Adam Nenadál
Premium
10. října 2020 • 16:15

Pět receptů z Floridy: mějte trpělivost, nebojte se „bláznů“ a makejte!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ADAMA NENADÁLA |  V uplynulé sezoně NBA se vůbec nedostali do play off, v té právě vrcholící šli do vyřazovacích bojů bez velkých fanfár z 5. místa. Nic moc výchozí pozice, že? Však také Miami Heat rozhodně nepatřili k favoritům: před startem koronavirem poznamenaného ročníku jim bookmakeři dávali na titul jen titěrnou šanci 60:1. Přesto se Heat probili až do finále, a i když v něm od začátku tahali za kratší konec (Lakers vedou 3:2 na zápasy), postarali se o největší senzaci sezony.



I když třeba neholdujete basketbalu a necílíte na vítězství v NBA, nabízím vám pět inspirujících receptů z miamské laboratoře, kterými lze obohatit přemýšlení o výstavbě týmu v jakémkoliv kolektivním sportu.

Stabilní struktura

Prezidentem Heat není nikdo jiný než pětasedmdesátiletý elegán Pat Riley, který jako by z oka vypadl postavám z kultovních mafiánských filmů. Oblíbený kouč Magika Johnsona z Lakers je jednou z největších legend NBA: ve floridské organizaci působí už neuvěřitelné čtvrtstoletí, v roce 2006 získal pro Miami titul coby trenér, o dva roky později si vzal oficiálně na starost veškeré basketbalové operace (které ale stejně řídil i před tím).

Když měl vybrat svého nástupce na lavičce, ukázal na mladého učedníka Erika Spoelstru, který je tak koučem Heat od roku 2008. Basketbalová kultura je tím pádem už dvanáct let nastavena naprosto jasně, pevně – a nevedou se kolem ní žádné větší debaty. Prezidentem je Riley, koučem je Spoelstra. Tečka. Každý hráč, kterého Miami draftují nebo podepíšou, to moc dobře ví – a buď to respektuje, nebo se pakuje.

Hierarchie organizace a její pevné základy umožňují klubu vytvářet prostředí pro příchody hvězdných hráčů (dva tituly s LeBronem Jamesem v letech 2012 a 2013) i naopak ustát hubené roky, které nutně přicházejí a se kterými se počítá jako s nezbytnými mezistupni pro útoky na další mety. Heat mají trpělivost: dobře vědí, že ve vysoce konkurenčním prostředí NBA nejde hrát ve špičce s každým týmem, který poskládají. Mohou se opřít o jasně danou strukturu organizace a i během neúspěšných sezon myslet na budoucnost. Mějte trpělivost i vy!

Odvaha a skauting

Je to právě stabilita klubu, která umožňuje lidem v něm přemýšlet mimo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud