Martin Hašek
1. ledna 2022 • 16:30

Hrdina Brady? Byl to tyran ostatních týmů! Stejně, klobouk dolů

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ty oči pichlavě koukaly zpoza mřížky. Ten zápas se zdál pro tým Toma Bradyho být prohraným. Jenomže Pan Dokonalý dostal míč do ruky. Pohled do těch očí byl jako bodnutí do srdce. Byla v nich vražda. Brady stál na svých deseti yardech a měl dvě minuty (bez time outů) na něco jako malý zázrak. Samozřejmě, že ho předvedl znovu.



Ta scéna je stará jen tři týdny. Ale fanoušci New York Jets, v Bradyho éře, až na čestné výjimky oběti krutosti nejlepšího hráče dějin, si ten pohled budou pamatovat. Brady jim v minulosti tolikrát ublížil při své královské jízdě s rivalskými New England Patriots. Teď se vrátil s obhájci Super Bowlu. A i když se Jets málem dokázali parádní překvapení, Brady své Tampa Bay Buccaneers znovu dovedl k vítězství.

66 vítězných drivů. Tak ho na startu jeho dvouminutového drilu uctívala televizní statistika. Šedesát šest! Je to ďábel. Který se, pochopitelně, z pekelných čísel posunul na cifru 67. Pro Bradyho to bylo další vítězství bez hlubšího významu. Kromě toho, že opět potvrdilo tři věci. On nerad prohrává. Udělá všechno proto, aby neprohrál. A většinou se mu to i podaří.

To, co americká média propálila už na konci minulého týdne, hvězdný hráč potvrdil v úterý na instagramu. Nejlepší, největší, nejslavnější… Jak to chcete. Prostě hráč, který definoval NFL začátku tisícletí, ukončil kariéru. Většina planety na něj zírá jako na ikonu.

Hvězdný quaterback Tom Brady končí s kariérou
Hvězdný quaterback Tom Brady končí s kariérou

Ten jeho příběh! To snad ani nemůže být pravda. Vždyť to byl totální outsider… Když končil střední školu, neměl o něj na univerzitách zájem vůbec nikdo. Sám si sestříhal své highlighty a chytil se v Michiganu. Začínal tam jako quarterback číslo 7.

Pak se docela pochlapil. Vysloužil si přezdívku Comeback Kid. Právě proto, že uměl vzít míč ve chvílích, kdy utíkal čas, už nebyl čas na opravu. A přesto vždycky nějak vyhrál.

Přesto o něj před draftem NFL v roce 2000 zase nebyl zájem. To důležité mezi řádky zastínily Bradyho tragické hodnoty, podle kterých se na draftu hráči tradičně hodnotí. Byl pomalý, neforemný, neměl ani silnou ruku.

Pozdější fenomén tehdy rozhodně prožíval těžké chvíle. Později na ně vzpomínal ve slavném dokumentu, v němž se neubránil slzám. Jeho fanoušci u něj slzeli dojetím. Pro jiné to bylo až moc sladkobolné… Byl to ale opravdu kritický moment. Cesta do NFL má úzké hrdlo a mnozí hráči, kteří by se jistě v lize neztratili, už skončili jako prodavači pojistek či kabelovek.

Brady tenkrát čekal až do čísla 199, v šestém kole draftu ho vybrali New England Patriots. Ti ani po letech nikomu neprodají svou prozřetelnost. Měli kliku. V druhé Bradyho sezoně byli kvůli drsnému zranění svého quarterbacka Drew Bledosea donuceni hodit Bradyho jako náhradníka do ohně boje. A, představte si, na konci sezony s tím loserem vyhráli Super Bowl. A pak téměř dvě desetiletí drtili celou NFL. Dohromady spolu získali šest titulů.

Tom Brady? Je to značka pro americký příběh. Pro něco, co neexistuje, a přesto se to stane. Ideální muž. Když si odmyslíme, že než potkal svou modelku Gisele Bündchenovou, měl už za sebou jedno manželství s herečkou Bridget Moynahenovou, s níž počal i dítě.

Na hřišti byl každopádně výjimečný. Super Bowlů vyhrál dohromady sedm. Po šesti v New Englandu přidal ještě jeden s Tampou Bay, kam odešel kvůli vzdoru proti svému osudovému mentoru Billu Belichickovi. Borec, který se z odmítaného losera stal snad šampionem století. Dostal se do nejvyšší kategorie sportovních celebrit. Obdivují ho legendy jako Michael Jordan nebo Jaromír Jágr. Bradyho doslova zbožňuje celý svět. Možná mimo fanoušků třiceti klubů NFL, protože jen Patriots a Bucs věnoval svoji výjimečnost.

A teď si představte, že nějakých deset let zpátky nevíte o NFL zhola nic. Znáte jen jména Brady a Manning. Vybíráte si klub svého srdce. A z nějakého důvodu si zvolíte ty chudáky Jets. Celý svět se Bradymu klaní, jenže tenhle klub je tu proto, aby se mu postavil. A až na výjimečné ostrovy slasti je odsouzen k tvrdým porážkám.

Zkuste si prožít ten pocit. Nemůžete jen tak obdivovat mistra Bradyho za to, že je tak skvělý a ničí naděje všech ostatních. To proto, že jsou to vaše naděje, které bere do rukou, lehce je pomuchlá, než je roztrhá na prach.

Jenže i tak, nemůžete si pomoct. Na tom Bradym něco je. Je to nejlepší hráč historie. A to musíte respektovat. Pokud nechcete být za troubu. Takže, nedá se nic dělat: Všechna čest…

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud