Luboš Brabec
Premium
27. prosince 2018 • 12:53

Jágr, nebo Ovečkin? Kdo je nejlepší evropský hokejista v historii NHL?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem, možná ještě na začátku jara, by se tahle otázka asi zdála nemístná. Minimálně českým fanouškům. Zatímco Jaromír Jágr odcházel z NHL jako druhý nejproduktivnější hokejista historie, ruský snajpr Alexandr Ovečkin byl vážným aspirantem na cenu pro nejlepšího hráče, co nikdy nezískal Stanley Cup a vlastně se ani nepodíval do semifinále. Jenže teď je pár věcí jinak. Ovečkin dovedl Capitals k titulu a v aktuální sezoně ještě před (katolickými) Vánocemi útočil na metu třiceti gólů. Je už nejlepším Evropan historie NHL?



Hokejoví fanoušci i experti mají málo zábavnějších kratochvílí, než je sestavování žebříčků podle různých neměřitelných kritérií. Třeba kdo je nejlepším hráčem NHL všech dob. Nebo brankářem. Útočníkem. Evropanem. Ofenzivním obráncem. Defenzivním centrem.

Můžeme hráče seřadit podle čísel a vyřknout ortel. Ale góly a přihrávky nejsou dokonale pravdivým ukazatelem, to přeci všichni víme (i když na to často zapomínáme). Ani tituly nemusí říkat vše, víc než jindy tady záleží na týmu a spoluhráčích. Možná namítnete, že zásadním kritériem je přeci počet udělených Hart Trophy, tedy cen pro nejužitečnějšího hráče. Opravdu?

Hart Trophy, marná sláva, je jenom anketa. Sice v ní hlasuje cca 150 novinářů, kteří se roky živí psaním o NHL, žádní břídilové z pofiderních webů, ale ani tak to není jasný a objektivní verdikt. Novináři jsou taky lidi, i oni mají své předsudky a preference. Někteří budou dávat přednost hráčům z divize, o níž referují, jiní Kanaďanům před Evropany, nebo útočníkům před obránci (však za posledních 40 let získal cenu jediný bek). A samozřejmě do hlasování promlouvají osobní sympatie. Nehodnotí se jenom hra na ledě, nýbrž i osobnost hráče.

Zatímco Alexandr Ovečkin získal Hart Trophy třikrát a možná se dočká dalších, Jaromír Jágr jedinkrát – což je mu občas dáváno k tíži, když se řeší, zda patří do stejné kategorie velikánů jako Gretzky, Howe či Orr. Přitom čtyřikrát byl druhý, v TOP 5 se do třicátých narozenin objevil častěji než Ovečkin.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud