20. října 2017 • 11:11

Šéftrenér si myslel, že by Hilgertovou mohlo zlákat ME v Praze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šéftrenér české reprezentace ve vodním slalomu Jiří Pultera si uvědomoval, že se profesionální kariéra Štěpánky Hilgertové chýlí ke konci, ale domníval se, že by ji ještě mohlo zlákat mistrovství Evropy 2018 v Praze. Devětačtyřicetiletá Hilgertová ve čtvrtek oznámila, že se od listopadu bude věnovat vodnímu slalomu jen na amatérské úrovni. Pultera si myslí, že v dalším životě jí může pomoci její cílevědomost a svědomitost.


To jsou vlastnosti, které Hilgertovou provázely dlouhou reprezentační kariérou ozdobenou dvěma zlatými olympijskými medailemi. V profesionalitě mohla být podle Pultery pro ostatní reprezentanty příkladem. "Chodila první na vodu, poslední z vody," řekl dnes ČTK. Doplnil ale, že v současné době se profesionálně chovají i ostatní reprezentanti, takže odchod Hilgertové fungování reprezentačního týmu příliš neovlivní.

Pultera nečekal, že Hilgertová vydrží závodit na vrcholné úrovni tak dlouho. "Vodní slalom se od roku 1992 strašně změnil - technika, vybavení, tréninkové podmínky. Štěpána byla výjimečná v tom, že všechny ty změny dokázala zachytit," ocenil.

V listopadu Hilgertová nastoupí do České národní banky na odbor vzdělávacích a společenských akcí. Při zvykání si na novou roli jí mohou pomoci i zkušenosti z vodního slalomu. "Vodní slalom vyžaduje okamžitou reakci na změněné podmínky. To je výhoda pro slalomáře, kteří začínají jinde. Kdybych si měl vybrat někoho, kdo se umí rychle rozhodovat, tak bych sáhl po bývalých vodních slalomářích," řekl Pultera.

Netroufl si odhadnout, zda někdo ze současných kajakářek může jít ve stopách Hilgertové. "Myslím, že kajakářky mají potenciál mít úspěchy. Do špičky patří Kateřina Kudějová, máme juniorskou mistryni světa Antonii Galuškovou," doplnil Pultera.

Hilgertová startovala na šesti olympijských hrách od Barcelony 1992 po Londýn 2012. Zlaté medaile získala v roce 1996 v Atlantě a o čtyři roky později v Sydney. Ve sbírce má také dva individuální tituly z mistrovství světa a Evropy. Letos na jaře se v kvalifikačních závodech neprobojovala do reprezentačního týmu pro vrcholné akce, ale jako náhradnice závodila na mistrovství Evropy, kde vypadla v kvalifikaci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud