Karel Häring
9. října 2017 • 15:27

Jarolíma čekají nepříjemné otázky. A je jich hodně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když tým nesplní úkol, čeká se na analýzu neúspěchu. Může mít různé podoby. Od seriózních, což se očekává, až po komické. Jako když Brazilský fotbalový svaz zřídil po porážce ve finále mistrovství světa v roce 1998 vyšetřovací komisi, která měla vyzkoumat, proč Brazílie podlehla v boji o zlato Francii 0:3.



Zápasy tehdy ovlivnila i tajemná nemoc (záchvat?) hvězdného Ronalda , který sice nastoupil, ale byl jen stínem. Také „Il Fenomeno“ musel před komisi. Když od jednoho z jejích členů slyšel výtku, že opatrné odpovědi jej spíš pasují do role obránce než útočníka, došla mu trpělivost.

A tak při poslední otázce nakvašeně zareagoval: „Proč jsme nevyhráli? Protože jsme pustili tři góly, protože jsme prohráli, protože… Já nevím. Ve fotbale, a nejen v něm, ale ve kterémkoliv sportu, buďto vyhrajete, nebo prohrajete. Budeme si snad jen proto, že jsme prohráli, vymýšlet spoustu záhad a hloupostí?,“ zeptal se bafuňářů, než odešel.

Mimochodem, dlouhé vyšetřování skončilo bez valného úspěchu. Jeho závěr se dal shrnout do věty: „Prohráli jsme, neboť jsme nevyhráli.“

Výkonný výbor FAČR by měl v úterý vynést smysluplnější verdikt, ačkoliv je otázkou, jak hluboká a podrobná může být analýza, kterou má trenér Karel Jarolím předložit, když na ní měl jeden den. Něco si mohl připravit v průběhu září, kdy bylo jasné, že Češi do Ruska nevyrazí, ale i tak to spíš zavání rychloanalýzou.

Každopádně tady jsou otázky, které Karel Jarolím musí dostat a měl by na ně odpovědět. Vstup do funkce měl složitý, protože mužstvo převzal po úprku Pavla Vrby pozdě a neměl čas na větší testování. To prováděl za pochodu. Ovšem zkoušení bylo až příliš. Vlastně po celou dobu kvalifikace to vypadalo, že pořád něco testuje.

1) Měl by odpovědět na to, proč neustále točil sestavou. V říjnu loňského roku udělal mezi zápasy v Německu a s Ázerbájdžánem, které dělily tři dny, sedm změn! Proč postavil v Hamburku rychlostně ne příliš vybaveného Tomáše Hořavu, zatímco v Ostravě, kdy potřeboval tým tvořit a útočit dostal přednost defenzivní Lukáš Droppa?

2) Měl by odpovědět na to, proč netrefil sestavu v klíčovém zápase v Severním Irsku, kdy proti hluboké, a hlavně očekáváné defenzivě domácích vyrukoval s pěti obránci.

3) Měl by objasnit systém nominací. Chvílemi to vypadalo, že hráč, který v lize odehrál nadprůměrně dva zápasy po sobě, se najednou ocitl jen jeden duel od nominace. Po třech lepších výkonech se v ní objevil Václav Kadlec. Tomáš Hořava nepatřil v úvodu sezony ani do základní sestavy Plzně, přesto v září nechyběl. A David Hovorka měl za sebou pouhých 180 minut po téměř roční pauze zaviněné těžkým zraněním, když dostal „povolávák“. Jak sparťanský stoper přiznal, sám to v první chvíli považoval za žert. Určitě by měl zaznít dotaz na způsob výběru některých jmen, protože v zákulisí se povídalo leccos…

4) A samostatnou kapitolou je herní styl, jinak řečeno rukopis. Měl by ho popsat, protože na hřišti toho moc vyčíst nešlo. Nemluvě o nějakém větším progresu (poslední dvojzápas do toho nepočítejme, nemá valnou hodnotu).

Samozřejmě, že kádr, který má Jarolím momentálně k dispozici, nedosahuje kvalit slavné éry minulé dekády. Asi nikdo od současné generace nečeká, že zopakuje semifinále EURO 2004 a bude porážet největší giganty. Ale základ je, zda se podařilo vytěžit z aktuálního týmu maximum. Nebo se k němu alespoň přiblížit. Tak, jako to umí Island. Tak jako to dokazují v Severním Irsku, jehož hráči z širšího kádru v součtu nepůsobí v lepších klubech než Kadeřábek a spol.

Jen pro úplnost. Jarolímovi se to (zatím) nepodařilo.

Otázek je hodně. A odpovědi by se neměly smrsknout do věty: „Nepostoupilo se, protože Filip Novák doma se Severním Irskem zahodil obří šanci.“

Autor je spolupracovník iSport.cz a spoluzakladatel čtvrtletníku Football Club

Má budoucnost u reprezentace? Nerad odcházím od rozdělané práce, říká trenér Jarolím
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud