10.6.2019 • 08:00

Tenistka Benešová o kariéře: Pravda o mém jídelníčku. Odměnou byla i cola

Vstoupit do diskuse
0

Svoji profesionální kariéru už má tenistka Iveta Benešová za sebou. Nyní se věnuje svému podnikání se šperky. Na okruhu WTA vyhrála dva turnaje a čtrnáct ve čtyhře. Její nejlepší umístění ve světovém žebříčku bylo 25. místo, ve čtyhře pak sedmnácté. Svoji kariéru ukončila před pěti lety. V našem rozhovoru zavzpomínala, jak se dostávala do formy po pauze, jak vypadal její jídelníček, nebo jak to měla s motivací? Její přístup vám může být v návratu k tréninku inspirací.



Trénink

"Začátek po pauze jsem nikdy neměla v oblibě. Záleží samozřejmě na tom, jak je ta přestávka dlouhá. Když je to několik týdnů, tak jsem nikdy nezačínala hned s raketou na kurtu. To se člověk může akorát zranit. Nejdřív je třeba pracovat na kondici a fyzicky postupně připravit tělo na zátěž. Začíná se třeba rotopedem, během, strečinkem, atletickou abecedou, různými cvičeními na obratnost a rychlost. K tomu se přidá posilovna na zpevnění a posílení plus kompenzační cviky a rehabilitace. Ta je stejně důležitá jako odvedená práce. Intenzita tréninku se zvyšuje, takže začátky hodně bolí. Po pár dnech se přidají i tenisové tréninky a to už je o něco zábavnější. Tedy alespoň pro mě bylo."

Motivace

"Do trénování jsem se občas nutit musela, hlavně v té přípravě. Ona je to vlastně také práce spojená s koníčkem, což je výhoda. Byla jsem spíš zápasový a soutěživý typ, takže mě daleko víc bavilo když tréninky probíhaly ve dvou nebo více lidech formou různých her nebo soutěží. Jako odměna pak mohl být oběd nebo cola."

Iveta Benešová moc dobře z tenisu ví, co je dřina, takže ani teď nezahálí a v posilovně evidentně maká
Iveta Benešová moc dobře z tenisu ví, co je dřina, takže ani teď nezahálí a v posilovně evidentně maká

Jídlo

"Kdybych měla popsat můj současný jídelníček, nebyl by to dobrý příklad. Ale popravdě ani předtím jsem se úplně neomezovala. Samozřejmě jsem si nedala před tréninkem nebo zápasem svíčkovou s knedlíky, ale spíše něco lehčího jako kuře, rýži, těstoviny a bez těžkých omáček. K snídani pečivo se šunkou, ovesné vločky, kaše, jogurt, ovoce... A k večeři sushi nebo pořádný steak. Když jsem měla chuť na sladké, tak jsem si prostě dala. Hlavně po některých prohraných zápasech, je to dobré na nervy. Co se týče doplňků stravy, tak jsem používala maximálně energetické nápoje při a po zátěži, různé gely pro dodání energie nebo proteinové tyčinky. A moje nejoblíbenější jídlo? Asi řízek nebo smažený sýr.¨

Odpočinek

"Nejlépe relaxuji s rodinou a přáteli, u dobrého filmu nebo seriálu. Jo a také ráda spím."

Rada

"Ať každý poslouchá svoje vlastní tělo a dělá co mu nejvíce vyhovuje. Každý jsme úplně jiný."


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}