14.2.2020 • 06:00

Sportovci drží Suchej únor. Abstinuje Čech, Vácha i Fenin

Vstoupit do diskuse
0

I letos v Česku zavládl Suchý únor. Akce, kvůli které se tisíce lidí u nás rozhodnou na měsíc skoncovat s alkoholem. Kteří sportovci v únoru abstinují? A jak často si dopřává alkohol fotbalista Sparty Lukáš Vácha?



Průměrný Čech vypije za rok 14,4 litru čistého lihu. Víc zvládnou jen v Litvě a Moldavsku. Alarmující čísla přiměla v roce 2013 spolek Liga otevřených mužů k uspořádání prvního ročníku akce Suchej únor. Ta vybízí k jednoměsíční abstinenci. A cíl? Otestovat vůli účastníků a připomenout, co všechno se dá dělat i bez něj.

Díky tomu si mohou někteří uvědomit, jak moc své pití ovládají a naopak jak moc alkohol ovládá je. Podle zkušeností spolku 60 procent lidí po takovéto měsíční zkušenosti zvolní s pitím.

Letos se akce koná už po osmé a jako každoročně se do ní zapojila i řada známých sportovních osobností. Mezi nimi například i fotbalový záložník Lukáš Vácha. „Suchej únor držím už druhým rokem. Chci všem ukázat, že to jde i bez alkoholu. Někteří sice říkají, že měsíc je jen krátká doba, ale já myslím, že to za zkoušku stojí,“ je Vácha přesvědčen o smyslu akce.

Čeští sportovci podporují akci Suchej únor
Čeští sportovci podporují akci Suchej únor

A jaký vztah jako sportovec k alkoholu má? „Alkohol rozhodně nepiju každý den, musím přeci jen dodržovat životosprávu. O volnu si ale rád zajdu na pivo, nebo si dám sklenku vína k dobrému jídlu,“ prozradil Vácha.

Fotbalista Sparty není zdaleka jediným sportovcem, který se rozhodl akci podpořit. Na svém Facebooku vybízí k měsíční abstinenci například také bývalý brankář Arsenalu Petr Čech.

„Zkuste to také, stojí to za to,“ píše u své fotografie, na které drží v ruce plecháček s příznačným heslem letošního ročníku: Nejsem na plech.

Kromě něj akci podpořil také hokejista Patrik Bartošák, fotbalista Matin Fenin nebo MMA zápasník Jiří Procházka.

Suchej únor není rozhodně jen ryze mužskou záležitostí. Účastní se ho i ženy. Z českých sportovkyň například několikanásobná mistryně světa v kickboxu Martina Ptáčková nebo boxerka Fabiana Bytyqi.

„Často boxuju s chlapama, kteří pak po tréninku chodí na pivo a berou to jako odměnu. Chtěla bych jim ukázat, že to jde dělat i jinak. Já osobně nejsem žádný pijan ani abstinent. Například po dlouhém běhu si pivo vždy moc ráda dám. Únor jsem se, ale rozhodla vydržet,“ říká o svém vztahu k alkoholu Fabiana Bytyqi.

Obdobné akce, jako je v Česku Suchej únor, se konají také v zahraničí. Například Britové dodržují Dry January (Suchý leden), který po náročných oslavách Silvestra přijde mnohým vhod. Suchý leden má své fanoušky také u nás. Účastnil se jej například záložník Teplic Tomáš Kučera. „Bylo to až překvapivě fajn,“ komentoval poté na svém Twitteru.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}