Michal Koštuřík
31. května 2018 • 19:19

Zlín chtěl jméno. A Bílek už potřebuje nový úspěch

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Michal Bílek je zpátky na prvoligové scéně. Chyběl na ní čtrnáct měsíců, jeho předchozí štace v Jihlavě trvala ještě o polovinu kratší dobu než jeho následná pauza. Bývalý reprezentační trenér dostává novou šanci ve Zlíně, kde to snad s výkonností a psychickým nastavením týmu nemůže být horší než v minulé sezoně. V tom je Bílkova výhoda.



Navíc bude mít u hráčů respekt. Na klub z provincie je to kouč se zvukem, který bude mít minimálně na začátku silnou pozici a prakticky žádnou opozici. Čas na práci dostane. Upřímně, je na čase, aby zase udělal na klubové úrovni úspěch, připomněl se veřejnosti.

Když kluby v poslední době hledaly nového kouče, málokdy v kuloárech padalo jméno dlouholetého sparťana. Někde se ho z nějakého důvodu báli vzít, jinde se nelíbil. Na další adrese je ani nenapadlo, že by mohl trenér jeho ražení mít o dané angažmá zájem. Přitom podle informací z různých zdrojů není drahý, většina klubů v HET lize si ho může dovolit. Přesto jako by většinou stál opodál.

Ve Zlíně si na něj vzpomněli, velké ryby se nebáli. Stačil jeden telefonát, dnešní schůzka u dálnice a bylo hotovo. Bílek ví, že si musí této příležitosti vážit. Není na co čekat. Vedení Fastavu mu dokáže vytvořit slušné podmínky k práci, i kvalitní hráči jistě přijdou. Navíc majitel Zdeněk Červenka není z těch, kteří by trenéry s chutí odstřelovali. Spíš naopak. Drží je ve funkci, dokud to aspoň trošku jde.

Třiapadesátiletý holohlavý chlapík, který neřekne víc než je nutné, pro něj nebyl prioritní volbou, dřív se naťukli jiní trenéři. Ovšem nakonec mu tohle jméno dávalo největší smysl. Se svou pravou rukou Zdeňkem Grygerou ukázali na kouče, z něhož sálá klid a nadhled. Tak to aspoň cítí. Líbilo se jim, že jim nevnucuje své asistenty, nehandrkuje se o tisíc euro či pravomoci.

Trenéra s respektem u hráčů, byť má mezi fanoušky a odbornou veřejností své příznivce i odpůrce, klub hledal. Nehodlal se spokojit s „někým“ z FNL. Sázka na Bílka dává i marketingový smysl. Provinční Zlín bude po nepovedené sezoně (zatím) díky jednomu muži na lavičce opět zajímavý. A nemělo by to být kvůli velkohubým výrokům, kterými proslul jeho předchůdce Vlastimil Petržela. Tahle one man show skončila. Petrželův nástupce má přinést klid, stabilitu – a výsledky. O ty jde samozřejmě v první řadě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud