Martin Hašek
16. července 2016 • 20:00

Berdychovo olympijské NE: Omluva však přišla ve špatnou chvíli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Golfista Rory McIlroy se na olympiádu dívat bude. Ale na golf asi ne, spíš na atletiku, plavání, skoky do vody. Bude se dívat na to, na čem záleží. Tak to McIlroy řekl. Z jeho odpovědi se pak dalo jasně odvodit, že golf, který se na olympiádu vrací poprvé od roku 1904, vlastně v Riu nebude důležitý.



McIlroyovo vysvětlení by nevzbudilo takovou pozornost, kdyby britský golfista nepatřil mezi čtyři nejlepší hráče svého sportu, kteří se s odkazem na virus zika vzdali olympijské účasti. Dalšími byli Jason Day, Dustin Johnson a Jordan Spieth. Omluvenky přibývají a nad olympijskou budoucností golfu se začíná smrákat ještě předtím, než dojde k velkému comebacku.

A virus omluvenek už přeskočil k tenisu. Po Milosi Raonicovi a Simoně Halepové se přidal i Tomáš Berdych. Český daviscupový hrdina si v reprezentaci odpracoval své a nikdo mu nemůže vyčítat, že do Ria nepojede. Je to jeho právo. Musí ale počítat s tím, že zaštiťovat své rozhodnutí strachem z viru zika, mu může způsobit víc potíží než užitku.

Učinil ho ve chvíli, kdy několik českých sportovců v čele s Martinou Sáblíkovou čeká na zoufalou možnost poslední šance, jak se do Ria dostat. Učinil ho poté, co jeho jméno zaznělo na Pražském hradě při slavnostní nominaci za účasti prezidenta. Učinil ho také dlouho poté, co všichni čeští sportovci dostali o rizicích spojených s virem zika podrobné informace.

„Virus je nebezpečný pro osoby v těhotenství. Nepředpokládám, že osoby v těhotenství provozují vrcholový sport,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Přesto se takové rozhodnutí těžko kritizuje. Berdych má na takový krok prostě právo.

Svým oznámením na poslední chvíli ale jen přiživil spekulace, že golfisté i tenisté se vzdávají Ria proto, že se jim tam vlastně nechce. Kvůli dalšímu turnaji v nabité sezoně, kde se navíc nedávají prize money a body do světového žebříčku.

Jisté je, že sportovci potřebují štěstí a snad se jich bude aspoň ohledně viru zika držet i v Riu. Sám Berdych s tím má zkušenosti. V zimě na Maledivách, na rozdíl od jisté finské turistky loni v létě, naštěstí ziku nechytil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud