2. září 2019 • 14:51

Ježek o bezpečnosti na silnici: Cyklisté jsou nejzranitelnějším členem provozu

Autor: tej, isport tv
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Autonehoda mu před lety změnila život, když kvůli ní přišel o pravou nohu pod kolenem. Jiří Ježek se ale nevzdal, dokázal se se šesti zlatými medailemi stát nejúspěšnějším cyklistou v historii paralympijských her. Před dvěma lety ukončil profesionální kariéru a nyní se věnuje bezpečnosti na silničním provozu. „Cyklista musí dbát na to, že je tím nejzranitelnějším členem provozu,“ upozorňoval v rámci akce Auta na Náplavce.



Bezpečnosti se věnuje na plno. Snaží se o ní vzdělávat nejen cyklisty, ale i řidiče. „Já potom, co jsem skončil cyklistickou kariéru, se hodně věnuji bezpečnosti. Nejen za volantem, ale i za řídítky kol a mám radost, že se to takto propojilo,“ vysvětlil s odkazem na magazín We Love Cycling, kterému se věnuje.

Podle něj je důležité myslet nejen na sebe, ale i na ostatní řidiče. „Je to hlavně o toleranci, ale i o dodržování důležitých věcí, jako je třeba bezpečné předjíždění cyklistů, kdy by se měl dodržet 1,5metrový odstup. To samé ale platí i pro cyklisty, ti by zase neměli například podjíždět auta spodem, dávat pozor, když předjíždí kolonu stojících aut…,“ vypsal několik nejčastějších prohřešků.

Podle něj je specifické i ježdění v přírodě či velkých městech. V tom druhém případě zejména. Na co si tedy dávat ve městech pozor? „Hlavně být ostražitý a opatrný a neprosazovat jenom sám sebe. Musíme myslet na to, že na silnicích i cyklistických stezkách nejsme jen my cyklisti, ale také auta i chodci, lidé na inline bruslích či maminky s kočárky. Musí to být o té toleranci,“ upozornil.

Na celý rozhovor se podívejte ve videu z dílny iSport TV.

Jiří Ježek podporuje Birell jízdu
Jiří Ježek podporuje Birell jízdu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud