Pavel Ryšavý
Premium
27. září 2021 • 04:50

Prezident? Diktátor? Taťka? Když Král vybouchne, mírní ho i mluvčí

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Král vládne hokeji od roku 2008 a jeho mandát má vypršet v roce 2024 po MS v Česku. Za jeho éry se z téhle akce podařilo udělat zlaté vejce, hokej už neobchází panika, že zkrachuje. Na druhou stranu dobře víte, že je lepší nejmocnějšího muže v hokeji příliš neprovokovat, jinak vás čeká peklo. Dnes na tiskové konferenci promluví o spisech StB, které popisují jeho angažování ve vojenské kontrarozvědce. Český hokej si pod Králem žije dobře, ovšem je zde háček, sportovně to nevidíte.



Vždycky to k podobné diskuzi a argumentaci sklouzne. Úspěchy nejsou, výsledky stojí za houby a český hokej se v porovnání s cizinou nikam extra nesune. Ale má se dobře, má peníze! To je největší a nejsilnější důkaz, že Tomáš Král mu šéfuje od roku 2008 dobře. Vlastně je i neprůstřelný, ano, současný boss značku uchránil od krachu. Jenže současně s tím má i roli jakéhosi „taťky“. Když jste s ním zadobře, můžete být v klidu. Jako oponent se klepete, protože jeho hněv vás může zlikvidovat. Pak nemáte pocit, že Král je prezident, spíš diktátor.

Pokud chcete posuzovat úspěšnost hokejového šéfa, tak je v první řadě potřeba zvolit kritéria. Jestli zvládne reprezentační áčko čtvrtfinále MS? A dvacítka? Co počet hráčů na draftu? Ani za jeden bod konkrétní zodpovědnost Král nemá. Ovšem v součtu ji nese, on si vybírá lidi, kteří určují směr, kam hokej kluše, nastavují prostředí a systém práce. Má rád loajální podřízené, proto nikdy nenechal sáhnout na Slavomíra Lenera, který konkrétní zodpovědnost za výsledky měl. Proto taky pořád drží ve svazových strukturách neúspěšného trenéra Miroslava Přerosta (od roku 2009).

Vždycky bude kopat za Milana Hniličku a do výkonného výboru, který rozhoduje o hokeji, si pokaždé vybere dostatečný počet loajálních osob, aby si v něm dokázal udržet většinu, ať to jsou Daniel Sadil, Jiří Šlégr, Aleš Pavlík nebo Jaromír Jágr.

Vše o kauze Král na iSport.cz

Temná minulost šéfa hokeje, byl agentem StB. Více ZDE>>>

Detaily z StB spisu o Královi. Více ZDE>>>

Rozhovor s historikem: O pravosti spisu nemám pochyby. Více ZDE>>>

Jak se Tomáš Král dostal do čela českého hokeje? Více ZDE>>>

Králova reakce na celou kauzu. Více ZDE>>>>

Hašek: Král morálně selhal, neměl by vést hokej. Více ZDE>>>

Ostrá reakce Milana Antoše. Více ZDE>>>

Velký rozhovor s majorem, na kterého Král donášel. Více ZDE>>>

Rozhovor s legendárním Peterem Šťastným. Více ZDE>>>

Králova síla spočívá v tom, že na rozdíl od svých předchůdců v čele svazu je opravdu manažer s kontakty v hnutí. Hokej převzal po Vratislavu Kulhánkovi, kdy v něm byla díra 23 milionů korun, neštěstí, kdy se sport blížil do krachu, vyřešil. Před jeho nástupem třeba nebylo na brankářské kempy. Teď se létá na turnaje do Severní Ameriky, mládežnická reprezentace může pořádat soustředění, kdy se jí zamane, materiálně má hokej v Česku úroveň minimálně srovnatelnou se Švédskem nebo Kanadou, najdete oblasti, kde je i lepší. Jen samotná úroveň hokeje neroste.

Královi hodně pomáhá, že vše nastavil tak, aby se z MS v Česku stalo zlaté vejce. To poslední v roce 2015 přineslo zisk 300 milionů, takže svaz v klidu může každý rok hospodařit se ztrátou a prostředky rozpouštět postupně do různých programů na podporu hokeje. Zda jsou správné a vždycky byly? Ano, to jsou zásadní otázky, na které je třeba se ptát.

Každopádně, svaz má díky Královi plnou peněženku. Což vidíte i v jiné oblasti, Za rok 2019 dal na platy a odměny pro zaměstnance a členy statutárních orgánů 26,6 milionu korun. Průměrný měsíční plat pro zaměstnance činil 49 tisíc.

Bříza řekl ne

Zajímavé je, jak Tomáš Král do čela hokeje nastoupil. Vlastně mohl svaz

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
6


Články odjinud


Články odjinud