19.5.2019 • 05:00

TOP filmy o sportu, které se staly: rváč, Niki Lauda a skutečný Vašutův boxer

Vstoupit do diskuse
0
  • Vybrali jsme pro vás 10 sportovních snímků podle skutečných událostí.

    Sportovní svět je plný fascinujících příběhů, kterým je často těžké vůbec uvěřit. Není tak divu, že se jimi začali inspirovat filmaři z celého světa. Přinášíme vám přehled deseti filmů natočených podle příběhu reálných sportovců, jejichž osudy vás budou motivovat, bavit, ale možná i mrazit.

  • The Program: Pád legendy

    Inspirováno: Lancem Armstrongem (cyklista)

    Lance Armstrong zcela jistě patří mezi nejznámější cyklisty na světě. Důvodů je hned několik. Jedním z nich jsou nepochybně jeho sportovní úspěchy. Armstrong toho během své kariéry stihnul opravdu hodně, mimo jiné i stát se sedminásobným vítězem legendární Tour de France. Srdce fanoušků z celého světa si získal také díky úspěšnému boji s rakovinou varlat, kterou prodělal v roce 1996.

    V paměti mnohých však navždy zůstane zapsaný především kvůli svému dopingovému skandálu odhalenému v roce 2012. Ačkoliv obvinění nejprve striktně odmítal, zhruba o rok později se k dopingu sám přiznal. Osud Lance Armstronga zachytil film The Program: Pád legendy, který představil kariéru tohoto kontroverzního sportovce od začátku až do jejího neslavného konce.

    Hlavní roli Lance Armstronga ztvárnil Ben Foster.Foto Profimedia


  • Pěsti ve tmě

    Inspirováno: Vilémem Jakšem (boxer)

    Kdo by neznal film Pěsti ve tmě v hlavní roli s českým Rockym Markem Vašutem. Možná vás to překvapí, ale hlavní filmová postava Vildy Jakuba byla inspirována životem reálného sportovce Viléma Jakše. Ten byl prvním československým boxerem a v roce 1935 se dokonce utkal o titul mistra světa.

    Tehdejší zápas sice skončil pro Jakše porážkou, ale v plánu byla odveta. K té nakonec nikdy nedošlo. Do osudu boxera totiž zasáhla 2. světová válka. Jejího konce se nakonec Vilém Jakš nedočkal. Jeho život skončil v hlubinách Biskajského zálivu, kde byl coby palubní střelec 311. československé bombardovací perutě sestřelen německými dálkovými stíhačkami. 

    Roli boxera si Marek Vašut zopakoval v italském filmu z roku 2012 Tajná olympiáda.Foto facebook Manažerské extraligy boxu

     

  • Rivalové

    Inspirováno: Niki Laudou a Jamesem Huntem (formule 1)

    Film Rivalové vypráví příběh o skutečném souboji mezi dvěma piloty formule 1 - Niki Laudou a Jamesem Huntem. V roce 1976 chtěl Lauda s Ferrari obhájit svůj titul mistra světa. Na paty rakouskému puntičkáři v celkovém bodování však začal šlapat James Hunt - playboy jezdící pod hlavičkou stáje McLaren.

    Momentem, který zasáhl do bojů o celkové vítězství této sezóny se stal závod v Nürburgringu. Lauda na místním okruhu vážně havaroval a jeho vůz začal hořet. Jako zázrakem se mu podařilo z plamenů vyváznout, avšak popáleniny v obličeji mu tuto osudovou nehodu připomínají dodnes. Kvůli svým vážným poaněním nakonec část sezóny vynechal. Z titulu mistra světa se tak nakonec radoval James Hunt, který měl v konečném součtu o pouhý bod více než Lauda.

    Představitel Mikiho Laudy Daniel Brühl (vlevo) a Chris Hemsworth v roli Jamese Hunta (vpravo).Foto Profimedia

  • Zátopek

    Inspirováno: Emilem Zátopkem (běh)

    Emil Zátopek je bezpochyby jednou z největších legend českého sportu. Jeho cesta na vrchol přitom nebyla úplně jednoduchá. Narodil se do chudé rodiny jako sedmé z osmi dětí. S běháním začal v 16 letech, kdy nastoupil jako dělník do obuvnické firmy Baťa ve Zlíně. Emilovi se však nakonec podařilo, i navzdory chudým poměrů z kterých pocházel, dobít svět atletiky. Stal se miláčkem davů a to nejen kvůli svým fenomenálním úspěchům, ale také pozitivnímu přístupu k životu.

    Není tak divu, že se život čtyřnásobného olympijského vítěze dočká i svého filmového zpracování. Snímek je zatím ve fázi přípravy. Do kin by měl zamířit ještě před příštími olympijskými hrami, které se konají v létě 2020 v Tokiu. Co o chystaném snímku říká jeho režisér a představitel hlavní role Václav Neužil se můžete dočíst ZDE.

    Emila Zátopka ztvární herec Václav NeužilFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Kokosy na sněhu

    Inspirováno: jamajským týmem bobistů

    Kokosy na sněhu jsou už filmovou klasikou oblíbenou napříč generacemi. Film o jamajských sprinterech, kteří se dostanou na Olympijské hry v jízdě na bobech, je inspirovaný reálným příběhem, ale v mnohém se od skutečnosti liší. Například závodníci nebyli původně běžci, ale členové jamajské armády. Ti viděli poprvé led v říjnu roku 1987 a o čtyři měsíce později už startovali na olympijských hrách v Calgary. Jejich příprava však probíhala na daleko profesionálnější úrovni, než vypráví film.

    Dalším rozdílem mezi realitou a filmovým zpracováním je přijetí jamajských bobistů na hrách. Nepatřili totiž mezi vyvrhele, ale byli veřejností i svými sportovními kolegy vřele uvítáni. Bohužel ani legendární scéna, kdy závodníci překročí cílovou čáru s bobem na ramenou, se nezakládá na pravdě. Bob do cíle dotlačili jako všichni ostatní, kterým se závod nevyvedl.

    Ačkoliv je film v řadě případů vzdálen od reality, bobisté, podle kterých byl snímek natočen, jej údajně milují a nevynechají jedinou příležitost jej znovu vidět.

    Příprava závodníků probíhala na daleko profesionálnější úrovni, než vypráví film.Foto Profimedia

     

  • Zlatý podraz

    Inspirováno: československým basketbalovým týmem

    Film začíná v roce 1938 a vypráví osudy mladých československých basketbalistů, kteří v roce 1946 vybojovali prvenství na poválečném mistrovství světa v Ženevě. V roce 1951 pak mohli historický úspěch zopakovat, a to na mistrovství Evropy v Paříži.

    Cestu českosloveských basketbalistů však od začátku provázely komplikace. Vedení státu jim nejprve nechtělo povolit na zahraniční šampionát vůbec odcestovat. Poté co se však zjistilo, že na mistrovství míří i hráči Sovětského svazu, mohli se jej zúčastnit i Čechoslováci. Sportovci z obou týmů se pak potkali ve finále, které naši nakonec o bod prohráli.

    Kvůli přešlapu Sovětů však existovala naděje na prodloužení zápasu v případě, že naši podají protest k Mezinárodní basketbalové federaci. Kvůli obavám jednoho z hráčů, který nechtěl protestovat proti Sovětského svazu, nakonec odvolání podáno nebylo a Československo skončilo v Paříži jako druhé.

    Herci, kteří ztvárnili čekoslovenské basketbalisty, na premiéře filmu.Foto Profimedia

  • Já, Tonya

    Inspirováno: Tonyou Hardingovou (krasobruslení)

    Film vypráví příběh krasobruslařky Tonyi Hardingové, která se spíše než svými výkony zapsala do povědomí veřejnosti šokujícím útokem na svou soupeřku Nancy Kerriganovou. Nancy doufala, že zasáhne do bojů o medaile na olympijských hrách v Lillehammeru, které se konaly v roce 1994. Podmínkou však byla výhra na mistrovství USA, které bylo současně i kvalifikací na olympiádu.

    Po jednom z tréninků před plánovaným mistrovstvím však k Nancy přiskočil maskovaný muž a několikrát ji železnou tyčí bouchl do nohy, čímž zhatil její šance. Vítězkou domácího šampionátu se nakonec stala Tonya, což jí zajistilo i start na olympiádě. Americká krasobruslařská asociace však nakonec umožnila start i Nancy, která se ze zranění rychle zotavila. Mezitím se ukázalo, že útok proti ní naplánovala právě Tonya s cílem znemožnit účast rivalky.

    Na olympiádě nakonec skutečně startovaly obě. Nancy si z her odvezla stříbro, zatímco Tonya skončila až osmá.

    Margot Robbie jako Tonya Harding.Foto Profimedia

  • Orel Eddie

    Inspirováno: Michaelem Edwardsem (skoky na lyžích)

    Dalším hrdinou olympijských her v Calgary se vedle členů posádky jamajského bobu stal také Michael Edwards - skokan na lyžích, který však svým vzezřením sportovce příliš nepřipomínal. Byl obtloustlý, nosil silné brýle a jeho výkony vzbuzovaly rozpaky.

    Navzdory tomu, že v obou olympijských závodech skončil suverénně poslední si však dokázal získat srdce fanoušků. Díky odhodlání a pozitivnímu přístupu se nakonec stal i přes fatální neúspěch světovou celebritou, o jejímž osudu v roce 2016 vznikl film s názvem Orel Eddie.

    Taron Egerton jako Orel Eddie.Foto Profimedia

  • Coach Carter

    Inspirováno: Kentem Carterem (basketbalový trenér)

    Film vypráví příběh trenéra richmondské střední školy Kenta Cartera, který vždy zastával názor, že jeho svěřenci musí brát vážně nejen sport, ale i studium. To je totiž podle něj klíčem k úspěchu a novým životním příležitostem.

    Když se proto dozvěděl, že studijní výsledky hráčů jeho týmu nejsou dobré, rozhodl se uzavřít tělocvičnu, v které tým hrával. Ačkoliv jeho opatření vyvolalo kritiku, nutno podotknout, že přineslo své ovoce. Každý z hráčů, které trénoval v letech 1997 až 2002 školu vždy řádně dokončil. Později tak začal být veřejností za svůj přístup ke vzdělání velmi uznáván.

    Carter zastával názor, že jeho svěřenci musí brát vážně nejen sport, ale i studium.Foto Profimedia

  • Goon

    Inspirováno: Dougem Smithem (lední hokej)

    Tento film patří mezi ty, u kterých se smějete od začátku až dokonce. Hlavní postavu goona ztvárnil známý komediální herec Seann William Scott. Jeho role byla inspirována životem bývalého boxera Douga Smitha. Ten se deset let svého života živil jako profesionální hokejista, a to i navzdory tomu, že nebyl příliš dobrým bruslařem s přesnými střelami na bránu. V týmu měl totiž úplně jinou úlohu - byl tak zvaný vymahač neboli goon.

    Vymahači mají v ledním hokeji reagovat na agresivní hru soupeře. Očekává se od nich, že budou kdykoliv připraveni pustit se do bitky a potrestat tak soupeře za násilí proti hvězdným hráčům nebo brankářům.

    Svůj život na ledové ploše zaznamenal Doug Smith v knize Goon: skutečný příběh nepravděpodobné cesty do hokejové ligy, která se v roce 2011 dočkala filmového zpracování. 

    Seann William Scott (vpravo) jako goon.Foto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}