk), Marek Langhamer, Hynek Zohorna, Tomáš Zohorna, Dominik Mašín, Michal Jordán (Chabarovsk).

    Proč ligu sledovat

    Zabiják Jaškin

    V minulé sezoně nastřílel Dmitrij Jaškin 31 gólů a stal se nejužitečnějším hráčem KHL. Teď se zdá, že má hvězda Dynama snad ještě lepší formu. V prvních 13 zápasech sezony nasbíral už 11 tref a vede střeleckou tabulku. Český medvěd a jeho dvorní nahravač Vadim Šipačov jsou esa celé ligy.

    Kolonie na východě

    Chabarovsk nebyl dva roky v play off a taky novou sezonu začal špatně. Vyhrál jen 4 zápasy z 15. Jenže dlouho čekal na svoje opory Tomáše a Hynka Zohornovy. V klubu najdete celkem pět Čechů, nováčkem je obránce Dominik Mašín, který se dlouho snažil dostat do NHL v dresu Tampy.

    Silní brankáři

    V KHL chytá pět českých brankářů. Hvězdou ligy je Jakub Kovář, který vládne v bohatém Jekatěrinburgu. Výborně začal svoji misi v Čeljabinsku Roman Will (úspěšnost 93 %), jedničkou Minsku je Dominik Furch, Kunlun se modlí, ať ho drží každý večer Šimon Hrubec a v Chabarovsku chytá Marek Langhamer.

    Co uvidíte v televizi tento týden     

    pondělí Petrohrad-Dynamo Moskva (18:30, Sport1)

    neděle CSKA-Dynamo Moskva (16:00, Sport1)

    Dmitrij Jaškin se v KHL rozstřílel, proti Novosibirsku se blýskl hattrickem (archivní foto)Foto Profimedia.cz

  • Slovenská extraliga

    Od kdy se hraje: 2. října
    Kolik lidí smí do hlediště: 50

    Češi v soutěži: 13
    Jan Havel, David Růžička, Pavel Jenyš, Marek Baránek, Pavel Klhůfek, Jakub Sedláček (Košice), Petr Obdržálek, Juraj Jurík, Filip Bajtek, Marek Drtina (Nové Zámky), Petr Ulrych, Tomáš Vošvrda (Poprad), Filip Krasanovský (Liptovský Mikuláš)

    Proč ligu sledovat

    Šťastného Košice

    Odešel hlavní sponzor, na klub se dělala sbírka, vypadalo to, že hrát vůbec nebude. Nakonec se sponzor vrátil a tradiční klub v soutěži zůstal. Sportovním ředitelem a trenérem je tady bývalý chomutovský asistent Jan Šťastný. Hráče vybíral i na velkém try outu, další šanci má dostat Martin Réway.

    Chytající agent

    Tomáše Vošvrdu si pamatujete z Liberce a z Olomouce. Po dvou letech ve druhé německé lize  zamířil bývalý mládežnický reprezentant na Slovensko a působí tady už třetí sezonu. V 31 letech je jedničkou Popradu. Perlička? Vedle toho zvládá ještě plnit roli hráčského agenta.

    Sedláčkův restart

    Se Zlínem se dostal do finále a byl silnou jedničkou. Pak Jakub Sedláček odešel chytat KHL do Rigy. V létě 2017 se vrátil do Česka, ale už se nestal zpátky hvězdou, nikdy neurval branku jen pro sebe. Platilo v Hradce, ve Zlíně i ve Spartě. V Košicích by měl chytat hodně. Vyskočí zase nahoru?

    Co uvidíte v televizi tento týden

    pátek zápas bude upřesněn (17:45, Sport1)

    neděle Banská Bystrica-Košice (17:45, Sport 2)

    Český trenér Jan Šťastný, který vede Košice, dává šanci slovenskému rebelovi Martinu Réwayovi (vlevo)Foto profimedia.cz

  • SHL (Švédsko)

    Od kdy se hraje: 19. září

    Kolik lidí smí do hlediště: 50

    Češi v soutěži: 3
    Vojtěch Mozík (Färjestad), Radek Mužík (Lulea), Jan Ordoš (Oskarshamn)

    Proč ligu sledovat

    Továrna na dokonalost

    Už když před deseti lety vytáhl Slavomír Lener svoje slavné desatero, mluvil o švédském směru. Od té doby ho Česko nechytlo. Teď máte ideální příležitost vidět severskou továrnu na talenty. Při posledním draftu si kluby NHL zamluvily 32 hráčů ze Švédska. Dívejte se a kochejte proč.

    Co dovede Ordoš?

    Oskarshamn patřil v minulé sezoně na dno SHL. Tým se ale změnil, z Liberce třeba přivedl Jana Ordoše, který začal skvěle a v prvních 6 zápasech posbíral 4 body (1+3). Zajímavost? Klub získal Rickarada Palmberga a Philipa Samuelssona, kteří před rokem vybouchli ve Zlíně a v Hradci.

    Hvězdičky pro NHL

    Spekulovalo se, jak svoje další teenagery naposílají kluby z NHL do Česka. Ale ne, třeba Detroit svoje poklady nakonec umístil sem. Dvacetiletý útočník Joe Veleno se rozehraje v Malmö a německý defenzivní mega talent Moritz Seider v Rögle. A Nils Lundqvist z Lulea se brzy připojí k Rangers.

    Co uvidíte v televizi tento týden

    čtvrtek Linköping-Djurgaarden (19.00, Sport1)

    sobota Malmö-Lulea (15:15, Sport 2)

    sobota Färjestad-Frölunda (18:00, Sport 2)

    Choreo fanoušků švédského Färjestadu, za který hraje český obránce Vojtěch MozíkFoto twitter.com

  • NLA (Švýcarsko)

    Od kdy se hraje: 1. října

    Kolik lidí smí do hlediště: 2/3 kapacity

    Češi v soutěži: 5
    Jiří Novotný (Ambri), Roman Červenka, Lukáš Lhoták, Vladimír Sobotka (Rapperswil), Jan Kovář (Zug)

    Proč ligu sledovat

    Sobotka je zpět

    Po třech sezonách v NHL se vrací do Evropy Vladimír Sobotka, který se upsal Rapperswilu. Poslední dvě sezony v Buffalu mu nevyšly, posbíral jen 16 bodů, navíc se zranil. Pokud se ve 33 letech dokáže vrátit na svůj obvyklý standard, měl by být jedním z nejvýraznějších hráčů ligy.

    Český klub

    Vlastníkem Lausanne se stal miliardář Zdeněk Bakala, podíl má i střelec zlatého gólu z Nagana Petr Svoboda, který v klubu působí společně s bratrem Karlem. Cítíte i hodně kanadský vliv, na lavičce stojí bývalý GM Edmontonu Craig McTavish. Hvězdy? Bývalí hráči z NHL Barberio a Conacher.

    Produktivní hvězdy

    Nejlepším českým útočníkem v Evropě je v tuhle chvíli nejspíš Jan Kovář, geniální centr, který řídí hru Zugu. Hlavní postavou Rapperswilu je zase Roman Červenka, který potřebuje být hlavně zdravý. Posbíral 4 body (2+2) ve 4 zápasech, v minulé sezoně zvládl 41 bodů (14+27) ve 32 zápasech.

    Co uvidíte v televizi tento týden

    úterý Curych-Lausanne (19:45, O2 TV)

    čtvrtek Servette Ženeva-Langnau (19:45, O2 TV)

    pátek Curych-Bern (19:45, O2 TV)

    sobota Bern-Lugano (19:45, O2 TV)

    Jan Kovář patří ve švýcarské lize k nejproduktivnějším hráčům, posbíral už 13 bodů (3+10)Foto Facebook.com/officialevz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud