21.1.2020 • 17:42

Zmatek a nejistota v lyžování! Zakázali klíčovou látku ve voscích. Co bude dál?

Vstoupit do diskuse
0

Neovlivní to dějiny tak jako upálení Jana Husa či Jeronýma Pražského. Z německé Kostnice tentokrát přišla zásadní zpráva, která je na startu nové éry světového lyžování. FIS na svém listopadovém mítinku zakázala používání vosků na bázi fluoru od letošního prosince. Lyžařský průmysl i mistry mazače v buňkách to uvrhlo do zmatku a nejistoty.



Chlapík v kšiltovce a s mohutným vousem, šéf českého servisu na běžkařské Zlaté lyži Martin Blaschke, cukruje skluznici bílým práškem. Pak bere rozpálenou žehličku a pomáhá substanci dovnitř lyže. Stísněný prostor mazací buňky naplní obláček výparů.

„Prášky se nahřívají kolem 200 stupňů. Skluznice je jako houba. Prášek do ní zaleze, je zapuštěný v kluznici a snižuje tření vůči sněhu,“ vysvětluje Blaschke.

Dosud naprosto běžná scéna ze zákulisí lyžařského sportu. Jenom v buňce českého týmu je řada šuplíků naplněných ampulkami s mazacími prášky či urychlovačem. Je v nich uloženo malé jmění.

„V obchodě se prášky pohybují někdy kolem tří a půl až čtyř tisíc. Z jedné krabičky uděláte čtyři až pět párů lyží. Je to poměrně drahá záležitost. A pak to nejede a závodníci vám to zlomí o hlavu,“ usmívá se Blaschke.

Začala to Evropská komise

Tak to bývalo. Ale už nebude. Lyžařský průmysl se musí změnit od základu. Za vším stojí nařízení Evropské komise z roku 2017, které od letošního července zakazuje vyrábět a uvádět na trh klíčovou látku PFOA, perfluorooktanovou kyselinu. Té se používalo při výrobě teflonu na pánvičky, olejových barev. A také lyžařských vosků.

„Regulace je celosvětová, týká se celého řetězce fluorkarbonu. Ten řetězec se musí zkrátit, aby se rychleji odbourával v těle, což Swix a další výrobci splnili, ale FIS chce jít ještě dál a zakázat fluor úplně,“ vysvětluje Jan Weisshäutel z českého zastoupení dominantního výrobce vosků Swix.

Evropská komise vycházela z výzkumů, které naznačovaly, že se fluor usazuje v těle a může být karcinogenní. FIS na podzim v Kostnici rozhodla, že od 1. prosince letošního roku se fluorkarbonové vosky v závodech Světového poháru napříč disciplínami nebudou používat.

„Informace je nová a celý lyžařský průmysl je tím zaskočen. Hledají se cesty, jak to dělat. Není ještě vymyšlen kontrolní mechanismus, jestli se fluorované vosky nepoužívají,“ vysvětluje Weisshäutel.

Výroba a aplikace lyžařských vosků je v podstatě vědecká disciplína. Swix spolupracuje s laboratořemi ve Švýcarsku a Norsku a už několik měsíců pracuje na novém složení vosku bez použití fluoru.

„Zatím jsme našli nové materiály, které dobře fungují na parafíny. Na tuhé vosky jsme možná našli ještě lepší složení než dřív. Ale u prášků nevím, jestli se dostaneme na stejnou úroveň,“ říká Morten Saettha, šéf firemního závodního servisu Swixu. „Dozvěděli jsme se až v listopadu, že FIS zakáže fluor už od příštího roku, tak jsme museli zrychlit. Bude zajímavé, jakým směrem se vydáme.“

Problém jsou lyže napuštěné fluorem

Swix už dokonce vyvinul první vosk bez použití fluoru, který je s těmi dosavadními výkonnostně srovnatelný. „Sám nevím, co v něm je. V laboratoři řekli, že to nemusím vědět. Naším úkolem je testovat,“ vysvětluje Saetha.

Místo žehliček se zřejmě budou používat vlněné rotační kartáče, které se nasadí na vrtačku, čímž vyvinou teplo. Na kartáče se pravděpodobně budou vyrábět speciální kryty s odsáváním prachu.

Problémem ale zůstává velká zásoba vyrobených vosků a také současných lyží, které jsou dlouhodobě napuštěné fluorem.

„Každý produkt se testuje dva, tři roky, je hodně složité, aby se na trh dostala aspoň část vosků bez fluoru,“ vysvětluje Weisshäutel. „Je to velký balík produktů. FIS udělala líbivé rozhodnutí, ale nevíme, co dál.“

Lyžařští hobbíci se zatím změn bát nemusí. Už vyrobené fluorové vosky budou moct používat dál.

Šéf českého servisu Jan Blaschke
Šéf českého servisu Jan Blaschke


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}