Jakub Dvořák
30. října 2018 • 07:41

Neschopný Lopetegui? Tenhle konec trenéra se Realu nepovedl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Real v létě hledal nástupce Zinedina Zidana, Julen Lopetegui nebyl v užším seznamu na předních místech. V podstatě zbyl jako jedna z posledních možných variant poté, co klub odmítla větší jména. A tvrdě to pocítil nyní, když jej klub po čtyřech měsících odvolal, a ještě nepřímo nazval v prohlášení neschopným trenérem.



Málokdo měl v létě takovou odvahu, aby kývl Realu a šel do Madridu budovat tým po Zidanově úspěších a bez Ronalda v útoku. Ne řekli Jürgen Klopp, Mauricio Pochettino, Julian Nagelsmann či Massimo Allegri. Jeden odvážlivec se přesto našel. Julen Lopetegui obětoval skvěle rozjeté angažmá u španělské reprezentace, aby sebe samotného poslal na porážku.

Během čtyř měsíců stihl v Realu odkoučovat 14 soutěžních zápasů s bilancí 6-2-6. Úspěšnost 42,86%. V lize se tým krčí na devátém místě a v Champions League padl s CSKA a doma s plzeňskou Viktorií, o které mnozí v Madridu zřejmě slyšeli poprvé v životě, zalezl před vlastní branku a bál se o hubenou výhru 2:1.

Ke vší úctě všech soupeřů, není třeba si něco nalhávat, na značku Real Madrid je to slabota. Lopetegui se zapíše do dějin jako jeden z nejhorších trenérů, kteří působili na Santiago Bernabéu. Takhle nějak se v pondělí večer na baskického kouče zcela jistě dívalo vedení s prezidentem Florentinem Perézem v čele. Jinak si nelze vysvětlit rýpavý odstavec v oficiálním prohlášení na klubovém webu.

Stálo v něm: “Vedení vzalo v potaz, že je velká disproporce mezi kvalitou hráčů a dosaženými výsledky. Na soupisce týmu je osm fotbalistů, kteří jsou v nominaci na zisk Zlatého míče, což se ještě nikdy v klubové historii nestalo.“

Jak si tohle přeložit?

Asi jako, že Lopetegui je nýmand, který neumí pracovat s hvězdným souborem. Real v podstatě do éteru vyhlásil, že jeho hráči vlastně za nic nemůžou. Vždyť přece figurují na předních místech v dnes už (alespoň pro mě) přiblblé individuální anketě.

Trenér Realu Madrid Julen Lopetegui má ze špatných výsledků svého klubu těžkou hlavu
Trenér Realu Madrid Julen Lopetegui má ze špatných výsledků svého klubu těžkou hlavu

Přitom o bodových ztrátách Realu v téměř všech případech rozhodly individuální chyby jednotlivých hráčů, než Lopeteguiho taktické přešlapy. Ať už to byly hrubka Toniho Kroose na CSKA, nevýrazný Luka Modrič po MS, žalostná defenziva v podání Sergia Ramose a Raphaela Varaneho či zahazování šancí Karima Benzemy a Garetha Balea.

Úsměvné je nyní číst pondělní prohlášení a vzpomenout si na Perézova slova z ledna 2016, kdy z klubu vyprovázel Rafaela Beníteze. Tehdy se prezident Realu až dojemně kál, jak moc ho rozhodnutí odvolat trenéra bolí… Přitom Beníteze měla kabina po krk, výsledky nebyly světoborné a k dispozici měl stále ještě Cristiana Ronalda v plné síle.

Zato Lopetegui zdědil tým přežraný úspěchy, bez tváře, bez střelce 50 branek a bez snahy vedení klubu přivést adekvátní náhradu. I přesto všechno se do výzvy jménem “Nový Real Madrid” pustil. A pravda, dnes už víme, že tvrdě narazil.

Ale kopanec od Peréze je to poslední, co si momentálně zaslouží.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud