Lukáš Tomek
17. října 2023 • 17:05

Zlomený kouč repre + neakceschopný předseda = čas začít se modlit

Autor: Lukáš Tomek, inf
Vstoupit do diskuse
59
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Sport Magazín s laděním na hokejový šampionát: Dvojrozhovor Radka a Lea Gudasových
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA LUKÁŠE TOMKA | Rozhodnutí výkonného výboru FAČR nechat Jaroslava Šilhavého ve funkci reprezentačního trenéra bohužel zasvěcené nepřekvapilo. Ultraopatrný, konzervativní a neakceschopný přístup už Petra Fouska ve funkci předsedy FAČR tak nějak definuje. Je to rozhodnutí ve stylu – není to sice dobré, víme, že ztrácíme půdu pod nohama a vodu už máme i v botách, ale nebudeme raději dělat nic. A třeba to nějakou shodou okolností vyjde, tým i trenér se zvednou a nějak tu kvalifikaci ukopou.



Pochyb, že se to nějak neukope, je přitom i přes příznivý vývoj v dalších zápasech kvalifikační skupiny pořád vcelku dost. Vzpomínky na Faeřany (131. tým žebříčku FIFA) obléhající na konci zápasu v Plzni českou branku, jsou stále živé…

Ta největší pochybnost se pak týká přímo postavy reprezentačního kouče. Jaroslav Šilhavý už dlouho český tým nikam herně neposouvá. Po posledních dvou vystoupeních ale navíc vypadal už jako totálně zlomený a rezignovaný člověk. Jako muž, který ve funkci zůstává už jen pro to, aby nepřišel o peníze, jež mu zaručuje smlouva s FAČR. A to působí až nedůstojně.

Okamžité odvolání tak vypadalo jako vysvobození nejen pro český nároďák, ale také i přímo pro něj. Teď tedy bude muset reprezentační trenér a s ním i fanoušci národního týmu přetrpět ještě minimálně další dva zápasy…

Rozhodnutí nechat Šilhavého ve funkci udělal Petr Fousek proto, že nechtěl riskovat. Každé jiné řešení mu přišlo komplikovanější a ne tolik jisté. Šéf FAČR, který mimochodem na tiskové konferenci působil jen o malinko méně prázdně než jeho reprezentační kouč, si ale možná neuvědomil, že jeden vcelku velký risk tu je. A týká se nejen reprezentačního renomé, které může dostat další vážný šrám, ale i přímo jeho osoby.

Pokud by se totiž stalo, že český tým pod Šilhavého vedením na EURO nepostoupí, tahle totální ostuda už půjde nejen za trenérem, ale ještě víc za neakceschopným vedením v čele s Petrem Fouskem. Ten ve své funkci už hodně bodů nevýrazným vedením českého fotbalu poztrácel. Nyní může přijít o jejich zbytek.

V plné nahotě se nyní také ukázalo, že FAČR je sportovně na podobné krizovky totálně nepřipravený. Nemá přichystané jasné procesy, do poslední chvíle se neví, kdo se jednání o reprezentačním kouči a s jakou přesně pravomocí bude účastnit.

Kdyby přitom tyto procesy nastavené měl, mohl se nyní rozhodovat kompetentněji, rozhodněji a také daleko odvážněji. A měl by navíc mnohem větší schopnost špatným věcem předcházet. Takhle nezbývá než se modlit a trochu slepě věřit. Že to nakonec dobře dopadne a Česko na EURO nebude chybět.

A to je málo...

Vstoupit do diskuse
59
Články odjinud


Články odjinud