30.1.2020 • 04:30

TOP 5 koncertů na Super Bowlu: američtí U2, odhalené prso a Prince

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké jsou nejpamátnější koncerty v poločase Superbowlu?

    Super Bowl? To dávno není jen souboj dvou nejlepších týmů amerického fotbalu. Kromě nejdražších televizních reklam a diváckých rekordů patří ke každoročně očekávané sportovní události i poločasová show, na kterou pořadatelé zvou největší hvězdy současné populární hudby. Tradici elektrizujících koncertních vystoupení během přestávky odstartovali v roce 1991 New Kids On The Block a stát se její součástí je snem mnoha hudebníků – mimo jiné i proto, že není lepší reklama, než být na televizní obrazovce během rekordně sledovaného svátku amerického fotbalu. Server iSport.cz vybral před blížícím se zápasem mezi Kansas City a San Franciskem pět nejpamětihodnějších koncertů v historii Super Bowlu.

  • 2015: Katy Perry přijela na robotickém lvu

    Vystoupení popové hvězdy Katy Perry v roce 2015 je nejlepším důkazem pokroku, který poločasový koncert při Super Bowlu od svých začátků urazil. Zpěvačka na scénu dorazila postavená na hřbetu obrovského robotického lva při písni „Roar,“ celá show pak ohromila hédonistickou přehlídkou technických efektů, kostýmů, propracované choreografie, světel a barev. Že kromě Perry zahrály i další hvězdy Missy Elliott a Lenny Kravitz? Dobrá – ale ti neřídili robota ve tvaru kočkovité šelmy.

  • 1993: Michael Jackson si pozval dětský sbor

    Byla to velká premiéra: na legendárním stadionu Rose Bowl v kalifornské Pasadeně se poprvé v poločasové pauze Super Bowlu představil „Král popu.“ Michael Jackson byl sice tehdy stále světovou hvězdou číslo 1, nicméně zpětně působí vystoupení „Krále popu“ ve srovnání se současnými spektákly vlastně trochu amatérsky: na Rose Bowl se teprve snáší nesmělý soumrak a Jackson je přes řev fanoušků slyšet jen s obtížemi. Zpěváka na závěr programu doprovodil při hitu „We Are The World“ dětský sbor, což z dnešního pohledu působí přinejmenším… rozpačitě. Ale Jacksonova koncertní premiéra na Super Bowlu nesmí v tomto přehledu chybět.

  • 2002: U2 bavili Ameriku po pádu „dvojčat“

    Super Bowl 2002 v New Orleans byl prvním po teroristických útocích z 11. září a Amerika se stále jen těžko sbírala z šoku po pádu „dvojčat“. Poločasové vystoupení U2 bylo v kontextu napjaté politické situace vítaným únikem před nejistotou, která tehdy USA svírala. Irské kvarteto bylo v báječné formě po úspěšném turné k desce „All That You Can't Leave Behind“ a během tří skladeb vyneslo všechny své trumfy. Při závěrečném hitu „Where The Streets Have No Name“ za kapelou vlála obří plachta, na kterou se promítala jména všech obětí, a když na konci písně frontman Bono odhalil, že podšívku jeho saka tvoří americká vlajka, publikum explodovalo nadšením. 

  • 2004: Janet Jackson a aféra s odhaleným ňadrem

    Show, která vešla do dějin díky ňadru Janet Jackson. To jakoby omylem odhalil zpěvák Justin Timberlake: skoro 144 milionů televizních diváků vidělo přelepenou bradavku zhruba půl vteřiny, ale i to stačilo na pořádnou kontroverzi. Co v televizi smí být vidět, a co už ne? Jak předcházet podobným incidentům při živém vysílání? Půl sekundy spustilo zdánlivě nekonečný proud debat po celém světě, padaly obří pokuty. NFL po tomto Super Bowlu ukončila spolupráci s hudební televizí MTV, která měla poločasovou show v Houstonu na starosti.

  • 2007: geniální Prince v geniálním dešti

    Koncert, který vešel do dějin ne jen Super Bowlu, ale i do historie populární hudby. Excentrický génius Prince využil vydatný déšť na stadionu v Miami ve svůj prospěch, a když na pódiu ve tvaru jeho tehdy používaného „Symbolu“ odstartoval směs svých hitů, 75 000 diváků mu klečelo u nohou. Nezapomenutelná show, během níž drobný hudebník kontroloval pouhým pohybem ruky nadšený dav, vyvrcholila při hitu „Purple Rain,“ který doprovázel opravdový liják. Když se producent Don Mischer ráno před Super Bowlem s obavami v hlase Prince ptal, jestli zvládne odehrát svůj set i v dešti, nenapodobitelný showman se ho zeptal: „Můžete zařídit, aby pršelo ještě víc?“ Jeho přání se mu splnilo vrchovatě…


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}