Jakub Dvořák
20. srpna 2018 • 09:12

Proč Sparta není v čele ligy? Schází jí jasný střelec a jeho góly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězná série Sparty napříč FORTUNA:LIGOU se zastavila na čísle čtyři. Po střeleckém koncertu před týdnem v Teplicích letenskou družinu zastavil nováček z Příbrami. Přitom nepodal bůhvíjaký výkon. Sparťané měli dost šancí na to, aby zápas rozhodli a vyšvihli se před Plzeň do čela tabulky. Nestalo se. A ačkoliv to možná dobré výsledky z předchozích duelů lehce zakrývaly, opět se projevil největší strašák – střelecká potence.



V posledních dnech žili na Letné v euforii dobrých výsledků. Po výhře 4:0 v Teplicích obzvláště. Jenže je potřeba zdůraznit, že právě kromě vysokého vítězství na severu Čech, byly ostatní duely v jedné lince stejné – sparťané zahazovali jednu šanci za druhou.

Bylo tomu tak už v generálce proti Zaglebie Lubin, v lize s Opavou, v Jablonci, doma se Slováckem a vzpomeňte na odvetu se srbskou Suboticou v Evropské lize, kdy se hráči mohli na hřišti přetrhnout, ale do branky jim to zkrátka nepadalo.

A v podobném duchu se nesl i nedělní zápas s Příbramí. Nováček, který tým namixoval z mladíků a zkušených veteránů hrál víc jak poločas na Letné v deseti, ale nenechal se zlomit tlakem domácích. Jednak mu pomohl skvěle chytající brankář Milan Švenger , který těžko podobný heroický výkon v dalších zápasech zopakuje a zadruhé sparťanská produktivita je v žalostném stavu.

Jak Josef Šural , tak i Benjamin Tetteh, což jsou mimo jiné jediní zdraví útočníci Pražanů, pálili jednu šanci za druhou. A v tomto ročníku to rozhodně nebylo poprvé.

Sparta - Příbram: Švenger úžasně zasáhl proti Šuralově hlavičce
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Přitom střelec, o kterého se tým může opřít, je jedním z nejdůležitějších bodů, který by mužstvo mělo vyřešit. Své by o tom mohli vyprávět v Plzni. Viktoria sice od začátku ligy neoslňuje parádním fotbalem, ale na hrotu má kladivo v podobě Michaela Krmenčíka. Rozhodl duel s Libercem, se Zlínem i naposledy v Karviné.

Letenští sází na duo Tetteh, Šural, přičemž ani jeden z nich není typický zabiják, jako byl v posledních letech oblíbenec letenských tribun David Lafata . Ghanský obr vyhraje spoustu soubojů, vyniká rychlostí, je aktivní v presinku, ale strojem na góly se 21letý útočník zatím nestal.

Šural zase není typický hrot. Ještě před pár lety operoval na straně jako křídlo. Až po příchodu do Sparty se začal proměňovat v klasického útočníka a začal svoji hru stavět na síle v osobních soubojích. Jenže jeho největší bolestí je právě střelecká potence. Za posledních pět let se jen jednou dostal přes hranici 10 vstřelených branek. A to je pro klub jako Sparta málo.

S Václavem Kadlecem, který laboruje od začátku sezony a vynechal i letní přípravu, to zatím nevypadá dobře. To samé platí o nadějném Václavu Drchalovi, který se k týmu připojí nejspíš až v zimě. A další jediný zdravý útočník Zinedin Mustedanagič byl zapůjčen do Ružomberoku.

Poslední nadějí pro Pražany tak může být zpráva, že typický zakončovatel Matěj Pulkrab už se dostal z výronu kotníku a měl by se připojit k mužstvu. Pokud však ani jeho návrat Spartě nepomůže, bude otázka, zda by se vedení nemělo porozhlédnout po další posile, ještě naléhavější.

SESTŘIH: Sparta - Příbram 2:2. Hosté v deseti v bláznivém dramatu umlčeli Letnou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud