Jan Podroužek
18. února 2022 • 11:13

Kam nemůžou Češi, strčí Slavia Afričany. Spojenectví je (zatím) v rovnováze

Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když nejsou Češi, namátkou třeba Lukáš Masopust, Ondřej Kúdela nebo Lukáš Provod, má Slavia ještě jednu silnou partu, o kterou se může opřít. Čas od času samozřejmě, tihle kluci bývají náladoví. Ale třeba zrovna naposledy v Istanbulu by to bez Afričanů šlo jen stěží.



Ibrahim Traoré gól. Oscar Dorley gól. Yira Sor nahrávka na rozhodující trefu Ondřeje Lingra. Jen Peter Olayinka si musel vystačit z pozice kapitána spíš s povzbuzováním svých spoluhráčů, protože ve hře mu to dvakrát nešlo, svou formu po návratu z afrického šampionátu teprve hledá.

Kvarteto hráčů z černého kontinentu klíčovou měrou přispělo k výhře 3:2 nad Fenerbahce, ještě lepší je to pro trenéra Jindřicha Trpišovského v tom, jak „ohební“ Traoré a spol. bývají.

Právě třeba záložník z Pobřeží slonoviny už dávno nepatří mezi důležité a stabilní hráče základní sestavy, byť se v zápasech objevuje pravidelně. Přijal, i když prý nejdřív s obtížemi, menší roli náhradníka, který čas od času naskočí od první minuty. Naposledy to byla trefa, jindy je ale taky schopný hořet, jeho výkonnost je v jeho 33 letech velmi širokospektrální.

Přesto má Trpišovský možnost se na něj v potřebné chvíli obrátit.

Houpaný je taky příběh Oscara Dorleyho, jemuž na konci podzimu slávistický kouč hrozil jarním složitým návratem do sestavy. Jeho červená karta na Baníku, za níž dostal stop na tři zápasy, realizační tým tak dopálila, že nebýt to v Istanbulu nutné, bůh ví jak dlouho by skutečně trvalo, než by zase pořádně hrál.

Navíc když se v přípravě na jeho pozici rozjel Srdjan Plavšič a v týmu je i posila David Jurásek, byť ten pohárové zápasy hrát nemůže, jen ty v domácích soutěžích. „Tahle konkurence mu ale pomohla, je to vidět na tréninku,“ všiml si Trpišovského asistent Jaroslav Köstl.

Ve Slavii platí už delší dobu, že afričtí hráči tvoří nemalou část kádru, mnozí z nich jako důležité individuality. Do jedné takové třeba pomalu spěje i zimní posila Yira Sor.

Slávistická radost po gólech v Istanbulu v zápase proti Fenerbahce v Konferenční lize
Slávistická radost po gólech v Istanbulu v zápase proti Fenerbahce v Konferenční lize

A pak je tu linka skauta Miloslava Brožka, jenž do klubu přišel na konci minulého roku jako živý most do Afriky a jako jeden z těch, který ještě v dobách svého trénování v Táborsku otevřel dveře do profesionálního fotbalu Abdallahu Simovi.

Takových Simů si ve Slavii slibují díky regionu velmi bohatému na fotbalový talent víc. Jinak by neangažovali člověka téměř výhradně s tímto zaměřením.

Dlouho ovšem taky platí, že kromě širokého zastoupení obecně zahraničních hráčů má Slavia klíčový vliv i na výkonnost a výsledky české reprezentace. A svou roli na domácí scéně, v tomto případě přímo vůči svazu, nechce umenšovat. Chce se podílet na rozvoji tuzemského fotbalu.

Pak by možná hrozilo, že se tyto cesty musí zákonitě vzájemně vylučovat. Zatím ne teď, i tohle téma Slavia potřebuje šikovně balancovat.

Jediné místo, kde si „sešívaní“ dosud způsobují drobné problémy, je skládání evropského kádru, v němž jim celkem tradičně chybí dostatečný počet vlastních odchovanců a klub tak musí kvůli pravidlům UEFA pravidelně oželet několik míst na soupisce, aktuálně hned čtyři.

Celková rovnováha je důležitá celkem ze tří důvodů:

Přítomnost afrických hráčů může být výhledově důležitá pro ekonomiku klubu, protože jako atraktivní vyhledávané zboží přinese při naplnění vysokého hráčského potenciálu mraky peněz z přestupů.

České zastoupení sbližuje klub s příznivci a zachovává identitu klubu, na čemž dle svých regulí lpí i UEFA, navíc úspěšné rozvíjení tuzemského materiálu obecně pomáhá reprezentační složce. A mimochodem, i na těchto hráčích se dá dobře vydělat…

A pak je tu Slavia sama, která má vysoké ambice, a potřebuje se chovat co nejefektivněji ve svůj prospěch. Neomezovat se jen jedním směrem, aby kvalitně využívala všechny nabízené možnosti.

Zatím se to daří.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud