17. června 2018 • 15:52

Alonso s Toyotou vyhráli poprvé v historii závod 24 hodin Le Mans

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojnásobný mistr světa formule 1 Fernando Alonso vyhrál poprvé v kariéře s týmem Toyoty slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans a útočí na zisk motoristické trojkoruny. Španělský pilot spolu s dalším bývalým jezdcem F1 Sebastienem Buemim ze Švýcarska a Japoncem Kazukim Nakadžimou vybojovali ve vytrvalostním závodu pro tuto japonskou automobilku premiérový triumf, který ještě druhým místem podtrhl druhý vůz Toyoty.


Alonso dokázal v Le Mans uspět jako první nováček v historii, s týmem navíc vybojoval i pole position. Toyota vytrvalostní klasiku vyhrála při svém 20. startu jako druhá japonská automobilka po Mazdě. V letošním ročníku ale startovala jako jediný tovární tým, vítěz poslední tří sezon Porsche tentokrát závod vynechalo.

K získání vysněné trojkoruny chybí Alonsovi jen triumf v závodě Indy 500. Ve Velké ceně Monaka F1, která prestižní kolekci doplňuje, už Španěl vyhrál v letech 2006 a 2007. Na proslulém oválu v Indianapolis Alonso startoval poprvé v kariéře vloni, zradil ho ale motor a musel odstoupit.

Trojkorunu v tradiční podobě s triumfy v Monaku, Le Mans a Indianapolis získal dosud jen britský jezdec Graham Hill. Završil ji prvenstvím v Le Mans v roce 1972.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud