Ivan Kopecký
28. listopadu 2017 • 17:21

Jak vidím Olomouc a Baník? Jílkovi rád tleskám, Kučerovi nezávidím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olomouc s Ostravou se na jaře společně vrátily do první ligy, ale teď mají úplně odlišný osud: Sigma je druhá, Baník třináctý. Vlastně mě to ani nepřekvapuje, důvody se najdou rychle.



Olomouc prokázala kvalitu už v minulé sezoně, když suverénně proletěla druhou ligou: postup měla v kapse čtyři kola před koncem. Tým je delší dobu pohromadě, takže sehranost hráčů je výtečná. Kluci o sobě vědí a na hřišti je to vidět. Málokdy se stane, aby byl nováček v polovině sezony druhý, ale u Sigmy je to vlastně logické: mužstvo je dobře poskládané a nemá výrazné slabiny.

Falta, Houska, Chorý, Plšek… To všechno jsou hráči, kteří z podzimní Olomouce udělali fenomén. Jsou mladí, hladoví a čiší z nich, že chtějí něco dokázat. Pomohl jim skvělý začátek sezony, když Sigma vyhrála tři z prvních čtyř zápasů. Kluci se dostali na vlnu a jedou na ní pořád. Otázkou zůstává, jestli je klub v zimě udrží; dá se čekat, že tihle pánové budou hodně žhavé zboží.

Dnešní Olomouc, to je i kouč Venca Jílek. Inteligentní kluk, který čerpá zkušenosti od kvalitních trenérů. Kdysi se učil na Spartě od Jardy Hřebíka a teď z toho těží. Poznávacím znakem Jílkovy Olomouce je fotbalová moderna. Všimněte si té přímočarosti: přihrávka okamžitě míří dopředu k soupeřově brance, jiné řešení neexistuje. Takový fotbal vás nemůže nebavit.

CELÝ SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:0. Hosté znovu ztratili, rozhodl Sladký
Video se připravuje ...

Hra Sigmy má nápad i jiskru: parta hladových mladíků pořád nemá dost. Falta a spol. neustále chtějí dokazovat, že jsou dobří. Bylo to vidět třeba v nedělním šlágru se Spartou. Možná i vy jste od sparťanů čekali víc, ale zápas rozhodla olomoucká kolektivní síla a nekonečná vůle po vítězství. To bylo nejzásadnější.

Jasně, Sigma měla v neděli kromě fotbalové kvality i kus štěstí, ovšem to k velkým týmům patří. Bez něj nic nedokážete. To není klišé, ale fakt. Už teď jsem zvědavý, jaká bude jarní Sigma. Pro mladé hráče je typická rozkolísanost výkonů a soupeři proti nim budou hrát jinak: Olomouc už není senzace, ale etablovaný tým ze špičky tabulky. Bude snazší ji přečíst a nachystat se na ni. Kolika týmům vyšel podzim, ale pak na jaře zhasly?

O Baníku se mi mluví hůř, to je smutnější příběh. Problém byl už v létě: tým se narychlo poslepoval včetně volných hráčů, kteří zrovna byli na trhu. Výsledkem je, že současný Baník nemá žádnou tvář. Právě proto posbíral zatím jen jedenáct bodů a na jaře bude muset hrát o záchranu. Je evidentní, že v Ostravě budou potřeba tři čtyři pořádné posily, v podstatě do každé řady.

Jestliže olomouckému kouči Jílkovi rád tleskám, Radimu Kučerovi jeho pozici nezávidím. Skočil do svého prvního ligového angažmá a za pochodu sbírá zkušenosti. Možná by se mu hodil k ruce někdo ostřílenější, kdo by Radimovi poradil a pomohl.

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Karviná 2:1. Euforie Baníku, Barošův gól padl z ofsajdu
Video se připravuje ...

Ještě že má v týmu aspoň Milana Baroše . I v sobotu se při vítězství nad Karvinou ukázalo, že je duší dnešního Baníku. Na Milanovi se mi líbí, že jde do každého souboje naplno a z jakékoliv situace chce vytěžit co nejvíc, byť se někdy pohybuje na hraně faulu. Baník by potřeboval víc takových Barošů, kteří dají do hry srdce. Proto jsem zmínil ty posily, měli by to být borci s kvalitou a zkušeností. Pokud v zimě přijdou, Baník se zachrání. Tenhle klub do ligy patří, jeho sestup si přeje málokdo. Nebo vy snad ano?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud