Jan Podroužek
10. července 2020 • 05:00

Prodávat hráče a střádat trofeje? Může být... Čest Slavii i Trpišovskému

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to nejčastější téma, o němž trenér Jindřich Trpišovský mluví, když popisuje, jak si váží posledního titulu se Slavií. Že z mužstva odešlo za poslední dvě přestupní období deset důležitých hráčů včetně Alexe Krále, Tomáše Součka, Michaela Ngaduea, Simona Deliho, Milana Škody... Tři mladé se naopak podařilo zabudovat – Lukáše Provoda, Davida Zimu a Petara Musu. Celkem čtrnáct hráčů ze současného kádru slavilo v téhle sezoně v „sešívaném“ dresu svůj vůbec první titul v životě.



A ještě jeden špíček, který zmínil Jindřich Trpišovský. Devatenáct fotbalistů ze sezony 2018/2019 už teď v Edenu nemá.

Slavia prožívá něco, co se dá zkráceně nazvat jako „smiřování absolutních protikladů“. Její kabinou fičí v poslední době velmi silný průvan, přesto dokázalo být mužstvo úspěšné na domácím i evropském jevišti.

Přitom řada funkcionářů a trenérů včetně Trpišovského vám řekne, že tyhle dva prvky, prodávání a střádání trofejí, se celkem zásadně vylučují. Ano, prvním pohledem nesporně a může to velmi jednoduše posloužit jako argument, proč tu utratit kopec peněz za přestup, proč tomuhle hráči dát milion...

Slavia ovšem minimálně v posledních dvou sezonách, a zejména v té poslední dokazuje, že v rozumných mantinelech tyto protiklady smířit jde. Pochopitelně s tím, že si počkala s přestupem Tomáše Součka a že podobně otálí i s posunem dalšího titána Ondřeje Koláře.

Mistrovské oslavy v plném proudu! Hasiči u Edenu ale i jízda s pohárem po Praze
Video se připravuje ...

Zkrátka snaží se zuby nehty udržet pohromadě sloupy své hry alespoň do té doby, než jim bude moci zamávat s pocitem, že se bez nich obejde. Tedy že za ně má náhradu.

Pro „sešívaného“ fanouška jsou tu dobré zprávy. Trpišovský a spol. si uvědomují nástrahy, které je mohou brzy čekat. Pojmenovávají veřejně nepostradatelnost Ondřeje Koláře a už nakládají budoucnost na pružná záda Jakuba Markoviče.

Stejně začíná hovořit i o slabinách na krajích obrany. Ano, na první pohled to nevypadá, Jan Bořil a Vladimír Coufal jsou nejlepší v lize a dobří i v Evropě, ale kdo číhá za nimi, že by jejich těžkou práci zastal? Daleko, daleko, daleko nikdo...

Šampaňské nemohlo v Edenu chybět
Šampaňské nemohlo v Edenu chybět

Říká se tomu plánování. A pro kluby typu Slavie je nezbytně nutné. Ostatně nejlíp to vystihuje Trpišovského asistent Zdeněk Houštecký. „Jindro, to bys musel odejít do Realu Madrid, nebo do Liverpoolu, aby ti nikoho neodvedli,“ jak sám Trpišovský vzpomíná na slova svého dlouholetého kolegy v nedávném rozhovoru pro MF DNES.

Odvedou. Vždycky přijde někdo, kdo hvězdám „sešívaných“ zamotá hlavu a penězi bude umět přesvědčit i vedení červenobílých. Dokud budou Trpišovský a spol. umět identifikovat tyto hrozby a připravit se na ně, není potřeba se zase tolik bát. Tuhle fotbalovou „požíračku“ stejně nikdo nepředělá.

Jen jestli z toho příště zase bude titul. A Evropa. To je složitost, v jaké se Slavia a jí podobné kluby nachází.

Čest „sešívaným“, jak z toho zatím umí vybruslit.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

Stanciu: V Česku jsem díky Trpišovskému
Video se připravuje ...

Všech 69 gólů Slavie: Podívejte se na Hušbauerovy rakety a další parádičky
Video se připravuje ...

MOMENTY sezony 19/20: Dominance Slavie, turbulentní Sparta či koronavirus
Video se připravuje ...

Jindřich Trpišovský, nejlepší trenér sezony FORTUNA:LIGY
Video se připravuje ...

Tvrdík má další titul: Dneska už se nám určitě nesmějí!
Video se připravuje ...

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud