Jiří Vítek
19. března 2018 • 09:23

Trumfy zůstaly v rukávu. Hokejisté Komety zase letí raketou na Mars

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřzápasová smršť spláchla napětí, které nabízela bodová vyrovnanost obou týmů v základní části. Ne, Vítkovice neshořely jak papír, byť k tomu konečný výsledek čtvrtfinálové série trošku svádí. Kometa první kolo s přehledem zvládla, stejně jako před rokem vstoupila do play off čtyřzápasovým kanárem. Suverénní, sebevědomá a hladová.



Zatímco jeden modrobílý tým zapadl do vyjetých kolejí z minulého play off, ten druhý kolem něj poskakoval, kousal a štěkal jako vzteklý mops. Asi si domyslíte, kdo je kdo… Sebevědomí, které Vítkovickým dodalo vystoupení v základní části, rozmetala Kometa na prach.

Není náhoda, že Brňané proklouzli do semifinále v nejkratší možné době. Nedělali si těžkou hlavu z brankáře Bartošáka, začátek série na ledě soupeře otočili ve svých hlavách ve výhodu. Věděli, že stačí vyhrát ve Vítkovicích jeden zápas a rázem pojedou domů s klidnějším srdcem.

Nakonec tam vyhráli oba.

Možná i díky tomu, jak málo se tým oproti mistrovské sezoně změnil. Ze střídačky nově pozoruje hru v roli dvojky brankář Marek Langhamer, jako sedmý bek naskakuje do hry Michal Barinka, před koncem přestupního období pak do mužstva přibyl centr Petr Holík. Pouze tihle tři ze současného kádru Komety nezažili loňské cinkání zlatých medailí.

„Stavíme tým pro play off,“ opakoval majitel a trenér Libor Zábranský. Neodepsal trápícího se střelce Marcela Haščáka, který od konce první čtvrtiny základní části vstřelil jediný gól. Důvěra se vyplatila, dva přesilovkové góly slovenského forvarda na ledě soupeře nakoply tým k postupu.

Zábranský zvládl i sázku na gólmana, i tentokrát dostal důvěru nejužitečnější hráč loňského play off Marek Čiliak. Oproti základní části si odpustil i tradiční míchání sestavou; tak, jak Kometa do série vstoupila, ji i zakončila. Jedinou výjimkou byl zraněný Martin Dočekal, jehož v posledním duelu nahradil na křídle čtvrté formace Tomáš Vondráček

V záloze měl před play off hned několik možností, jak poskládat k sobě poskládat osvědčené dvojice či trojice. Kdyby bylo nejhůř, mohli Hrušku na centru první formace vedle Martina Erata nahradit Petr Holík či mladý Martin Nečas, ve čtvrtém útoku vyčkával Haščák.

Alternativy nakonec zůstaly v kapse, možná se budou hodit v časech budoucích. Kometa neměla důvod cokoliv měnit, třikrát inkasovala první gól, přesto vždy zvládla otočit vývoj zápasu. Naopak Vítkovice se snažily vyzrát na svého soupeře, jak to jen šlo, leč marně.

Nejblíže k výhře byly v prvním zápase čtvrtfinálové série, v tom druhém pak měli rozhodčí pořádnou fušku. Svěřenci trenéra Petra se zkusili dostat soupeři pod kůži, zvlášť jméno Samsona Mahboda v Brně jen tak nezapomenou. Kanadský štírek se při sebemenší příležitosti se otřel o Čiliaka, což vyvolávalo další a další emoce.

Ty Kometa s přesunem dějiště série pod Špilberk zklidnila. Už ve Vítkovicích přišla párkrát vlastní hloupostí o přesilovku, místo oplácení koncentrovala síly na samotnou hru. Ve čtvrtém zápase měla k dispozici celkem deset přesilovek, v početní výhodě strávila bezmála čtvrtinu utkání. Vítkovicím došly síly na zvrat série, do Ostravy už se z Brna vrací jen jeden tým.

Ten druhý teď čeká minimálně desetidenní volno a čekání na semifinálového soupeře. Po postupu zněla halou oblíbená píseň Raketou na Mars, hráči společně s fanoušky vypustili na povrch část radostných emocí. Sami však dobře ví, že mají za sebou teprve první ze tří kroků.

Semifinálovou sérii nejspíš opět začnou na ledě soupeře. Zřejmě opět uslyšíme, že to berou jako psychologickou výhodu a že boj o finále bude otevřený. Otevřená je ale – byť s řadou překážek – i cesta k dalšímu titulu. Extraligový triumf dokázala obhájit naposledy před jedenácti lety pražská Sparta, teď je řada na Kometě.

SESTŘIH: Kometa Brno - Vítkovice 3:1. Obhájce titulu je hladce v semifinále!
Video se připravuje ...

Euforická radost v podání hokejistů Komety Brno
Euforická radost v podání hokejistů Komety Brno

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud