Jiří Fejgl
20. listopadu 2009 • 08:28

Dušan Pašek: Zlomilo ho Nagano? Nebo hazard?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zanechal šest dopisů na rozloučenou, ručně psaných. Přesto jednoznačně nevysvětlil, proč si vzal život. Dušan Pašek (+38), slavný československý a slovenský hokejista, byl nalezen s prostřelenou hlavou v roce 1998 ve svém království, v kanceláři šéfa slovenského hokejového svazu.



Nejasný motiv vyvolal pochybnosti. Samozřejmě. Provedení bylo navíc neobvyklé. Pašek se nestřelil do spánku, kulka prošla jeho čelem. „Nevěřím, že to byla sebevražda,“ řekla Paškova žena Lubica Mruškovičová, s níž vychovával tehdy rok a půl starého syna Dominika. Z prvního manželství měl syna Dušana (nynějšího slovenského reprezentanta) a dceru Sašu.

SERIÁL Příběhy sportovních sebevražd:
Jan Sanytrník: Sebevražda? Nebo poprava? »
Pavel Kábrt: Nasadil si pouta a oběsil se »
Evžen Hadamczik: Zničily ho deprese a bojkot olympiády »

Jaroslav Huleš: S životem skoncoval při třicetinách »


Mistr světa z roku 1985, jenž si zahrál NHL za Minnesotu North Stars, byl v dopisech nekonkrétní. „Udělal jsem chyby. A za ty musím přijmout odpovědnost,“ napsal. Popisoval, jak byl v poslední době skleslý, jak selhal, když nesplnil svá předsevzetí. „S hokejem jsem vyrostl, s hokejem i zemřu,“ dodal.

Jaké chyby měl Pašek asi na mysli?

První je prokázaná spolupráce s komunistickou Státní bezpečností, jíž donášel pod krycím jménem Hokejista. Peter Šťastný, proslulý slovenský útočník a emigrant, o něm dokonce prohlásil: „Byl to prototyp vzorného svazáka se světlou nomenklaturní budoucností.“ Přesto oba muži společně stáli za vzestupem slovenského hokeje ve druhé polovině devadesátých let.

Tehdejší rozmach však ukončila v roce 1998 olympiáda v Naganu a propadák v podobě desátého místa. Po ní přišly drsné útoky na Paška ze strany fanoušků. On sám si je bral velmi osobně. „Nevěříme, že by to mohla být jediná a pravá příčina,“ pronesl na pohřbu Ján Stanovský, Paškův rádce a místopředseda svazu.

Třetí teorie mluví o obřích dluzích z hazardních her, především z rulety. V tomto případě se však objevují i náznaky, že by se mohlo jednat o vraždu. Pašek podle nich dlužil mafii, pro niž s využitím svého diplomatického pasu jako splátky pašoval z Rakousky drogy.

Jak to bylo doopravdy?

Dušan Pašek starší s někdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem
Dušan Pašek starší s někdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud