Jan Malý
19. května 2016 • 09:13

Smutně zchátralé kulisy při finále poháru? Dalo se to čekat

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tah s umístěním finále domácího poháru do Teplic se nepovedl. Na boj o druhou tuzemskou trofej mezi Mladou Boleslaví a Jabloncem (2:0) dorazilo na Stínadla 2 543 diváků. I přes snahu fanouškovských skupin obou klubů byla atmosféra slabá, pohled na takřka prázdné tribuny tristní. To celé bylo až nedůstojné tomuto zápasu. 



Finále domácího poháru = vyprodaný stadion a bouřící tribuny? Tak to vypadá třeba v Anglii nebo v Německu, ovšem v Česku sotva. Tady nebývají kulisy tohoto zápasu tak vyšperkované, ale spíš zchátralé. Včerejší finále MOL Cupu mezi Mladou Boleslaví a Jabloncem to potvrdilo. Na (bez ironie) hezkém a velkém stadionu v Teplicích se diváci spíše ztráceli.

Na zápas dorazilo 2 543 lidí, tím si letošní finále připsalo nelichotivý primát. Byla to totiž nejnižší finálová návštěva za dobu existence samostatné české ligy. Podobně prázdné tribuny obklopovaly hráče ještě při finálovém duelu mezi Libercem a Spartou v roce 2008 na Strahově, kde bylo o tři sta fanoušků víc než ve středu v Teplicích.

Ono ale upřímně, ďábelská kombinace dvou klubů, na něž ani doma moc lidí nechodí, a města, kde taky návštěvy na fotbal nejsou závratné, snad ani jinak nyní dopadnout nemohla. Fotbaloví představitelé volbu uspěchali, když místo zápasu určili ještě předtím, než byl znám druhý finalista (hrály spolu Jablonec se Spartou).

Pokud by se s výběrem počkalo (a nebyl by to snad takový problém), byly by ve hře pro fanoušky schůdnější varianty. Buď Praha s několika stadiony, nebo případně Liberec.

„Mrzí mě, že tu bylo jen dva a půl tisíce diváků. Takový zápas se mohl odehrát v Praze, kde by jich přišlo víc. Nebylo by to pro oba týmy ani nijak extra daleko. Finále národního poháru si zaslouží lepší atmosféru,“ přiznal i trenér vítězné Mladé Boleslavi Karel Jarolím.

Finále tak jako by symbolizovalo celou soutěž, která i přesto, že nabízí cenné místo ve třetím předkole Evropské ligy, postrádá větší prestiž. Šibuje se s termíny, potíže přidělá úspěch českého mužstva v Evropě (jako nyní v případě Sparty). Zkouší se experimenty, že se přeruší liga a o víkendu se hraje pohár. Zdlouhavá je vyřazovací fáze, kdy se jednotlivá kola hrají na dva zápasy.

Zpět k aktuálnímu utkání. S oběma kluby se do Teplic vydalo několik stovek fanoušků. Ač se snažili, atmosféra zápasu nebyla moc valná, což pak kopírovalo i dění na hřišti. I při tak malém počtu lidí však došlo k bizarní situaci, kdy nastal prostoj kvůli odklizení konfet, a sudí Karel Hrubeš skrze hlasatele divákům domlouval.

Sečteno, podtrženo. V Teplicích to oslava fotbalu nebyla, celý podvečer zapadl do v posledních dnech pobledlého obrazu české ligové scény.

CELÝ SESTŘIH FINÁLE MOL CUPU: Mladá Boleslav - Jablonec 2:0
Video se připravuje ...

Mladá Boleslav - Jablonec: Fanoušci Boleslavi si připravili choreo
Video se připravuje ...

Mladá Boleslav - Jablonec: Po přímáku Rady usměrnil balon do brány Ščuk, 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud