Květoslav Šimek
30. dubna 2022 • 08:30

Všechno, nebo nic. I proto se Varaďa loučí. Po Třinci se ale otevírá šance

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG KVĚTOSLAVA ŠIMKA | Jasně a přímo. Přesně, jak to má Václav Varaďa rád. Ze špičkově fungující organizace Ocelářů neodchází proto, že by se jeho názory a vize až tak radikálně lišily od názorů vedení. Oběma jde o to samé. Aby klub fungoval na zdravých základech, mládež se zlepšovala a Třinec si dokázal vychovat nové opory. Odchází proto, že k pozici šéftrenéra nedostal také roli a pravomoci sportovního ředitele.



Tuhle funkci zastává Jan Peterek. A členové nejužšího vedení klubu neviděli reálný důvod, proč by si měl úspěšný trenér na svá záda nakládat i roli manažerskou. Jak byli a jsou šéfové spokojení s trenérskou prací Varadi, tak jsou spokojení s manažerskou prací Peterka. Nic víc, nic míň. V rozhovoru pro Sport to ostatně mezi řečí potvrdil i majitel klubu Ján Moder.

Trenér si trval na svém. Všechno, nebo nic. A proto už na přelomu roku překvapivě vyhlásil, že v Třinci po sezoně skončí. A že udělá maximum, aby se loučil třetím titulem v řadě. To se povedlo, unikátním hattrickem se Varaďa už teď zapsal mezi trenérské legendy extraligy. A to je mu čerstvě teprve 46 let. Ukázal, že když se pro něco rozhodne, stojí si za tím. Neústupně, nesmlouvavě. Takhle byl úspěšný jako hráč a přesně takový je i trenér.

„Částečně Vencu chápu, ale život mě naučil, že když chcete něčeho dosáhnout, je k tomu potřeba i kompromis,“ řekl Moder pro Sport. „Venca je býk. Znamením zvěrokruhu. Sice se říká, že berani jsou tvrdohlaví, ale když si něco umanou býci? Jestli chce křídla, ať je roztáhne a letí až k nebesům. Jen si musí dát pozor, aby neskončil jako Faethon, syn boha slunce Hélia.“

Varaďa je špičkový trenér. Dokáže hráče strhnout, motivovat a přesvědčit, že jeho cesta je správná. Má cit pro hru, pro složení mužstva, jeho náladu a rozpoložení. Přísný a neústupný. Úsměv v kabině po prohře? Hned lítají hromy a blesky. Totálně žije hokejem.

Zároveň je třeba říct, že není jediným strůjcem zlatého tažení Ocelářů. Důležitým architektem je právě Peterek, který už před osmi lety začal pracovat jako manažer mládeže a v prosinci 2016 se stal sportovním ředitelem klubu. On hasil spory mezi Vladimírem Kýhosem, klubovou ikonou Jiřím Polanským a fanoušky. On byl u angažování Varadi k týmu.

Právě Peterek během sezony přivedl do partnerského klubu odloženého Vladimíra Svačinu, s nímž už trenér v nejmenším nepočítal. A víte, jakou roli pak Svačina v play off sehrál. Že se šéftrenér se sportovním ředitelem neshodnou na chlup ve všem? I to je dobře, protože pouhé přitakávání bez kritické diskuze progres nepřinese.

Varaďa je maximalista, co chce mít pod palcem úplně všechno. I věci, které už jsou za hranicí gesce trenéra, potažmo šéftrenéra. Oceláři fungují, protože všechny klubové složky na sebe navazují. Od vedení, přes kanceláře až po trenérský kamrlík a kabinu. Všichni mají na titulech svůj důležitý podíl. Nabourat fungující symbiózu a hierarchii by se podobalo střelbě do vlastní nohy. Je jasné, že Varaďa bude chybět. Trenéra Zdeňka Motáka, který na jeho práci naváže, čeká pořádná šichta.

Pozitivní ovšem je, že nečekanou rozlučkou s Třincem se zároveň pro Varaďu otevírá velká šance. I pro český hokej. Kopřivnický buldok totiž v sobě má obrovský potenciál a jiskru. K národnímu týmu se dřív nebo později dostane. A jestliže se mu trenérsky podaří prorazit i v zahraničí, kde vám nikdy nepůjdou na ruku jako doma za pecí, jen dobře. Varaďa na to má.

Charakter, parta. Jsem dojatý, hlásil Varaďa přímo z ledu po zlatém hattricku
Video se připravuje ...

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud