Ondřej Kuchař
8. dubna 2023 • 12:40

Konec Frka v Americe? Ve Švýcarsku má nahradit svérázného bombarďáka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v šestnácti letech odešel Martin Frk do Severní Ameriky. Prošel draftem, šel si za snem. Dostat se do NHL. Ve slovutné lize odehrál doteď 124 zápasů. A vypadá to, že další už nepřidá. Po třinácti letech se má vrátit do Evropy. Podle švýcarského deníku Blick posílí na novou sezonu ambiciózní tým Bernu.



Dostane Bern hráče se zázračnou střelou? Takovým titulkem píše Blick o chystaném přestupu Martina Frka do Bernu.

Český útočník by měl v týmu nahradit produktivního Kanaďana Chrise DiDomenica. Ten byl s 53 body (23+30) jasně nejproduktivnějším hráčem týmu. V bodování ligy byl po základní části třetí. Víc bodů nastřádali jen Roman Červenka a Linus Ömark.

Byť měl v klubu DiDomenico dál platnou smlouvu, rozhodl si vydupat její ukončení. V Bernu prý nebyl spokojený. Dohodl se na rozvázání kontraktu a bleskově se domluvil s Fribourgem, odkud před rokem do Bernu přicházel.

Sportovní manažer Andrew Ebbett proto hledá gólového hráče, který by zaplnil jedno z míst pro cizince v sestavě. A podle všeho si vybral Frka. Už dříve podepsal finského ofenzivního beka Juliuse Honku, který prožil skvělý ročník ve švédské Lulea. V kabině Bernu by se Frk mimo jiné potkal s rodákem z české Plané Dominikem Kahunem, který však reprezentuje Německo.

Frk v této sezoně naskočil v AHL v dresu Springfieldu Thunderbirds do 62 utkání, nasbíral v nich skvělých 64 bodů (30+34). Je v elitní desítce ligového bodování. V prvním týmu St. Louis však za celý rok šanci nedostal. Už dříve se spekulovalo, že by se 29letý odchovanec Karlových Varů mohl vrátit do Evropy. Teď úvaha nabírá reálné obrysy.

Na AHL All-Star Classic 2020 naměřili Frkovi rychlost střely v hodnotě 175,7 km/h. Suverénně tím překonal i rekord NHL Zdena Cháry (169,5 km/h). „Lidi se mě často ptají, kdo má v hokeji nejtvrdší střelu. Zábavná otázka. Hrál jsem proti Shea Weberovi, Zdenu Chárovi i Alexi Ovečkinovi. Moje odpověď je ale jiná. Největší ránu má jednoznačně Martin Frk,“ napsal před časem v textu pro web Daily Faceoff bývalý brankář NHL i AHL Mike McKenna.

Teď se můžou na dělovky Frka těšit gólmani ve švýcarské lize. Například Šimon Hrubec, který bude dál nosit dres Curychu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud