Jan Podroužek
29. května 2019 • 23:50

Zamáčknout slzu. Drtivá prohra nezakryje, kým Petr Čech byl, je a ještě bude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stříbrná medaile ho na krku škrábala tak, že jen co mu ji přetáhli přes hlavu, za vteřinu letěla dolů. V tváři měl vyryté gigantické zklamání, aby ne, když před chvílí čtyřikrát vyplétal balon ze své sítě. Rozlučková prohra s kariérou 1:4 ve finále Evropské ligy je pro Petra Čecha neuvěřitelně krutá. Ale beztak nepřekryje jeho bohatý a obdivuhodný fotbalový život, který navíc zdaleka nekončí.



Petr Čech bude navždycky jednou z nejpozitivnějších osobností českého i československého fotbalu. Filmaři by řekli, že je to klasický protagonista, kladný hrdina. A čert vzal finále v Baku.

Víme, Arsenal prohrál jeden z nejdůležitějších zápasů poslední doby, mohl se konečně vrátit po dvou sezonách do Ligy mistrů, zatímco v jeho bráně stál český gólman. Kdekdo myslel na to, že proti Chelsea zažije romantickou rozlučku, tedy zrovna proti mužstvu, kde strávil jedenáct let, a ještě zakončí svou kariéru tak, že vrátí radost těžce zkoušeným fanouškům Arsenalu.

Celé to skončilo neslavně, spíš vyloženě špatně. Ale ten pocit, zřejmě i proto, že se Petr Čech umí s těžkými pády vyrovnávat neuvěřitelně rychle, odezní. Odezní spravedlivě rychle, pokud tedy nejste příznivci Gunners...

Pokud ne, třeba vám bude bližší bilancování mimořádně výživné a úchvatné kariéry odchovance Viktorie Plzeň.

To teď dělat nemusíme, Petr Čech vyhrál mraky trofejí, vychytal třeba památné finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov, v němž si dost možná zařídil definitivní nesmrtelnost, v Premier League přepsal několik brankářských rekordů, všechno tohle víme.

Ale to nejcennější, co po českém brankáři zůstane, nebudou jeho zlatem napěchované poličky a vitríny. Bude to v každém případě jeho skoro až renesanční osobnost, smysl pro učenlivost a ochota vzdělávat se, zdokonalovat se po všech stránkách.

Taky proto si jistě v Chelsea řekli, že mu nabídnou vysokou manažerskou funkci, takovou, jakou ve světovém fotbale mnoho českých postav nezastává. Když zmíníme Pavla Nedvěda , tak hned potom asi končíme...

Další bude Petr Čech, brzy zodpovědný za funkčnost jednoho z nejbohatších klubů světa. Jestliže ho doteď svět respektoval v rukavicích a symbolické helmě, bude ho stejně tak uznávat i jako kravaťáka.

Podruhé řečeno, Petr Čech, to totiž zdaleka nejsou jen získané trofeje, ale především jeho intelekt a smysl pro nesmírnou profesionalitu.

Tak zamáčknout slzu, a hodně štěstí v životě po životě. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud